Sari la conținut
Home » Cercetătorii au decis care sunt cele mai inteligente rase de pisici. Vezi ce verdict au dat experții

Cercetătorii au decis care sunt cele mai inteligente rase de pisici. Vezi ce verdict au dat experții

Nu există nicio îndoială că pisicile noastre sunt foarte inteligente. Își recunosc numele și vocea dumneavoastră și sunt foarte curioase, ceea ce este un semn de inteligență. De asemenea, ele pot fi dresate atâta timp cât au chef, desigur.

Aici, analizăm cât de inteligente sunt pisicile noastre și ce anume le face atât de istețe. Ne uităm chiar și la câteva dintre studiile care au măsurat cât de fâșnețe sunt felinele în general și care sunt cele mai inteligente rase de pisici.

David Grimm este editorul de știri online al revistei Science Magazine și este un expert în știința câinilor și pisicilor. Potrivit lui Grimm, până în 2004, existau mai multe lucrări despre inteligența canină publicate de mai multe laboratoare din întreaga lume, însă până la acea dată nu existau studii despre cât de inteligente erau pisicile.

Cât de inteligente sunt pisicile

Din 2004, au existat câteva studii realizate cu accent pe pisici, dar, desigur, lumea ar avea nevoie de mai multe! Cercetările care au fost efectuate au constatat că cel mai mare obstacol în cercetarea pisicilor este natura lor independentă.

Etologul maghiar Dr. Ádám Miklósi a scris o lucrare despre studiul său privind modul în care câinii și pisicile comunică cu oamenii. Miklósi a declarat că a considerat că a fost destul de dificil să lucreze cu pisicile, deoarece, de obicei, acestea nu cooperează, nu urmează indicații și nu participă în același mod ca și câinii.

Așadar, lipsa cercetărilor privind inteligența felinelor se datorează lipsei de cooperare a acestora. Oricine are o pisică ar trebui să înțeleagă pe deplin acest lucru. Pisicilor noastre le place să facă lucrurile în felul lor, în majoritatea timpului, dacă nu chiar tot timpul. Dar nu de aceea le iubim?

Pisica socială

Kristyn Vitale, educator și cercetător în domeniul behaviorismului animalelor, s-a concentrat pe comportamentul pisicilor și pe cunoașterea socială și pe modul în care oamenii și felinelei nteracționează. Vitale a realizat un studiu care a examinat dacă pisicile ar alege jucăriile, mâncarea sau interacțiunea cu un om.

A folosit 55 de pisici, care au inclus și pisici din adăposturile de animale. Pentru acest studiu, toate au avut posibilitatea de a alege între cele trei opțiuni. Puțin peste jumătate dintre pisici au ales interacțiunea cu un om în detrimentul celorlalte două, dar, deloc surprinzător, mâncarea a fost pe locul al doilea.

Pisicile au toate personalități și trăsături comportamentale distincte, ceea ce poate ajuta la explicarea rezultatelor acestui studiu. Unele vor prefera timpul de joacă, în timp ce altele vor mâncarea sau să se cuibărească în poala caldă. Poate că pentru cercetări ulterioare privind inteligența pisicilor, ar trebui folosite unele dintre aceste tehnici.

Pisica independentă

Pisicile pot fi destul de misterioase și aleg când sunt dispuse să facă ceva pentru noi. De obicei, nu au aceeași răbdare ca și câinii și sunt mai impulsive. Majoritatea câinilor sunt devotați și ar face aproape orice pentru stăpânii lor, mai ales dacă sunt implicate laude și răsfățuri. În timp ce pisicile au inteligența și capacitatea de a fi dresate, ele vor urma instrucțiunile doar dacă au chef, chiar dacă își iubesc stăpânii.

