Sari la conținut
Home » Pericolul generat de pisicile de companie din Australia a dus la schimbarea legislației

Pericolul generat de pisicile de companie din Australia a dus la schimbarea legislației

pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul

Pericolul generat de pisicile de companie din Australia a dus la schimbarea legislației. Pisicile domestice ucid sute de milioane de animale native din Australia în fiecare an, conform unui raport citat vineri de agenţia Xinhua, relatează Agerpres.

Pisicile de companie ar fi responsabile de uciderea a 323 de milioane de animale native în fiecare anP, potrivit unui nou raport al Consiliului pentru Biodiversitate, Specii Invazive şi Păsări.

Alarmant este că cifra s-a mărit cu 34%, de la 241 de milioane cât s-a calculat în 2020, după o creştere a numărului de animale de companie în timpul pandemiei de coronavirus.

Astfel, în aproximativ o treime dintre gospodăriile australiene există o pisică de companie, iar în jumătate dintre acestea trăiesc două sau mai multe pisici.

Pericolul generat de pisicile de companie din Australia

Autorii raportului le-au solicitat australienilor să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru animalele lor de companie, 71% dintre proprietarii de pisici permiţându-le încă acestora accesul în spaţiile exterioare, nesupravegheate.

Locuitorii din Teritoriul Capitalei Australiene sunt obligaţi prin lege să limiteze în permanenţă accesul pisicilor în exterior, în timp ce în Victoria aproximativ jumătate dintre consiliile locale au astfel de restricţii.

„Creşterea numărului de animale sălbatice ucise reflectă boomul pandemic al animalelor de companie care a făcut ca numărul pisicilor de companie să ajungă la 5,3 milioane şi reprezintă un semnal de alarmă pentru ca guvernele să adopte legi responsabile privind proprietatea animalelor de companie, inclusiv restricţii 24/7 pentru pisici”, a declarat, referindu-se la limitarea accesului pisicilor în spaţii exterioare, Sarah Legge, specialistă în ecologie de la Universitatea Charles Darwin şi purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Biodiversitate, citată într-un comunicat emis vineri.

În ciuda datelor prezentate și a modificării legislației după cum s-a menționat anterior, în alte state, barierele legislative au împiedicat introducerea unor reguli similare.

Consiliul pentru specii invazive susţine că o interdicţie 24/7 pentru pisici ar putea contribui  la salvarea a 66 de milioane de animale native doar în zona metropolitană din Sydney.

Printre cele 110 animale native ucise, în medie, anual de fiecare pisică de companie care are acces afară nesupravegheată se numără aproximativ 40 de reptile, 38 de păsări şi 32 de mamifere.

„Nu putem schimba comportamentul pisicilor, dar putem susţine alegeri mai bune din partea proprietarilor de pisici”, a spus Holly Parsons de la Birdlife Australia.