Sari la conținut
Home » Păsări împăiate sau drone? Cercetătorii fac schimbări

Păsări împăiate sau drone? Cercetătorii fac schimbări

Păsări împăiate sau drone? Cercetătorii cred că, prin crearea de drone făcute din păsările împăiate deja, pot să învețe lucruri noi nu numai despre zbor. Ei vor să le folosească chiar pentru a monitoriza animalele sălbatice.

„Inițial, mi-a venit ideea de a face acest lucru în 2011, dar când am încercat să fac una folosind materiale artificiale, am constatat că aripile nu erau la fel de eficiente ca cele ale păsărilor reale, deoarece nu băteau în același unghi”, a declarat pentru Live Science Mostafa Hassanalian, profesor asociat de inginerie mecanică la New Mexico Institute of Mining and Technology, care a condus proiectul.

Păsări împăiate sau drone: Păsările împăiate, drone perfecte

Păsări împăiate sau drone: O pasăre
Păsări împăiate sau drone: O pasăre care stă pe o piatră

„Flexibilitatea aripilor este importantă, deoarece acestea creează portanță și împingere”. Atunci când o pasăre bate aripile în jos, aceasta determină ridicarea. Atunci când bate aripile în sus, aceasta provoacă împingere, propulsând pasărea înainte. „Aripile reale ale păsărilor conțin, de asemenea, oase”, a spus Hassanalian. „Am descoperit că materialele artificiale nu au aceeași eficiență”.

Cumpărate la bucată

Prin încercări și erori, cercetătorii au aflat că acest experiment ar putea funcționa doar cu aripi de pasăre reale. Așa că echipa a obținut materiale de la comercianții cu amănuntul de pe internet, cum ar fi Amazon și Etsy. Aici au găsit de vânzare aripi de pasăre, și chiar păsări întregi, direct de la taxidermisti. Apoi, au atașat părți ale păsărilor taxidermizate la motoare electrice.

Prin utilizarea aripilor reale, cercetătorii „au putut face inginerie inversă a păsărilor”, a spus Hassanalian. Prin experimentele lor, ei au înțeles mai bine modul în care păsările își conservă energia în zbor. De exemplu cum e zburând în formă de V.  Ei cred că aceste informații ar putea fi aplicate în industria aviației și ar putea ajuta la economisirea energiei și a combustibilului.

În concordanță cu cercetările anterioare, „am descoperit că, atunci când păsările zboară într-un stol, cele din secțiunea din mijloc își conservă energia mai mult decât cele din față”, a declarat Hassanalian. „Eficiența lor s-a îmbunătățit cu 44%”, potrivit realitatea.