Sari la conținut
Home » Totul despre gestația pisicilor. Veterinarii îți spun când felina ta este pregătită să nască

Totul despre gestația pisicilor. Veterinarii îți spun când felina ta este pregătită să nască

sursă foto: divahair.ro

Cum vă dați seama când o pisică este pregătită să nască? Fie că ați optat pentru un test de sarcină pentru pisicuțe, pentru o radiografie sau nu sunteți foarte sigur cât de departe este viitoarea mămică, Erin Katribe, medic veterinar la Best Friends Animal Society, precizează că pisica dumneavoastră prin comportamentul pe care îl manifestă oferă indiciile necesare atunci când este pregătită.

„Nașterea poate fi riscantă pentru o pisică și poate fi o provocare pentru proprietari. În general, recomandăm sterilizarea înainte ca acest lucru să se întâmple”, spune Katribe. Mama pisică poate intra din nou în călduri la doar patru săptămâni după ce a născut. Pisicuțele neastâmpărate pot intra în călduri și pot rămâne însărcinate încă de la vârsta de patru luni. Nu este niciodată prea târziu pentru a steriliza o mamă după una sau mai multe fătări, spune Katribe. 

Cum se comportă o pisică gestantă înainte de naștere

În săptămâna de dinaintea nașterii pisica ta va deveni probabil mai puțin activă în afară de comportamentul de „cuibărit”. Probabil că o veți găsi pe mama pregătind un cuib de regină într-o zonă liniștită și retrasă a casei. Acesta este locul în care plănuiește să își nască puii.

Katribe spune că o puteți ajuta să-și construiască cuibul oferindu-i pături curate împreună cu un suport, o cutie de plastic sau cutia de carton, care a dat dovadă de eficiență. „Este important ca zona de naștere să fie sigură pentru pisoi. Aceștia nu ar trebui să poată scăpa și să se răcească, dar mama ar trebui să poată ieși liber atunci când dorește”, spune Katribe.

pisicuță gravidă; sursă foto: cauta.vet
pisicuță gravidă; sursă foto: cauta.vet

Așezați lucrurile esențiale ale mamei, cum ar fi hrana, apa și o cutie pentru litieră, într-un loc ușor accesibil, în apropierea zonei de naștere.

Semne că mama pisică este pregătită să nască

În afară de burta ei mare, viitoarea mămică va trece prin câteva schimbări fizice cu doar câteva ore sau zile înainte de a-și întâmpina micile mingiuțe de blană.

Modificări la nivelul glandelor mamare

În zilele de dinaintea nașterii, glandele mamare ale pisicii dumneavoastră vor crește în dimensiune. Mameloanele ei pot vărsa colostru, sau ceea ce se numește primul lapte. Sfârcurile ei se vor întuneca și blana din jurul lor se va subția.

Scăderea temperaturii corpului

Nu este necesar să urmăriți temperatura corporală a mamei, dar dacă o faceți, veți observa o ușoară scădere în apropierea zilei mari. Temperatura normală a corpului unei pisici este de la 37 până la 39 de grade Celsius. Cu aproximativ 24 de ore înainte de a intra în travaliu, temperatura corpului ei va scădea cu câteva grade până la 36 grade Celsius.

La ce să te aștepți dacă pisica ta naște pentru prima dată

Dacă aceasta este prima experiență de naștere a unei pisicuțe, ar putea fi tentant să vă amestecați în proces. Rămâneți calm și lăsați natura să-și urmeze cursul, cu excepția cazului în care apar complicații. Asta include renunțarea la medicamente și suplimente de calmare. „Medicamentele nu trebuie administrate pisicilor gestante sau care alăptează fără indicații exprese din partea unui medic veterinar. Orice medicament poate avea efecte adverse la fetuși sau pisoi”, precizează medicul veterinar.

pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro
pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro

„În cele mai multe cazuri, nașterea are loc fără a fi nevoie de asistență”,adaugă acesta.”Principala complicație care poate apărea se numește distocie, ceea ce înseamnă dificultate la naștere.

” Pisicile ar putea avea dificultăți la fătare din cauza nivelului scăzut de calciu sau de zahăr din sânge, a obstrucțiilor fizice, cum ar fi un pisoi care se blochează, sau a travaliului prelungit. La primul semn de suferință, apelați imediat la veterinar.

Cât timp sunt pisicile în travaliu înainte de a naște?

Travaliul pisicilor poate fi descris în trei etape. În realitate, acestea se pot amesteca mai mult decât o naștere ca la carte.

Prima etapă a travaliului: Acest stadiu „este caracterizat de un comportament agitat și de plimbare”, explică Katribe. Nu este neobișnuit ca pisicile să nu mai mănânce în această etapă, să vomite, să vocalizeze, să gâfâie sau să tremure. Ea ar putea avea și o scurgere clară, apoasă. Această fază premergătoare nașterii ar putea dura între șase și 24 de ore.

Etapa a doua a travaliului: Atunci când sunt evidente contracții abdominale vizuale, pisica dumneavoastră a intrat în a doua etapă a travaliului. Acesta este momentul în care își va naște activ puii. 

Pisicuță care își cară puiuțul: sursă foto: veterinarladomiciliu.ro
Pisicuță care își cară puiuțul: sursă foto: veterinarladomiciliu.ro

De obicei durează sub șase ore, dar ar putea dura până la 48 de ore. „Este normal ca mamele să se odihnească între pui, iar perioadele de odihnă pot dura câteva ore”, spune Katribe. Dar, adaugă ea, dacă perioada de odihnă între pisoi durează patru ore sau mai mult – sunați medicul veterinar pentru îngrijire imediată.

Dacă ați făcut o radiografie înainte de naștere, veți ști la câți pisoi să vă așteptați și când mama a terminat de născut. Dacă nu ați făcut radiografii și vă întrebați cum să știți când o pisică a terminat de născut, Katribe spune că atunci când contracțiile abdominale vizibile au încetat, este de obicei sigur să presupunem că toți puii s-au născut.

Stadiul trei al travaliului: Aceasta este trecerea placentei, explică Katribe. Se poate întâmpla în timpul nașterii active a pisicuțelor sau ulterior. 

Ce vă recomandă medicul veterinar

Important este ca numărul de placente trecute să fie egal cu numărul de pisoi născuți. Dacă nu sunteți siguri, anunțați medicul veterinar. Mama va dori probabil să mănânce placenta. Acest lucru este în regulă, sau puteți alege să o îndepărtați din zonă. O seringă cu bulb pentru a aspira orice lichid sau mucus din căile respiratorii ale pisicuțelor imediat după naștere.

doi pisoi simpatici; sursă foto: animalutze.com
doi pisoi simpatici; sursă foto: animalutze.com

Ață dentară pentru a lega eventualele cordoane ombilicale care sângerează după naștere. Prosoape curate pentru a ajuta la ștergerea pisicuțelor după naștere, dar numai dacă mama are nevoie de ajutor.

Înlocuitor de lapte și provizii pentru alăptare în cazul în care mama nu produce suficient lapte sau dacă nu permite pisicuțelor să alăpteze. Suport termic, cum ar fi discuri de încălzire sau sticle cu apă caldă, potrivit dailypaws.com.