Sari la conținut
Home » Mic îndrumar! Cum să introduci o pisică într-o casă cu mai mulți câini

Mic îndrumar! Cum să introduci o pisică într-o casă cu mai mulți câini

Câinii și pisicile, este clar că nu sunt cei mai buni prieteni. Dar asta nu înseamnă că nu pot deveni. Nu puține sunt cazurile în care arogantul Garfield și mustăciosul Bobiță s-au transformat în cei mai buni tovarăși. În cazul în care vă aflați într-o asemenea situație vă prezentăm pașii de urmat pentru a-i împrietenii pe cei doi companioni de suflet.

De precizat este faptul că întâlnirea dintre cei doi trebuie să se producă etapiat după ce v-ați luat măsurile necesare. prin urmare, în primul rând trebuie să prezentați pisica câinelui prin sunet și miros. O etapă care ar trebui să dureze între 3și 7 zile. Cum? Amenajați o „cameră sigură” (o baie, un dormitor sau un birou cu ușă) pentru pisică, după care, faceți schimb de obiecte precum paturi și jucării folosite de câini cu cele folosite de noua pisică, astfel încât să se familiarizeze cu mirosurile celuilalt.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Strategii pentru a împrieteni o pisică cu un cățel

Nu le permiteți să se vadă unul pe celălalt, țineți cont că pisicile sunt creaturi ale obișnuinței. Nu se împacă bine cu schimbările.

Pentru a o ajuta să se simtă în siguranță în această nouă situație, amenajați o cameră sigură cu tot ceea ce are nevoie pentru a se simți confortabil, cum ar fi un copac pentru pisici, ascunzători, așternuturi moi, jucării, apă, hrană și o cutie pentru litieră.

Timp de cel puțin trei zile, dacă nu chiar o săptămână întreagă, țineți ușa închisă pentru a preveni ca oricare dintre rezidenții cu patru picioare să se vadă unul pe celălalt.

Pentru a ajuta animalele să se obișnuiască mai repede cu mirosul celuilalt, schimbați păturile și paturile de două ori pe zi. Dacă unul dintre câini devine prea insistent să vadă ce se afla în spatele ușii închise, îl redirecționăm în altă parte cu jucării, afecțiune sau jocuri de dresaj.

Introducerea vizuală (3-7 zile)

Permiteți ca noua pisicuță și câinii să se vadă unul pe celălalt prin plasarea unei porți pentru copii în ușa camerei sigure (în loc să închideți ușa). Începeți să scoateți noua pisică din camera de siguranță pentru perioade scurte de timp. În timpul acestor sesiuni de explorare, câinii trebuie să fie în lesă, în afara casei sau într-o cameră separată.

 Este timpul să trecem la următoarea etapă. În primul rând,  montați o poartă pentru copii în ușa camerei sigure, astfel încât pisica să aibă o fereastră către lume pe care câinii nu o pot sparge. Dacă aveți o pisică curioasă, veți dori să folosiți poarta pentru bebeluși doar atunci când o supravegheați.

După câteva zile, când pare mai încrezătoare să se deplaseze în afara camerei de siguranță, este momentul să o lasați să își vadă noii prieteni. Planul erste să le permiteți să se privească cum se mișcă într-un mod pozitiv, fără presiune. La prima noastră încercare, câinii trebuie ținuți în lesă.

Dacă un câine stă în picioare sau începea să scâncească sau să latre, liniștiți-l cu indicații („șezi”, „jos” sau „liniște”) sau îi oferiți-i o jucărie pe care să își concentreze energia.

Inversați scenariul. În loc să puneți câinii în lesă și să lăsați piscia să exploreze,  așezati-o într-o cutie de transport pentru pisici  și lăsași câinii să-și facă treaba. Când sunt suficient de curioși să se apropie la mai puțin de 1,5 metri de pisică, recompensați câinele. 

Introducerea propriu zisă a pisicii față în față cu patrupedul

Începeți să facilitați salutul rapid și pozitiv pentru a vă prezenta noua pisică și câinele (câinii) în lesă.

Când patrupezii devin mai puțin interesați de prezența celuilalt, înlăturați barierele. În această fază, am țineți câinii în lesă. În schimb, în timp ce pisica se plimba prin sufragerie, recompensați câinii  în cazul în care aceștia rămân calmi. oferindu-le un „Da!” urmat de o recompensă sub formă de hrană atunci când se întorc spre ea.

La început, când câinii sunt nerăbdători, limitați aceste sesiuni la o perioadă scurtă de 10-15 minute, dar odată ce s-au obișnuit mai bine, continuați interacțiunea până la două ore.

Tranziția până la lipsa barierelor

Permiteți tuturor animalelor să aibă acces deplin în casă atunci când sunt supravegheate. Continuați să folosiți porți pentru copii sau uși închise pentru a separa animalele atunci când nu le puteți supraveghea. Asigurați-vă că pisicuța are opțiuni pentru a se ridica la înălțime, în afara razei de acțiune a câinilor, atunci când se simte anxioasă.

Introducerea unei pisici într-o gospodărie cu câini poate dura ceva timp. În cazul nostru, după trei săptămâni (!), am supus animalele la testul final lăsându-le pe toate să împartă același spațiu, fără lese, porți pentru copii sau cărucioare pentru pisici. Adăugați câteva rafturi înalte și un copac înalt pentru pisici pentru a vă asigura că felina poate ajunge cu ușurință în siguranță dacă lucrurile devin prea riscante.

În funcție de vârsta și de nivelul de energie al câinilor dumneavoastră și dacă au fost sau nu expuși la pisici înainte, acest proces ar putea dura mai mult. Cu o pisicuță încrezătoare și câini calmi, puteți accelera procesul la două săptămâni. Indiferent de personalitatea și experiența animalelor de companie, asigurați-vă că introduceți o pisicăa, câinelui în timpul potrivit. Merită pentru a asigura un viitor lung și fericit împreună.