Sari la conținut
Home » Top 10 cele mai mici animale. Cine sunt piticii lumii animalelor

Top 10 cele mai mici animale. Cine sunt piticii lumii animalelor

sursă foto: romaniatv.net.

Top 10 cele mai mici. Animalele sunt de toate formele și mărimile, de la cele foarte mici la cele uluitor de mari. Deși poate credeți că a fi mare este mai bine, și a fi mic are multe avantaje!

De exemplu, ai nevoie de mai puține resurse pentru a supraviețui. Sau te poți strecura în tot felul de ascunzători pentru a scăpa de prădători. Și găsești mai repede adăposturi pentru a hiberna!

Iată mai jos un Top 10 cu cele mai mici animale animale vertebrate de pe Pământ.

  1. Top 10 cele mai mici animale: Iepurele pigmeu

Un iepuraș
Un iepuraș mic lângă o cană

Cu o lungime a corpului de 24-29 cm, iepurele pigmeu (Brachylagus idahoensis) este cel mai mic iepure din lume. Adulții cântăresc doar 400 g. Întâlnit în America de Nord, acesta locuiește în general în zone cu sol moale. Esențial pentru ca să poată să se îngroape în tufișurile înalte și dense de salvie pentru adăpost și hrană.

  1. Marmoseta pigmeu

Marmoseta pigmeu (Cebuella pygmaea) este cea mai mică maimuță din lume. Este originară din bolta pădurilor tropicale din Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru și Bolivia. Cu o lungime a corpului, fără a include coada, de 14-16 cm, sunt cu adevărat mici și cântăresc doar 15 g la naștere.

  1. Lemurul șoricel

În timp ce marmoseta pigmeu este cea mai mică maimuță din lume, titlul de cea mai mică primată cunoscută îi revine Lemurului șoricel (Microcebus berthae). Descoperit în Parcul Național Kirindy Mitea din vestul Madagascarului, acesta are o lungime medie a corpului de 92 mm și o greutate de aproximativ 30 g.

  1. Șoarecele etrusc

Șoarecele etrusc (Suncus etruscus) cântărește doar 1,2-2,7 g. Acest lucru îl face cel mai mic mamifer din lume atunci când este raportat la greutate. Dar, cu lungimea de 36-53 mm, pierde în fața liliacului bondar. Totuși, nu totul este mic la șoarecele etrusc.Creierul său este cel mai mare dintre toate animalele în raport cu greutatea corporală. Mai mare chiar decât cel al unui om!

  1. Broasca țestoasă Padloper

Cea mai mică broască țestoasă din lume este broasca țestoasă Speckled Padloper (Homopus signatus) din Africa de Sud. Masculii măsoară 6-8 cm, în timp ce femelele, care sunt puțin mai mari, măsoară până la aproape 10 cm. Micile broaște țestoase se hrănesc cu plante pe care le culeg de pe aflorimentele stâncoase. Unde și locuiesc, micile crăpături ajutându-le să se ferească de prădători.

  1. Top 10 cele mai mici animale: Pasărea colibri albină

Pasărea colibri albină (Mellisuga helenae) este cea mai mică pasăre și cea mai mică vertebrată cu sânge cald. Acesta măsoară 5,7 cm și cântărește 1,8 g. Dimensiunea corpului său nu este însă singurul lucru impresionant la aceste păsări. Cuiburile lor au o lățime de numai 2 cm și o adâncime de 3 cm!

  1. Liliacul bondar

Liliacul bondar, cunoscut și sub numele de Liliac cu nas de porc al lui Kitti (Craseonycteris thonglongyai) trăește în Thailanda și Birmania. Este cel mai mic liliac, măsurând doar 30-40 mm și cântărind doar 1,5-2 g. Denumirea provine de la fatpul că are aproximativ aceeași mărime ca un bondar și are un bot asemănător cu cel al unui porc. Trăiește în grupuri de 100 de indivizi în peșteri de calcar.

  1. Șerpii orbi

Șerpii orbi sau șerpii filament (Leptotyphlopidae) sunt considerați a fi cei mai mici șerpi din lume, având o lungime de aproximativ 11 cm. În America de Nord și de Sud, Africa și Asia, există 87 de specii diferite de șerpi orbi. Acești șerpi neveninoși se hrănesc cu furnici și termite.

  1. Peștii Paedocypris

Măsurând doar 7,9 mm (0,3 in) în lungime, Paedocypris (Paedocypris) este cel mai mic pește. Găsit în pădurile mlăștinoase de turbă din insula Sumatra din Indonezia, poate supraviețui secetei extreme datorită dimensiunilor mici, potrivit onekindplanet.

  1. Top 10 cele mai mici animale: Broasca Paedophryne amauensis

Cea mai mică broască din lume este Paedophryne amauensis. Descoperită pentru prima dată în Noua Guinee în 2009, este o specie relativ nouă, care nici măcar nu are încă un nume comun! Cu o dimensiune medie a corpului de doar 7,7 mm, este cea mai mică vertebrată și merită pe deplin primul loc în Top 10 cele mai mici animale.