Sari la conținut
Home » Cum acordăm primul ajutor la animalele de companie? Ce trebuie să facem, concret, în astfel de situații dificile

Cum acordăm primul ajutor la animalele de companie? Ce trebuie să facem, concret, în astfel de situații dificile

Primul ajutor la animalele de companie este vital pentru a le asigura supraviețuirea, în cazurile în care se confruntă cu o situație-limită. Până la sosirea medicului veterinar, trebuie să-i fii alături și să-i oferi primul ajutor, dacă aceasta este singura soluție ca animăluțul tău să supraviețuiască.

Ca proprietar de animal de companie este bine să cunoști aceste practici, ca să fii pregătit pentru orice situație care poate să apară în viața patrupedului tău.

Ce faci în situația în care patrupedul tău este înțepat de albină sau viespe?

Te prezinți la cabinetul medicului veterinar în situația în care observi umflături pe fața patrupedului sau gâlme pe corp, întrucât acesta poate fi un semn al începutului unui soc anafilactic.

La ce metode recurgi atunci când animalul are convulsii?

O astfel de criză durează aproximativ 3 minute sau chiar mai puțin, în funcție de particularitățile fiecărui patruped. Primul ajutor la animalele de companie este important, astfel că:

  •  îndepărtezi obiectele din jurul animăluțului, cele de care s-ar putea lovi;
  • dacă animalul este inconștient, verifică-i respirația și asigură-te că nu este nimic care să îi blocheze căile respiratorii;
  • pentru siguranța ta, nu băga niciodată mâna în gura animalului în timpul crizelor;
  • nu trebuie să îi dai apă și nu trebuie să-l mobilizezi.

După o astfel de criză, mai ales dacă este la prima de acest fel, este recomandat să îl duci la medicul veterinar.

Cum procedezi în situația în care animalul tău de companie a fost mușcat de un alt animal?

După un asemenea incident, este esențial să te prezinți de urgență la un medic veterinar. Rănile prezintă risc crescut de infectare, iar tratamentul cu antibiotice trebuie administrat încă din primele ore.

Totuși, există câteva soluții pe care i le poți aplica animăluțului până să ajungi cu el la cabinet, lucruri care ar putea stopa agravarea situației în care acesta se află:

  • controlează-i sângerarea prin aplicarea unei presiuni pe rană cu mâna sau cu o compresă;
  • încearcă să menții temperatura corpului animalului ridicată, învelindu-l pe acesta cu o pătură de exemplu, potrivit reporter24.info.