Sari la conținut
Home » Siberia. Un animal microscopic arctic a supraviețuit 24.000 de ani în permafrost

Siberia. Un animal microscopic arctic a supraviețuit 24.000 de ani în permafrost

După ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia, un animal microscopic, a revenit la viață, reușind apoi să se cloneze, potrivit unei echipe de oameni de știință din Rusia.

Descoperirea ridică semne de întrebare cu privire la mecanismele utilizate de acest animal multicelular, un rotifer din clasa Bdelloidea, pentru a rezista de-a lungul acestei lungi perioade de repaus, conform Agerpres.

Stas Malavin este de părere că animalele cu organism care conține mai multe celule ar putea rezista zeci de mii de ani într-o stare în care metabolismul este aproape complet oprit.

Raportul prezintă dovada că animalele multicelulare rezistă mii de ani

„Raportul nostru reprezintă cea mai puternică dovadă de până acum potrivit căreia animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză, o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a spus Stas Malavin, de la Institutul de studii fizico-chimice şi biologice ale solului din Pushchino, Rusia.

Stas Malavin, coautor al unui articol în revista Current Biology despre acest subiect, a declarat pentru AFP că această descoperire a ridicat întrebări intrigante cu privire la mecanismele pe care animalul multicelular le-a folosit pentru a rezista atât de mult.

Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon 

Echipa de cercetători a folosit o platformă de foraj pentru a colecta probe de carote din râul Alazeya din nordul îndepărtat al Rusiei, apoi a folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina că vârsta specimenului era cuprinsă între 23.960 și 24.485 de ani.

În ceea ce privește organismele multicelulare, s-a raportat că un vierme nematod vechi de 30.000 de ani a revenit la viață, iar mușchi și unele plante au fost regenerate după mii de ani în care au stat în gheață.

Rotiferele pot fi adăugate acum pe lista organismelor care pot supraviețui aparent la nesfârșit, a declarat dl Malavin.

Animalul rotifer are o lungime de aproximativ o jumătate de milimetru

Odată decongelat, animalul a fost capabil să se reproducă asexuat folosind un proces numit partenogeneză.

Un animal microscopic cum este acesta face parte din clasa rotiferelor și măsoară aproximativ o jumătate de milimetru în lungime și trăiesc în general în medii de apă dulce.

Numele lor provine din latină și înseamnă „purtător de roți”, ceea ce provine de la coroana din jurul gurii lor, care arată ca niște roți care se învârt. Ei le folosesc pentru a se deplasa și pentru a se hrăni.

„Putem folosi acest organism ca model pentru a studia supraviețuirea la congelare și la uscare în acest grup și pentru a compara acest grup cu alte animale rezistente, cum ar fi tardigradele, nematodele și așa mai departe”, a adăugat dl Malavin, potrivit rte.ie.