Sari la conținut
Home » De ce sunt pisicile înnebunite după ton? Cercetătorii au descoperit secretul

De ce sunt pisicile înnebunite după ton? Cercetătorii au descoperit secretul

Pisica mea poate să mănânce sfeclă?

De ce sunt pisicile înnebunite după ton. Toți posesorii de mâțe știu că pisicile sunt înnebunite după ton. Acest fel de mâncare se regăsește de la desenele animate din The New Yorker până la jingle-urile Meow Mix. De altfel, peste 6% din tot peștele capturat din mediul sălbatic ajunge în hrana pentru pisici.

Cu toate acestea, tonul este o hrană pentru un animal care a evoluat în deșert. Acum, cercetătorii spun că au găsit o explicație biologică pentru această curioasă poftă.

De ce sunt pisicile înnebunite după ton?

Pisica care se joacă
Pisică care se joacă singură

Un studiu publicat în Chemical Senses a arătat că papilele gustative ale pisicilor conțin receptorii necesari pentru a detecta umami. Umami este o aromă caracteristică diferitelor tipuri de carne. Și unul dintre cele cinci gusturi de bază, pe lângă dulce, acru, sărat și amar.

Umami pare să fie aroma principală pe care o caută pisicile. Acest lucru nu este surprinzător pentru un carnivor. Echipa a descoperit că receptorii pisicilor sunt adaptați în mod unic la moleculele care se găsesc în concentrații ridicate în ton. Acesta este motivul pentru care prietenii noștri felini preferă această delicatesă în detrimentul tuturor celorlalte.

„Studiul ne va ajuta să înțelegem mai bine preferințele animalelor noastre de companie„, a declarat Yasuka Toda, biolog la Universitatea Meiji. Cercetarea ar putea ajuta companiile producătoare de hrană pentru animale de companie să dezvolte diete mai sănătoase. Dar și medicamente mai gustoase pentru pisici.

Avem aceleași gene

Pisicile nu pot percepe gustul dulce. Motivul – le lipsește o proteină cheie pentru a-l simți. Acest lucru se datorează probabil faptului că nu există zahăr în carne. De asemenea, pisicile au mai puțini receptori ai gustului amar decât oamenii.

Dar pisicile percep foarte bine aroma savuroasă a cărnii. La oameni și la multe alte animale, există două gene – Tas1r1 și Tas1r3. Acestea codifică proteinele care se unesc în papilele gustative pentru a forma un receptor care detectează umami, potrivit science.

Cercetătorii au făcut un test de gust la 25 de pisici. Într-o serie de încercări, ei au prezentat felinelor două boluri de apă, fiecare cu diverse combinații de aminoacizi și nucleotide, sau doar apă. Pisicile au arătat o preferință puternică pentru bolurile care conțineau moleculele găsite în alimentele bogate în umami. Această aromă – mai presus de toate celelalte – este principalul motivator pentru pisici.