Sari la conținut
Home » Impresionant! A fost capturat cel mai mare pește de apă dulce din lume. Imaginile te vor lăsa cu gura căscată

Impresionant! A fost capturat cel mai mare pește de apă dulce din lume. Imaginile te vor lăsa cu gura căscată

sursă foto: Facebook

Din cuprinsul articolului

Un pescar a prins uriașul somn în apele tulburi ale râului Po, din Italia, unde precedentul record mondial pentru cel mai mare pește a fost stabilit cu doar două luni în urmă. Giganți mustăcioși, cu pielea de marmură, se ascund în apele tulburi ale celui mai lung râu din Italia.

sursă foto:Alessandro Biancardi)
sursă foto:Alessandro Biancardi)

Acești mastodonți sunt ținte apreciate de pescari, dar doar unul singur a prins un exemplar cu adevărat colosal – și s-ar putea să fie cel mai mare găsit vreodată.

Somnul avea aproape trei metri

Alessandro Biancardi, un pescar italian, a scos un pește uriaș, cu o lungime de 2,85 metri din apele puțin adânci ale râului Po, în regiunea Lombardia din nordul Italiei. Captura depășește cu 4 centimetri recordul mondial anterior pentru cel mai mare somn wels (Silurus glanis) prins vreodată.

„Când a ieșit la suprafață pentru prima dată, mi-am dat seama cu adevărat că am prins un monstru. Eram singur în fața celui mai mare somn pe care l-am văzut vreodată în 23 de ani”, adeclarat fericitul pescar.

Când Biancardi a adus la mal mastodontul, el și colegii săi l-au măsurat înainte de a-l elibera în râu. „Documentația a fost trimisă la IGFA [International Game Fish Association] pentru a putea înregistra oficial acest pește mare”, potrivit declarației.

sursă foto:Alessandro Biancardi)
un somn de dimensiuni uriașe; foto: Allesandri Biancardi

Somnul este cel mai mare pește de apă dulce din Europa, cu excepția speciilor care migrează dinspre mare spre interior pentru a se reproduce, cunoscute sub numele de specii anadrome.

Peștii apreciați sunt originari din Europa Centrală și de Est, dar au fost introduși în alte părți ale continentului în ultimii 25 de ani, cu populații care au crescut ca ciupercile în râurile importante din Italia, Franța și Spania.Râul Po, care șerpuiește în nordul Italiei și traversează orașele Torino și Piacenza, este un punct fierbinte pentru peștii somn extrem de mari. Ultima captură record, un somn wels de 2,81 m (9,2 picioare lungime), a fost, de asemenea, scos din Po la 12 aprilie.

cel mai mare somn capturat vreodatî
sursă foto: livescience.com

Într-un studiu din 2022 publicat în revista Scientific Reports, Larsson și colegii săi au documentat un individ de 1,95 m cel mai mare dintre cei 1.183 de pești capturați pe care l-au estimat la 70 de ani.

Dar somnii capturați în regiunile europene mai calde sunt de obicei mult mai tineri decât atât. Peștele capturat recent are probabil 20-30 de ani, a estimat Larsson, dar „un pește de mărimea celui care a fost prins în râul Po ar avea în jur de 100 de ani în Suedia”.

Temperaturile ridicate, un mediu adecvat și multă hrană ar fi putut contribui la dimensiunea uriașă a acestui pește, a adăugat Larsson.