Sari la conținut
Home » Afecțiunea pisicilor în funcție de sex. Sunt motanii mai drăgăstoși cu stăpânii lor decât femelele

Afecțiunea pisicilor în funcție de sex. Sunt motanii mai drăgăstoși cu stăpânii lor decât femelele

sursă foto: purina.ro

A avea o pisică afectuoasă are mai puțin de-a face cu sexul. Totul are de-a face cu o socializare adecvată, cu respectarea limitelor și cu stabilirea legăturilor.

Când primești o mulțime de îmbrățișări de la motanul, te întrebi dacă pisicile masculine sunt mai afectuoase decât cele feminine. Să vedem ce spus studiile științifice.

acasa.ro
acasa.ro

Sunt pisicile masculine mai afectuoase decât cele feminine?

Cu toate acestea, puținele studii care există indică faptul că o pisică bine iubită, implicată și socializată pozitiv, indiferent de sex, este destul de atașată de companionii săi umani.

„Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că putem evalua pisicile pe o dimensiune numită sociabilitate, care cuprinde trăsături care caracterizează pisicile ca fiind prietenoase și iubitoare”, spune Posluns. „Pe baza puținelor studii privind sociabilitatea pisicilor, puține cercetări susțin faptul că pisicile masculine sunt mai afectuoase.”

Acum, dacă sunteți curioși să aflați cum s-ar putea descurca pisica dumneavoastră la un test de inteligență socială, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au creat câteva experimente pe care să le încercați, cum ar fi dacă pisica dumneavoastră își știe numele și dacă preferă de fapt compania dumneavoastră în locul altor atracții, cum ar fi mâncarea sau jucăriile.

Testele lor au consmenat faptul că pisicuțele de ambele sexe își aleg frecvent oamenii în detrimentul altor lucruri, cu o condiție, să nu le fie foame, bineînțeles.

Pisicile masculine sunt mai afectuoase cu femelele stăpâne?

În timp ce sexul unei pisici nu pare să facă o diferență în ceea ce privește afecțiunea, Posluns remarcă faptul că studiile privind personalitatea pisicilor sugerează, de asemenea, că aceasta are o influență redusă asupra tipului de relație cu stăpânul lor.

Dar, în schimb, „sexul unui proprietar are un impact mult mai semnificativ asupra legăturii dintre pisică și om”, spune ea. „De exemplu, proprietarii de sex feminin tind să fie mai activi față de motanii lor, vorbindu-le și apropiindu-se de ele mai des decât bărbații.”

Posluns spune că un alt motiv pentru care este dificil de determinat dacă pisicile masculine sunt mai afectuoase ține de faptul că unele cercetări privind personalitatea pisicilor „nici măcar nu iau în considerare genul proprietarului ca variabilă, deoarece 9 din 10 persoane care completează sondaje privind personalitatea pisicii lor sunt femei, ceea ce face dificilă obținerea unor rezultate precise”, potrivit dailypaws.com.

Sterilizarea și castrarea favorizează afecțiunea?

Acest lucru nu înseamnă că proprietarii de motani nu își iubesc la fel de mult pisicile. Departe de asta. În orice caz, aceasta demonstrează că nici sexul uman, nici cel al felinelor nu contează cu adevărat, dar modul în care îți tratezi animalul de companie contează cu adevărat.

Deoarece majoritatea cercetărilor privind sterilizarea pisicilor s-au concentrat pe studierea controlului populației, în prezent nu există dovezi care să demonstreze că pisicile masculine sunt mai afectuoase înainte sau după sterilizare, spune Posluns.

Cu toate acestea, problemele legate de vagabondajul și luptele dintre pisici din cauza nivelului de testosteron sunt mult reduse după sterilizare, ceea ce ar putea fi perceput ca o creștere a afecțiunii.

Pisicile aflate la estru sunt mai afectuoase?

Acum, se știe că pisicile femele în călduri sunt destul de afectuoase, dar acest lucru nu reflectă interacțiunea umană. Dumneavoastră, plantele din ghiveci, câinele, un stâlp de gard – toate primesc marcaje nesfârșite ale feromonilor ei de estru. ( n.r. perioada în care pisicile sunt în călduri).

Cu toate acestea, în primele săptămâni de sarcină, o viitoare mamă își dorește adesea să fie mai aproape de dumneavoastră. Nu o ridicați atât de mult. lăsați-o să se odihnească confortabil pe sau lângă dumneavoastră. De asemenea, asigurați-vă că îi creați un cuib confortabil pentru când va fi pregătită să nască.

Ce altceva influențează afecțiunea la pisici?

Unele rase de pisici sunt cunoscute pentru faptul că apreciază „timpul cu tine” mai mult decât altele, cum ar fi siamezii, coonii din Maine și ragdolls. Cu toate acestea, mulți factori determină manifestarea afecțiunii unei pisici dincolo de dispozițiile naturale. Iată doar câțiva dintre aceștia.

Știți cum vă simțiți atunci când o rudă vă îmbrățișează și vă pupă excesiv? Ei bine, și pisicile au limite individuale și vom avea întotdeauna o implicare mai bună cu ele dacă nu forțăm aspectele fizice, cum ar fi îmbrățișările, gâdilatul și chiar mângâierea.

Limbajul trupului oferă multe indicii despre cât de multă afecțiune își dorește, iar respectarea acestor semnale creează încredere. Posluns spune fără îndoială că „pisicuțele care trec printr-un proces de socializare timpurie în care întâlnesc persoane familiare și necunoscute înainte de a împlini 12 săptămâni, devin indivizi mai prietenoși”.

Crearea legăturilor între pisică și stăpân

Dumneavoastră și prietenul felin vă puteți bucura de o relație minunată de iubire atunci când țineți cont de nevoile și dorințele lor. Investiți timp în crearea de legături, inclusiv implicarea zilnică mentală și fizică cu jocuri, jucării și alte activități care le plac pisicilor.

Oferiți spații răcoroase, cum ar fi copacii pentru pisici și catisoarele, care să le permită atât un loc de cocoțat, cât și o evadare din agitația din gospodărie atunci când este necesar.
Asigurați-vă că toate animalele aflate în grija dumneavoastră au acces egal la resurse, astfel încât pisicuța să nu se simtă nesigură sau geloasă.