Sari la conținut
Home » Somnul pisicii și starea de sănătate. Modificările din timpul siestei pot indica potențiale leziuni și boli

Somnul pisicii și starea de sănătate. Modificările din timpul siestei pot indica potențiale leziuni și boli

dailypaws.com

Pisicile petrec o mare parte din timp dormind, așa că, dacă vă vedeți felina dormind, s-ar putea să nu vi se pară deloc anormal. Totuși, este important să urmăriți îndeaproape obiceiurile de somn. Modificările în somnul pisicii  pot indica potențiale leziuni și boli și ar putea fi primele semne că ceva nu este în regulă cu ea.

Cu cât vă puteți familiariza mai mult cu ceea ce este normal pentru somnul pisicii cu atât mai repede veți putea recunoaște chiar și schimbările mici atunci când acestea apar. De la a ațipi mai mult până la a căuta noi locuri de dormit, există o serie de semnale de alarmă care indică faptul că pisica dumneavoastră s-ar putea să nu se simtă bine și ar putea beneficia de o vizită la veterinar. 

Chiar și faptul că acordați atenție pozițiilor de somn ale pisicii atunci când este bolnavă vă va ajuta să recunoașteți tipare similare pe parcurs.

Creșterea bruscă a orelor de dormit

Un semn cheie care indică faptul că pisica dumneavoastră s-ar putea să nu se simtă bine este dacă crește brusc cantitatea de timp pe care o petrece dormind în fiecare zi. O creștere bruscă a somnului poate semnala faptul că felina dumneavoastră nu se simte bine și încearcă să se odihnească pentru a sprijini vindecarea organismului său. De asemenea, pisica ar putea începe să doarmă în momente cheie ale zilei, cum ar fi la ora mesei sau în timpul sesiunilor de joacă. Dacă pisica dvs. este o pisică de interior-exterior, ați putea observa că doarme în momentele în care în mod normal ar fi afară, explorând.

Dacă pisica dumneavoastră nu se simte bine, s-ar putea să aibă dificultăți în a se ridica sau a se culca. Dacă are de-a face cu durerea, s-ar putea să se deplaseze mai încet sau chiar să șchiopăteze sau să meargă stângaci odată ce se ridică. De asemenea, ați putea observa că petrece mai mult timp decât de obicei învârtindu-se în cerc înainte de a se așeza.

Poziții neobișnuite de somn ale psicilor

Uneori, pozițiile de somn ale pisicilor atunci când sunt bolnave pot fi diferite de pozițiile lor normale. Multe mustăcioase se vor întinde până la capăt sau se vor tolăni pe o parte sau chiar se vor rostogoli pe spate atunci când sunt relaxate și confortabile. Studiați pozițiile normale de dormit ale pisicii dumneavoastră, astfel încât să puteți identifica schimbările în acestea.

Dacă pisica dumneavoastră nu se simte confortabil, este posibil să doarmă diferit. Ar putea dormi mai mult în poziție ghemuită și s-ar putea să nu se întindă niciodată. S-ar putea să doarmă într-un mod care să țină greutatea departe de o parte dureroasă a corpului și ar putea părea rigidă sau încorsetată în timp ce doarme.

Dificultate la trezire

Ar trebui să fie ușor să vă treziți pisica vorbindu-i cu blândețe sau făcând zgomot în timp ce vă aflați în aceeași cameră. Dacă nu se trezește ușor sau nu pare să fie conștientă de prezența dumneavoastră, acest lucru ar putea indica o problemă.

De asemenea, puteți încerca să vă treziți pisica deschizând o cutie de mâncare. Dacă, în mod normal, se trezește cu ușurință pentru mâncare, dar începe să ignore prezența acesteia, probabil că este bolnavă și are nevoie de asistență veterinară.

Alegerea de noi locuri de dormit

Este normal să caute diferite locuri de dormit pe parcursul anului. S-ar putea să se îndrepte spre dormitor când vine iarna pentru a se încălzi, apoi să se mute în bucătărie în timpul verii pentru a profita de soarele care strălucește prin fereastră. Dar dacă începe să-și abandoneze locurile de dormit obișnuite pentru locații noi și neașteptate, acest lucru ar putea indica o problemă.

Căutați întreruperi în obiceiurile pisicii dumneavoastră, de exemplu, să petreacă brusc mult timp sub pat sau într-un dulap. Pisicile care nu se simt bine caută adesea locuri liniștite unde pot fi singure. Dacă dintr-o dată alege locuri izolate pe care nu le frecventează de obicei, ar putea indica faptul că este bolnavă.

În concluzie

Atunci când observați oricare dintre semnalele de alarmă de mai sus, programați imediat o programare la medicul veterinar. Medicul veterinar vă poate examina amănunțit pisica și poate căuta boli sau leziuni care ar putea să-i provoace anomalii ale somnului, informează pawtracks.com.

Bolile pot progresa rapid în cazul pisicilor, iar multe dintre ele sunt stoice în legătură cu faptul că sunt bolnave, așa că este important să acționați rapid și să vă examinați animalul de companie. Pe lângă schimbările în tiparele de somn ați putea observa modificări în comportamentul său, cum ar fi scăderea poftei de mâncare, creșterea vocalizărilor sau o atitudine alterată care ar putea indica faptul că nu se simte bine.

Observând cu atenție obiceiurile de somn ale pisicii dumneavoastră, puteți să îi urmăriți starea de sănătate și să determinați rapid când ar putea avea nevoie de ajutor de la medicul veterinar.