Sari la conținut
Home » Pisicile simt sarcina femeilor? Inteligența emoțională a felinelor

Pisicile simt sarcina femeilor? Inteligența emoțională a felinelor

pisica și femeia gravidă; sursă foto: better with cats

Sarcina influențează femeile în mod diferit în funcție de factori precum vârsta lor și dacă este prima lor sarcină. Fiind un animal extrem de inteligent pisicile sesizează o serie de indicii pe care nici măcar tu nu le-ai putea observa.

De fapt, este posibil ca ele să știe că ești însărcinată înaintea ta! Dr. Chyrle Bonk, medic veterinar spune: „Pisicile par să simtă atunci când stăpânele lor sunt însărcinate, chiar și în stadii incipiente”. Totul se schimbă atunci când ești însărcinată, iar pisica ta sesizează aceste semne încă de la trei sau patru săptămâni de sarcină.

Pisica și sarcina femeii sursă foto: animal wised.com
Pisica și sarcina femeii sursă foto: animal wised.com

Nu numai că mirosul corporal al femeii se schimbă atunci când este însărcinată, ci și comportamentul ei este diferit. De la grețurile de dimineață până la faptul că preferă să se relaxeze în loc să se implice în activități prea intense. Aceste schimbări de rutină ajută o pisică să își dea seama că omul lor este însărcinată. Iată ceva mai multe detalii despre aceste semnale de sarcină revelatoare.

Modificări ale mirosului corporal

Pisicile au aproximativ 200 de milioane de simțuri olfactive. Cu 100 de milioane mai mult decât câinii. În medie, simțul olfactiv al unei pisici este de 14 ori mai bun decât cel al unui om. Acest lucru înseamnă că ele sunt capabile să înțeleagă când există schimbări chimice în interiorul corpului unei femei însărcinate.

Unele niveluri hormonale se schimbă la oameni atunci când rămân însărcinate. Printre aceștia se numără progesteronul, gonadotropina corionică umană (hCG), prolactina, relaxina și estrogenul. Nivelul de progesteron crește pentru a permite uterului să mențină sarcina după ce ovulul este fertilizat.

Pisica și fetița care mănâncă un măr; sursă foto: AZ Animals.com
Pisica și fetița care mănâncă un măr; sursă foto: AZ Animals.com

Hormonul hCG, utilizat pentru a detecta sarcinile prin teste rapide de urină și sânge. Totodată, stimulează o parte a ovarului să continue să producă progesteron pe toată durata sarcinii.

Relaxina și prolactina sunt hormoni esențiali pentru viitorul travaliu, naștere și producția de lapte. Estrogenul asigură dezvoltarea normală a bebelușului, echilibrează alte niveluri hormonale și reglează fluxul sanguin.

Estrogenul este esențial pentru dezvoltarea canalelor de lapte

Mirosul corpului se schimbă atunci când atât de mulți hormoni cresc sau scad, așa că acesta este primul semn pe care îl sesizează pisica ta.

În timp ce temperatura medie a corpului uman este de 36,5 de grade C, femelele pot fi ușor mai calde sau mai reci în anumite momente în timpul sarcinii. La aproximativ 12 săptămâni de sarcină, majoritatea femeile au o temperatură corporală de 47 grade C. Până în săptămâna 33, multe au o scădere a temperaturii corporale la doar 36 grade.

sursa foto – https://www.verywell.com

Ar putea părea ciudat că această schimbare subtilă vă avertizează pisica despre o schimbare mult mai mare la orizont. Dacă pisica ta se lipește de corpul tău atunci când vă uitați împreună la televizor, observă o schimbare a temperaturii corpului tău.

Schimbări în rutina zilnică

Sarcinile sunt renumite pentru grețurile matinale. Greața rezultă din creșterea rapidă a nivelului de hCG. Dacă vă faceți planuri pentru naștere și pentru bebeluș, probabil că vă schimbați decorul. Aceste lucruri nu scapă simțului de observație ascuțit al unei pisici.

Persoanele însărcinate nu au tendința de a curăța litiera pisicilor lor. Fie pentru că sunt prea sensibile la miros, fie pentru că vor să se protejeze pe ele și pe bebelușii lor de toxoplasmoză. O infecție provocată de un parazit din fecalele pisicilor transmisibilă. Aceasta este o altă schimbare de rutină pe care pisica o observă.

Pisicile pot auzi bătăile inimii bebelușului tău

Potrivit unui articol din 2023 al Hidden Hearing, simțul auzului unei pisici este de aproximativ trei ori mai puternic decât cel al unui om. Oamenii și pisicile împărtășesc aceeași limită de frecvență joasă de 20 Hz. Dar, în timp ce oamenii aud sunete de până la 20.000 Hz, companionii felini aud până la o frecvență de 64.000 Hz.

pisica și femeia gravidă; sursă foto: better with cats
pisica și femeia gravidă; sursă foto: better with cats

Dacă medicul poate auzi bătăile inimii bebelușului cu un stetoscop, probabil că și pisica le aude. Este o idee bună să fii aproape de pisica ta când ești însărcinată? Petrecerea timpului cu pisica ta în timpul sarcinii este la fel de sănătoasă ca și deținerea oricărui animal de companie. Acum nu este momentul să le evitați.

Da, trebuie să vă duceți pisica la veterinar pentru un control înainte de a rămâne însărcinată. Doar pentru a fi în siguranță. Dacă totul este în regulă, încercați să vă țineți pisica aproape de dumneavoastră cât mai mult posibil.

Comportamente imprevizibile ale pisicii: Toxoplasmoză și alți paraziți

Există riscuri asociate cu îngrijirea unei pisici atunci când ești însărcinată. Acestea includ:
Alergeni, cum ar fi părul și părul de animale de companie; Mușcături și zgârieturi. Luați în considerare cu atenție acești factori și înțelegeți dacă puteți sau nu să îi ocoliți.

Ceva relativ minor precum o mușcătură sau o zgârietură înseamnă foarte mult atunci când sunteți însărcinată, deoarece pisicile poartă microorganisme periculoase în gură. Pentru a fi în siguranță, evitați jocul dur cu pisica dacă nu doriți să vă confruntați cu o infecție potențial severă când sunteți însărcinată, potrivit cattiudedaily.com.