Sari la conținut
Home » Aceste legume, servite în exces sunt dăunătoare pentru pisici. Cât de indicat este să introduceți alune în dieta felinelor

Aceste legume, servite în exces sunt dăunătoare pentru pisici. Cât de indicat este să introduceți alune în dieta felinelor

intreabavetrinarul.ro

Alunele nu sunt chiar toxice pentru pisici, ci mai degrabă problematice. Continuați să citiți pentru a afla despre potențialele riscuri și beneficii ale hrănirii pisicilor cu alune și despre cum să faceți acest lucru în siguranță. De asemenea, vom prezenta câteva alternative sănătoase.

Ce sunt alunele? Sunt bune pentru pisici?

Alunele sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, vitamina E, niacină, magneziu, cupru și biotină. Acestea au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor, cum ar fi scăderea colesterolului, prevenirea diabetului și reducerea inflamației.

În timp ce alunele nu sunt otrăvitoare pentru pisici, ele nu sunt, de asemenea, foarte hrănitoare pentru ele. Felinele sunt carnivore ceea ce înseamnă că au nevoie de proteine animale pentru a se dezvolta. Proteinele de origine vegetală nu sunt la fel de digerabile sau complete pentru pisici ca proteinele animale.

Alunele sunt, de asemenea, bogate în grăsimi, care pot provoca obezitate și pancreatită la pisici dacă sunt oferite prea des sau în cantități mari. De asemenea, acestea pot fi acoperite cu sare sau alte arome, care pot dăuna digestiei și tensiunii arteriale a pisicilor.

Alunele sunt dăunătoare pentru pisici?

Alunele pot fi problematice pentru pisici din mai multe motive, dar cele două cele mai îngrijorătoare sunt:
Riscul de sufocare; Riscul de alergie. Să analizăm mai îndeaproape fiecare dintre aceste probleme și cum să le prevenim.

Riscul de sufocare

Alunele sunt o mare problemă pentru pisici din cauza riscului de sufocare. Alunele întregi pot fi prea dense sau prea mari pentru ca ele să le înghită sau să le mestece. Acestea pot rămâne blocate în gât sau în gură și pot provoca sufocare. Acest lucru poate fi foarte periculos și uneori fatal.

Dacă pisica dumneavoastră se îneacă cu o alună, trebuie să acționați rapid și să îndepărtați aluna din căile respiratorii. Puteți face acest lucru prin:
Deschizându-i gura și folosindu-vă degetele pentru a scoate aluna (aveți grijă să nu fiți mușcat)
Efectuând „manevra Heimlich” (numai dacă știți cum să o faceți corect). Țineți-vă pisica cu capul în jos și scuturați-o ușor

Duceți-vă pisica la medicul veterinar cât mai repede

Puteți evita sufocarea prin faptul că nu îi dați alune întregi sau orice produse care conțin bucăți mari de alune. Acest lucru include batoanele de granola, amestecul de fructe de pădure sau biscuiții cu alune. Deși mai puțin frecvente, pisicile pot dezvolta alergii la alune. Atunci când are alergie la alune, sistemul lor imunitar reacționează exagerat la proteinele din alune, ceea ce duce la inflamații și iritații.

Pentru a vă da seama dacă pisica dvs. este afectată, fiți atenți la aceste simptome:
Mâncărime și scărpinare; Umflarea feței, a gurii sau a gâtului; Urticarie sau umflături roșii pe piele; Strănuturi sau tuse; Vărsături sau diaree.

Dacă observați orice simptom după ce ați hrănit pisica cu alune, opriți-vă și sunați imediat medicul veterinar. Un test de sânge sau cutanat poate confirma diagnosticul, iar medicul va recomanda probabil medicamente. De asemenea, vă poate sfătui cum să păstrați alunele și alți alergeni în afara dietei și a mediului înconjurător al pisicii dumneavoastră.

Cum să vă hrăniți pisica cu alune în siguranță

Rețineți că alergiile pisicilor la alune pot fi fatale. Evitați să vă asumați riscuri și urmăriți în permanență reacția pisicii dumneavoastră la diverse alimente. Ca și untul de arahide, alunele nu sunt toxice pentru pisici, dar Pawlicy.com recomandă să le serviți cu moderație. Dacă doriți cu adevărat să vă hrăniți pisica cu alune, iată câteva indicații pentru a o face în siguranță.

Dacă alegeți să oferiți pisicii alune, alegeți o varietate crudă, nesărată. Sistemul lor digestiv are probleme în procesarea condimentelor și a altor aditivi precum sarea, uleiul și condimentele. Hrăniți-o în cantități mici doar ca răsfăț ocazional.

Alunele nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din caloriile zilnice ale pisicii dumneavoastră. De asemenea, ar trebui să le tăiați sau să le zdrobiți în bucăți mai mici pentru a preveni sufocarea. Discutați întotdeauna cu medicul veterinar înainte de a introduce alimente noi în dieta pisicii. De asemenea, medicul veterinar vă va putea sfătui dacă pisica dumneavoastră tolerează alunele.
Monitorizați reacția pisicii dumneavoastră; dacă observați semne de alergie sau de tulburări digestive, încetați imediat să-i mai dați alunele și contactați medicul veterinar. Deși este posibil ca alunele să nu fie tratamentul potrivit pentru pisici, există o mulțime de alternative sănătoase și gustoase, potriivit pethelpful.com.