Sari la conținut
Home » Micul crab pompon: Crustaceul care folosește anemonele drept mănuși de box

Micul crab pompon: Crustaceul care folosește anemonele drept mănuși de box

Aceste crustacee mici, cunoscute și sub numele de crabi boxeri, folosesc anemonele veninoase pentru a se proteja de prădători. Micul crab pompon se și hrănește cu ele.

Crabul pompon crește până la doar aproximativ 13 milimetri în lățime, iar exoscheletul său este moale.  Asta înseamnă că armura sa este destul de inutilă.

Micul crab pompon e bătăuș

Crabul Regal
Un crab regal care stă pe pietre

Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale minuscule, acestui mic crustaceu pugilist îi place să se lupte. Sau să mănânce, în timp ce strânge în brațe arme periculoase – anemonele de mare.

Crabii pompon, cunoscuți și sub numele de crabi boxeri hawaiieni, poartă mici anemone de mare în fiecare gheară. E le folosesc pentru a se lupta cu concurenții. Această specie de anemonă, Triactis producta, este veninoasă. Iar crabii flutură anemonele în jurul lor ca modalitate de apărare împotriva prădătorilor.

Dar le poartă, de asemenea, și în timpul mini-bătăliilor între ei.

Minigladiatori

Într-un studiu al acestui comportament publicat în 1997, cercetătorii au selectat 12 perechi de crabi. Au luat șase masculi și șase femele și i-au pus unul împotriva celuilalt într-o mică arenă de gladiatori pentru crustacee. Câștigătorul era crabul care se retrăgea sau fugea cel mai puțin.

Videoclipurile au arătat că crabii foloseau anemonele mai mult pentru spectacol decât pentru contact. Atunci când anemonele își atingeau adversarii, se pare că era din greșeală. Au existat mai multe ipoteze propuse (și contradictorii). Una a fost că anemonele sunt atât de toxice încât sunt prea riscante pentru a fi folosite ca arme. Utilizarea lor ar putea avea ca rezultat vătămarea gravă a ambilor luptători, potrivit livescience.

Știm însă că crabii folosesc anemonele pentru a colecta particule de hrană și pentru a mânca din ele. Atunci când pierd una dintre anemone, crabii o împart pe cea rămasă în două. Ca să aibă întotdeauna câte una în fiecare gheară.