Sari la conținut
Home » Cât timp este indicat să lasați pisica singură în casă?

Cât timp este indicat să lasați pisica singură în casă?

sursă foto: rover.com

Pisicile au reputația de a fi creaturi solitare, dar oricine are una știe că acest lucru nu este în întregime adevărat. De fapt, unele pisici sunt „fluturi” sociabili care adoră să le fie ținută companie în permanență!

 Pisicile formează legături puternice cu companionii lor umani și pot deveni neliniștite dacă sunt lăsate singure pentru prea mult timp. Bineînțeles, fiecare pisică este diferită. Dar există câteva linii directoare acceptate pentru cât timp puteți lăsa o pisică singură acasă.

Cât timp poți lăsa o pisică singură?

Mulți oameni aleg să aibă ca animal de companie, o pisică  în loc de câine, deoarece pisicile sunt cunoscute pentru că sunt mai independente. Iar în ceea ce privește rămânerea singură acasă în timpul zilei, este adevărat: pisicile pot sta singure mai mult timp decât câinii. La urma urmei, baia lor este în interior, așa că nu au nevoie de cineva care să le scoată la plimbare!

În general, pisicile adulte sunt mulțumite să fie lăsate singure acasă timp de 8-12 ore. Dar pisicile se pot plictisi și se pot simți singure chiar și într-o perioadă scurtă de timp. O modalitate de a le ajuta? Divertismentul! 

Atunci când plecați pentru o zi, lăsați câteva jucării sigure pentru ca ele să se joace. Ați putea chiar să lăsați radioul sau televizorul pe un post liniștitor, la volum mic.

Pot să-mi las pisica singură peste noapte?

În general, medicii veterinari spun că este în regulă să vă lăsați pisica singură până la 24 de ore la un moment dat. Atâta timp cât are o litieră curată, acces la apă proaspătă și o masă completă înainte de a pleca, ar trebui să fie bine pentru o zi. Mai mult de atât, însă, este exagerat.

Dacă veți fi plecat pentru mai mult de o noapte, aranjați ca un prieten sau o bonă să vă viziteze pisica, să curețe litiera și să reîmprospăteze bolurile cu apă și mâncare. Gândiți-vă astfel: ați dori să rămâneți blocat într-o cameră cu mâncare stricată, apă murdară și o toaletă înfundată? Eu cu siguranță nu aș vrea. Și nici nu este corect să îmi pun pisica să treacă prin asta.

Chiar mai îngrijorătoare decât mizeria este posibilitatea unei îmbolnăviri sau rănire subite. Pisicile se pot băga singure în încurcături; gândiți-vă doar la năzbâtiile pe care le provoacă atunci când sunteți acasă să le supravegheați! 

Vârsta face diferența

Puii de pisică și pisicile în vârstă sunt vulnerabile și pot avea nevoie de îngrijire suplimentară atunci când le lăsați singure. Pisicuțele în vârstă de 3-6 luni au nevoie, în general, de trei hrăniri pe zi, la fiecare 4-6 ore sau cam așa ceva. În plus, pisicuțele sunt teribil de curioase și pot încerca să se urce pe perdele sau să mănânce ceva ce nu ar trebui să mănânce în timp ce sunteți plecat. 

Îi puteți instala într-o cameră ferită pe pisoi, dar este, de asemenea, o idee bună să aveți pe cineva care să îi verifice în timpul zilei.

În ceea ce privește pisicile mai în vârstă, acestea pot fi foarte sensibile la schimbările de rutină. Stresul se poate transforma în boală la o pisică mai în vârstă. În plus, este posibil ca pisicile vârstnice să aibă nevoie de hrană suplimentară sau de medicamente în timpul zilei. Din aceste motive, pisicile vârstnice nu trebuie lăsate singure peste noapte.

Ajutați-vă pisica să rămână ocupată în timp ce sunteți plecat

Dacă aveți de gând să vă lăsați pisica singură pentru mai mult de câteva ore, puteți să-i pregătiți succesul în timp ce sunteți plecat. Hrăniți-o cu o masă cu puțin timp înainte de a pleca și reîmprospătați-i bolul cu apă înainte de a ieși pe ușă. În cele din urmă, lăsați-i o cutie de gunoi curată.

Oh, și nu uitați de distracție! O modalitate de a ușura timpul petrecut de pisici singure acasă este să le oferiți jucării, care să le țină ocupate. Jucăriile „joacă-te singur”, cum ar fi bilele pufoase, bilele cu scârțâituri/crepitații oferă distracție și distragere a atenției atunci când sunteți plecat. De asemenea, puteți lăsa televizorul la volum mic cu un program despre natură.

Dacă pisica dumneavoastră este foarte curioasă sau neastâmpărată, amenajați un spațiu „sigur pentru pisici” în care să-și petreacă timpul cât timp sunteți plecat. Băile sunt, de asemenea, camere excelente pentru pisici. Aranjați-le cu o cutie pentru litieră, mâncare, apă și suficiente jucării pentru a le ține ocupate până când vă întoarceți acasă.

Cum pot ajuta pet sitters

După cum am menționat, este în regulă să vă lăsați pisica singură pentru o parte sau pentru toată o zi. Dar este inteligent să vă pregătiți pentru întârzieri și urgențe. Ce se întâmplă dacă este o furtună de zăpadă, dacă vi se strică mașina sau dacă altceva vă împiedică să ajungeți acasă la timp pentru masa de seară a pisicii?

Chiar dacă plănuiți să fiți acasă pentru pisica dumneavoastră, planurile se pot schimba. Adevărul este că până și cele mai singuratice pisici au nevoie de cineva care să le verifice o dată pe zi. 

Un pet sitter de încredere îi poate oferi pisicii dumneavoastră îngrijirea cu care este obișnuită în timp ce sunteți plecat. Pentru unele pisici, o scurtă oprire pentru a curăța litiera și a reîmprospăta bolurile de mâncare și apă este suficientă. Alte pisici pot beneficia de o vizită mai lungă, cu o sesiune de joacă și o mulțime de animale de companie.

Puteți pune pe cineva să aibă grijă de ea la dumneavoastră acasă sau o puteți găzdui acasă la sitter. Sau, puteți ruga un prieten să vă înlocuiască. Important este ca pisica dumneavoastră să aibă pe cineva care să aibă grijă de ea până când ajungeți acasă, potrivit rover.com.