Sari la conținut
Home » Pisica mea poate fi deprimată? Află ce spun experții

Pisica mea poate fi deprimată? Află ce spun experții

pisica în baie; sursă foto: rover.com

Pisisca mea poate poate fi deprimată? Când vine vorba de feline, este imposibil să știm 100% dacă acestea experimentează depresie. Însă, le putem observa comportamentele pentru a determina dacă experimentează tristețe accentuată.

Iată câteva informații utile și semne de urmărit pentru a vă ajuta să înțelegeți starea mentală a pisicii dumneavoastră.

Poate fi o pisica mea depresivă?

Da, pisica dumneavoastră poate fi deprimată. Unele situații posibile care duc la semne de depresie la pisici includ:

Pierderea unui membru al familiei; Mutarea într-o casă nouă; O schimbare în programul familiei; O schimbare în ceea ce privește sănătatea fizică. Pierderea unui membru al familiei.

Mulți oameni încă se gândesc la pisici ca fiind de natură solitară. Cu toate acestea, pisicile pot fi mai mult sau mai puțin sociale, în funcție de experiențele și situațiile de viață, și pot experimenta pierderea și durerea în mod similar cu oamenii.

Când un membru al familiei se mută din casă, pisica familiei va simți o pierdere dacă a avut o legătură socială cu acea persoană. De asemenea, nu este neobișnuit ca pisicile să jelească atunci când un coleg de casă felin sau canin pleacă sau moare.

Pisica și mutarea într-o casă nouă

Schimbarea mediului de viață poate fi stresantă atât pentru animalul de companie, cât și pentru tutorele acestuia.

În afară de stresul provocat de mutarea în sine, mutarea dintr-o casă mare într-un apartament mai mic reduce spațiul pe care o pisică îl are de explorat. Totodată, ar putea să îi limiteze nivelul de activitate, ceea ce ar duce la depresie.

În plus, atunci când o pisică obișnuită să aibă acces la aer liber se mută într-un apartament în care nu poate ieși afară, aceasta poate deveni deprimată.

Schimbări în programul familiei

Atunci când programul de lucru se schimbă și lipsiți pentru perioade mai lungi de timp, starea mentală a pisicii poate fi afectată. Atunci când plecați în vacanță și pisica este lăsată cu un pet sitter, animalul de companie nu are cum să știe că vă veți întoarce după ea. Așa că poate suferi de depresie.

Dacă o pisică activă începe să dezvolte artrită și nu mai poate sări acest lucru poate fi deprimant. Poate duce la o pierdere a îmbogățirii. Ca urmare, pisica dumneavoastră poate deveni deprimată.

În situațiile în care o pisică pierde un membru sau un ochi acest lucru ar afecta total modul în care se orientează în lume. Unele pisici se pot adapta foarte bine, dar unei pisici mai în vârstă pot deveni deprimate.

Cum vă puteți da seama dacă o pisică este deprimată?

Unele pisici deprimate pot prezenta schimbări foarte evidente în comportament. În timp ce alte feline pot prezenta doar semne subtile. Pisicile care se confruntă cu depresia pot prezenta:

Scăderea poftei de mâncare; Pierderea interesului de a se juca; Mai puțin interes în a interacționa; Creșterea vocalizărilor; Scăderea interesului de a ieși afară; O frecvență crescută a urinării în litieră. Ori de câte ori o pisică nu folosește în mod constant litiera, duceți-o la veterinar pentru a fi examinată.

Pisicile sunt prădători pentru creaturile mici, dar sunt pradă pentru prădătorii mai mari. Ca animale de pradă, pisicile au învățat să ascundă foarte bine semnele oricărei boli fizice. Prin urmare, este important ca pisica să fie examinată de către medicul veterinar.

Pisicile de interior devin depresive?

Este mai ușor de determinat dacă o pisică de interior este deprimată, deoarece o vedeți mai des. Dar și pisicile de exterior pot suferi de depresie. Amintiți-vă că depresia la pisici este o stare de spirit care se reflectă printr-o scădere generală a activității.

Pisica nu se mai implică în activitățile care îi plăceau cândva și doarme din ce în ce mai mult. Așa că, în loc să exploreze curte animalul de companie poate rămâne într-o singură zonă a curții sau poate că nici măcar nu iese afară.

Cum înveselești o pisică deprimată?

Deși pisicile se pot confrunta cu depresia, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a le ajuta să își îmbunătățească sănătatea mentală.

Pentru a vă ajuta pisica deprimată, puteți petrece mai mult timp cu ea. Doar stând cu ei și mângâindu-i poate liniști o pisică deprimată. Unele pisici se pot bucura de frecarea urechilor, de zgârieturi pe partea laterală a feței sau sub bărbie, sau chiar de a fi periate.

De asemenea, puteți încerca să îi treziți din nou interesul pentru viață pisicii dumneavoastră prin implicarea în mai multe activități sau oferindu-i jucării noi de diferite dimensiuni, texturi și culori, potrivit petmd.com.