Sari la conținut
Home » Sfaturi pentru a-ți găsi pisica dispărută. Cum să le împiedicăm să se piardă din nou

Sfaturi pentru a-ți găsi pisica dispărută. Cum să le împiedicăm să se piardă din nou

Pisica se cuibărește în brațele companionului său uman; sursă foto: Getty Images

Atunci când încercați să găsiți o pisică pierdută, nu intrați în panică, respirați adânc și păstrați-vă calmul. Experții spun că este posibil ca pisicile de interior să fie mai aproape decât credeți să se ascundă în apropierea casei, într-un tufiș, sub o verandă sau chiar în curtea vecinilor.

Pisicile sunt creaturi curioase și șirete, care se pot strecura pe la uși, ferestre într-o clipită. Aici vă prezentăm cum să vă focusați căutarea.

Cum să găsiți animalul de companie pierdut

Se pare că o căutare fizică este cea mai eficientă metodă pentru o pisică pierdută. În timp ce vă uitați în jur, asigurați-vă că strigați animalul de companie pe nume sau scoateți sunete la care aceasta răspunde de obicei (scuturarea unei pungi cu dulciuri). Evitați căutările „din mers”, deoarece acest lucru poate crește șansele de a vă speria pisica sau de a vă rata mișcările lente sau subtile.

Căutați în interiorul întregii case. Presupunând că nu v-ați văzut pisica ieșind în fugă pe ușă, verificați de două ori fiecare colțișor, scuturați dulciurile preferate ale pisicii dumneavoastră și deschideți o conservă de mâncare.

După ce ați confirmat că pisica nu este încă în casă, mutați căutarea în exteriorul imediat. Atunci când o pisică de interior-exterior sau o pisică liberă dispare, este probabil pentru că a fost speriată sau alungată din teritoriul său și s-a pierdut pentru că era dezorientată.

Căutați în grădina sau garajul vecinului. Pisicile au tendința de a se ascunde aproape de casă, iar acestea sunt toate locuri de ascundere excelente. Înainte de a căuta în aceste zone, asigurați-vă că vă întrebați vecinii dacă puteți căuta pe proprietatea lor sau dacă îi puneți să caute pisica pe proprietatea lor.

Cautați-vă pisica în zori sau la apus

Căutați în zori și la apus, este foarte probabil ca pisica să se simtă în siguranță în zori și la amurg, deoarece este mai degrabă crepusculară decât nocturnă. Ele pot ieși din ascunzătoare pentru a căuta hrană și pot fi mai ușor de abordat.

Solicitarea ajutorului prietenilor, vecinilor sau al unui profesionist este un instrument excelent pentru a crește șansele de a vă găsi pisica. Mai mulți ochi în cartier și în zonele înconjurătoare nu pot decât să crească probabilitatea ca pisica să fie găsită teafără și nevătămată.

Asigurați-vă că cei care vă caută pisica știu să nu se apropie brusc de ea sau să încerce să o apuce. Acest lucru vă poate speria pisica și, eventual, îi poate speria.

Cine vă poate ajuta să găsiți pisica pierdută

Sunați organizațiile locale pentru a le anunța că pisica  s-a pierdut și descrieți caracteristicile fizice ale acesteia.
Afișarea de pliante este o metodă încercată și adevărată pentru găsirea unei pisici pierdute. În plus, odată cu apariția rețelelor de socializare, există mai multe modalități ca niciodată de a răspândi vestea despre companionul pierdut.

Asigurați-vă că informațiile din fluturași sau din postarea din social media sunt clare și includ informații de contact relevante și instrucțiuni despre dacă și cum ar trebui cineva să se apropie de pisica dacă o vede.

Postați pe grupurile locale de pe Facebook și Reddit cu o fotografie recentă a pisicii dumneavoastră. Instagram și TikTok sunt, de asemenea, excelente pentru a face cunoscută vestea prietenilor. Faceți și afișați pliante. Faceți un pas în plus cu pliantele și înmânați-le direct oamenilor.

