Sari la conținut
Home » Păsările din Delta Dunării, regizori într-un scurtmetraj. Se numește Birdville

Păsările din Delta Dunării, regizori într-un scurtmetraj. Se numește Birdville

Păsările din Delta Dunării, regizori într-un scurtmetraj. Lansarea a avut loc în prima zi a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, care s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, și urmează să fie înscris în competițiile mai multor festivaluri internaționale de film.

Proiectul a fost inițiat de OTP Bank și Mastercard, ca parte din acțiunile de sustenabilitate ale celor două branduri.

Scurtmetrajul Birdville invită oamenii să se implice în eforturile de conservare a biodiversității Deltei Dunării

Birdville își propune să devină un mecanism de conștientizare și educare a privitorilor cu scopul de a genera acțiuni pentru conservarea zonei.

Atunci când rulează pe ecrane offline, filmul este însoțit de un cod QR care duce privitorii în site-ul birdville.ro, unde pot afla mai multe informații despre pașii pe care îi pot face pentru a se implica în conservarea biodiversității.

Delta Dunării, o zonă cu o biodiversitate impresionantă

Găzduiește peste 330 de specii de păsări, din totalul de 380 care se găsesc pe teritoriul țării. Însă dezvoltarea accelerată și nesustenabilă a Deltei pune în pericol numărul păsărilor an de an.

Există poate sute de documentare în care oamenii au studiat păsările din Delta și le-au spus povestea. Însă scurtmetrajul Birdville e diferit, pentru că în producția acestui film, locul regizorului a fost luat chiar de păsări.

Păsările au fost monitorizate timp de patru zile

Păsările din Delta Dunării, regizori într-un scurtmetraj. Timp de 4 zile, 4 camere cu senzori de mișcare au fost amplasate în zone cheie din Deltă, alese împreună cu Iliuță Goean, ghid turistic al agenției Descoperă Delta Dunării, pentru a surprinde activitatea păsărilor.

Ele au filmat doar când păsările se aflau în proximitate, și se opreau după 10 secunde de inactivitate. La fel ca un regizor, păsările au decis atât scenele care au apărut în film, cât și durata lor.

În timpul filmărilor, care începeau înainte de răsărit și se încheiau dupa lăsarea serii, au fost surprinse 9 specii de păsări, printre care Pelicanul comun, Cormoranul mic, Chira de baltă, Stârcul cenușiu sau Pescărușul râzător.

“Delta Dunarii este printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice din Europa, unde păsările încă trăiesc fără să fie deranjate de intervenție umană.

Asta am vrut și noi să surprindem, așa că am gândit un film în care intervenția noastră să fie la minimum, în care publicul să poată urmări păsările așa cum nu le-a mai văzut până acum, în libertate totală.

Însă lucrul asta e pe cale să se schimbe, daca oamenii nu constientizează impactul acțiunilor lor ca turiști, locuitori sau agenți economici în Deltă”, spune Simona Suman, Executive Creative Director MRM Romania.

Vizionați aici scurtmetrajul – https://birdville.ro/