Smithsonian Magazine a scris despre un studiu din 2013 care a descoperit că pisicile pot recunoaște vocea stăpânului lor, dar pot alege să o ignore. Proprietarii de pisici nu sunt probabil surprinși de acest lucru. Concluzia generală a studiului este că, din moment ce pisicile nu au fost niciodată antrenate să se supună ordinelor oamenilor așa cum au făcut-o câinii, ele au un nivel mult mai mare de independență.

Miklósi crede, de asemenea, că pisicile nu se descurcă la fel de bine în testele de laborator ca omologii lor canini din cauza mediului stresant și a faptului că trebuie să interacționeze cu oameni cu care nu sunt familiarizate.

Cu toate acestea, unele pisici au trecut testele de laborator, așa că Miklósi a concluzionat că pisicile pot finaliza cu succes aceste studii dacă au fost bine socializate și sunt relaxate.

Mai mult, etologul Péter Pongrácz a încercat un studiu cu 99 de pisici, dar a primit date doar de la 41 dintre acestea din cauza acelei faimoase independențe feline.

Cele mai inteligente rase rase de pisici

Toate pisicile sunt destul de inteligente, dar anumite rase se află în fruntea clasamentului. Pisicile care tind să fie curioase și par să se bage în orice tind să fie cele mai inteligente feline, în special pentru că le place provocarea.

Balineză: Aceste pisici sunt înrudite cu siamezele și sunt pisici vorbărețe care tind să se bage în probleme, în special dacă nu sunt provocate suficient. Bengal: Acești jaguari în miniatură sunt energici și au nevoie de provocări mentale pentru a nu se plictisi.

Burmeză: Când birmanezii se plictisesc, așteptați-vă la un comportament obraznic. Sunt jucăuși și pot fi dresați, iar ei se bucură de timpul petrecut cu stăpânii lor. Savannah: Aceste pisici au fost crescute inițial din servalii africani, așa că sunt active și mari. Trebuie să le oferiți oportunități de exerciții fizice și provocări mentale, deoarece se plictisesc ușor. Siameză: Nu în ultimul rând, pisica siameză este una dintre cele mai populare rase din lume. Sunt foarte inteligente și sunt cunoscute pentru vorbăreția și firea lor afectuoasă.

Cât de inteligente sunt pisicile?

Vitale a declarat că atunci când cercetătorii întâmpină dificultăți atunci când studiază pisici, problema nu este legată de pisicile în sine, ci de metodele pe care le folosesc cercetătorii. Așadar, faimosul mister al pisicii va continua pentru știință dacă nu vor găsi o modalitate de a obține răspunsurile pe care le caută prin utilizarea unor metode adecvate. Între timp, noi, proprietarii de pisici, știm doar că pisicile noastre sunt inteligente.

Pisica ta pare să răspundă atunci când o strigi pe nume? Poate face diferența între vocea ta și cea a unui străin? Dacă o jucărie sau o recompensă se află în spatele a ceva, cum ar fi mobila, își poate da seama cum să o ia (cu excepția cazului în care este imposibil, desigur)? Dacă răspunsul este da la aceste întrebări, sunt șanse să aveți o pisicuță inteligentă!

Concluzie

Pisicile sunt inteligente, dar numai în condițiile lor. Ele pot lua decizii care să fie în beneficiul lor și nu neapărat al stăpânilor lor și sunt foarte independente, ceea ce spune, de asemenea, multe despre inteligența lor.

Știm, de asemenea, că pisicile noastre pot acționa în moduri misterioase. De ce pisica ta continuă să lovească telecomanda pe podea la nesfârșit? Deși acest lucru ar putea părea că pisica ta se comportă greșit, gândește-te că acest comportament îți atrage atenția de fiecare dată.

Este mai mult decât probabil ca pisicile noastre să fie mai inteligente decât ne dăm seama, așa că, în timp ce știința și cercetarea încearcă să înțeleagă acest lucru, noi știm doar că pisicile noastre sunt creaturi inteligente și sensibile și că le iubim, informează petkeen.com.