Utilizați recompense

Pisicile au mai multe șanse de a fi găsite atunci când pliantele sunt distribuite și afișate pe stâlpi. Folosiți o fotografie recentă și clară a pisicii dumneavoastră și includeți datele de contact și recompensa.

Puneți afară lucrurile preferate ale pisicii sau mâncarea preferată a acesteia (nu litiera). Pisicile au de 40 de ori mai mulți receptori olfactivi decât noi, ceea ce face ca simțul olfactiv să fie unul dintre cele mai puternice simțuri ale lor. Puteți atrage o pisică pierdută acasă plasând obiecte cu miros familiar în apropierea ușii și a capcanei pentru pisici sălbatice.

Atrage-i înăuntru cu mâncarea sau dulciurile lor preferate. Una dintre cele mai bune modalități de a convinge o pisică să vină acasă este să o ademenești cu mâncărurile și bunătățile sale preferate, în special cu hrană umedă. De

asemenea, puteți încerca să o atrageți acasă și cu mâncarea lor preferată de oameni, inclusiv ton, somon, pui sau orice altceva pe care pisica dumneavoastră îl adoră.

Pot pisicile să-și găsească drumul spre casă?

Există o mulțime de povești despre câini care își găsesc singuri drumul înapoi acasă, dar pot pisicile să își găsească drumul înapoi? Da, există o șansă ca pisica să se întoarcă atunci când se pierde, datorită instinctelor de căutare a casei. Pisicile și alte animale se pot folosi de unghiul soarelui, de poziția stelelor și de atracția câmpului magnetic al Pământului pentru a le indica direcția spre casă.

Deși acest lucru pare aproape imposibil, o pisică din Florida a mers 320 de kilometri până acasă după ce s-a pierdut în timpul unei vacanțe de familie. O altă pisică, pe nume Ninja, a avut atât de mult dor de casă după ce el și familia sa s-au mutat, încât a mers 850 de mile pe jos, timp de un an, pentru a se întoarce la vechea adresă.

Dar asta nu înseamnă că pisica ta nu are nevoie de ajutorul tău pentru a se întoarce acasă. La fel ca oamenii, unele pisici se nasc cu un simț al direcției mai bun decât altele și s-ar putea să fie confuze dacă au petrecut ceva timp într-un adăpost, dacă au sărit de la o adresă la alta sau dacă întâlnesc obstacole periculoase.

Care sunt șansele de a-mi găsi pisica?

Șansele de a găsi o pisică dispărută sunt cele mai mari în prima săptămână de la dispariție. După prima săptămână, căutarea devine mai dificilă, dar nu imposibilă. Potrivit unui studiu din 2018 realizat de Universitatea din Queensland, majoritatea pisicilor care au fost găsite în viață au fost găsite în primele două luni.

Același studiu notează, de asemenea, că 75% dintre pisicile de interior au fost găsite la mai puțin de 500 de metri de locul în care au dispărut. Pisicile dispărute în aer liber sunt de obicei găsite mai departe, la aproximativ 1.600 de metri de casă.

Cum pot preveni pierderea pisicii mele?

Cel mai bun mod de a preveni pierderea pisicii este de a limita timpul petrecut în aer liber. Pisicile se pot bucura în siguranță de aer liber prin instalarea de pergole la fereastră, construirea sau cumpărarea unui catio și antrenarea lor pentru a merge cu ham și lesă.

Dacă pisica este dresată cu hamul și lesa, luați-o în brațe și lăsați-o în schimb afară. Desemnați o ușă cu trafic redus pentru aventurile în aer liber în lesă. Pregătiți-vă pentru ce e mai rău ducându-vă pisica la veterinar pentru implantarea microcipului și păstrați-l la zi.

De asemenea, ar trebui să luați în considerare o zgardă, o plăcuță de identificare și un dispozitiv de urmărire a animalelor de companie, deși trebuie să fiți conștienți că acestea se pot agăța și rupe în timp ce pisica dumneavoastră explorează, potrivit rover.com.