Sari la conținut
Home » Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 6: Balenele ucigașe, cele mai devotate mame

Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 6: Balenele ucigașe, cele mai devotate mame

sursă foto: newsweek.com

De la caracatiță la orcă, oceanele noastre sunt casa unora dintre cele mai muncitoare mame din zonă.

La un moment dat, toate proaspetele mame își doresc să aibă o pereche de mâini în plus care să le ajute să jongleze cu hrănirea, scutecele, jucăriile și lacrimile. În ocean, animalele cu opt membre se numără printre cele mai devotate mame din natură dar nu este vorba de multitasking, ci mai degrabă de o singură minte.

Caracatița, devotată puilor până la moarte

Cea mai lungă perioadă de clocire cunoscută a unui animal a fost raportată în 2014, când oamenii de știință au dezvăluit detalii despre o caracatiță de mare adâncime. La speciile care trăiesc în ape mai puțin adânci și mai calde, octo-mamele au grijă de ouăle lor fertilizate până când acestea eclozează între 1-3 luni mai târziu. Dar în adâncurile mai reci, procesele metabolice sunt drastic încetinite, ceea ce determină G. boreopacifica să aibă grijă de ouăle sale mult mai mult timp.

Perioada de incubație este brutală pentru o mamă caracatiță. În timp ce își îngrijește ouăle, le protejează de prădători și se asigură că primesc suficient oxigen, ea nu se hrănește. În cele din urmă, ea va muri de foame.

Cercetătorii care au studiat caracatița de mare adâncime au văzut cum starea ei s-a deteriorat pe parcursul vizitelor pe submarin: culoarea ei s-a estompat și ochii au devenit tulburi. Sunt cele mai mari și mai dezvoltate dintre toate caracatițele, ceea ce le oferă un avantaj semnificativ în ceea ce privește supraviețuirea.

Rechinul cu țepi

Polipedele nu sunt singurele specii oceanice care investesc mult timp în puii lor embrionari. Printre cele mai îndelungate sarcini de pe Pământ se numără cea a rechinului cu țeastă (Squalus acanthias) – o specie comună de rechin care se găsește în apele temperate din întreaga lume. Gestația poate dura până la 2 ani, în timp ce puii se dezvoltă de la ouă la pui, cu o jumătate de duzină în medie în fiecare pui.

Din păcate, această abordare fără grabă a reproducerii pune rechinul cu țepi în pericol. Conservatorii clasifică această specie ca fiind vulnerabilă, deoarece se află sub o presiune enormă din cauza pescuitului. Rechinii se adună în agregate mari și sunt adesea victime ale capturilor accidentale.

rechinul cu țepi
rechinul cu țepi, sursă foto shutterstock

Balenele ucigașe sau orcile

În timp ce pentru unele specii îndatoririle materne se încheie odată ce ouăle sunt eclozate sau puii se nasc, există câteva exemple oceanice de legături mai durabile. S-ar putea să vă surprindă să vedeți balene ucigașe pe lista scurtă pentru mămica anului.

Orcile sunt cunoscute cel mai bine pentru comportamentul lor prădător, dar nu sunt pur și simplu ucigașe în alb și negru. În jurul oceanelor lumii există mai multe ecotipuri diferite, fiecare dintre ele trăind într-un anumit habitat, cu comportamente și structuri sociale distincte.

Printre acestea se numără orcile rezidente în sud, o familie extinsă care se hrănește exclusiv cu somon și trăiește în Marea Salish, în largul sud-vestului Canadei / nord-vestului SUA.

sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață
sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață

Grupurile rezidente din sud sunt matrilineale – conduse de femele și formate din rudele acestora. În cadrul acestor grupuri, masculii rămân cu mamele lor pe viață, plecând doar pentru scurte perioade de timp pentru a se împerechea cu alte femele.

Bărbații trăiesc până la 30 de ani, așa că rămân băieții mamei timp de zeci de ani. Oamenii de știință au descoperit că acești masculi de orcă se bazează foarte mult pe mamele lor pentru hrană, arătându-le unde să găsească somon și chiar hrănindu-i direct până la vârsta adultă.

Masculii sunt cu aproximativ 25% mai mari decât femelele, deci au nevoie de mai multă hrană, însă femelele sunt cele care cunosc locurile de hrănire și mișcările somonilor. „La balenele ucigașe rezidente cu care lucrăm, fiii și fiicele nu se despart niciodată de mamele lor. Deci, acestea sunt cu adevărat dedicate pe toată durata de viață a urmașilor, în special fiilor lor”, explică profesorul Darren Croft, expert în comportamentul animalelor de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Ectopleura larynx este o specie mică, prădătoare, răspândită în Atlanticul de Nord

Devotamentul de o viață demonstrat de aceste orci este egalat de o specie mult mai mică, dar care, cu toate acestea, duce legătura dintre mamă și copil la extrem. Oamenii de știință de la Universitatea din Kansas, SUA, au identificat modul în care o specie de hidrozoare își ține copiii cât mai aproape posibil. Cunoscută uneori sub numele de tubularia inelată,

Ectopleura larynx este o specie mică, prădătoare, răspândită în Atlanticul de Nord, care seamănă cu un buchet în miniatură (deși este unul acoperit cu tentacule roz). În timp ce multe hidrozoare se reproduc asexuat pentru a construi colonii de clone, E. larynx are o abordare diferită. După ce femela a interceptat spermatozoizii, ea se reproduce pe cale sexuală și își clocește puii în interiorul unor organe numite gonocofori.

ând polipii tineri sunt eliberați, aceștia se stabilesc pe un substrat adecvat, care poate include și mama lor. Dacă se întâmplă acest lucru, aceasta își unește fizic puii cu ea însăși. În mediul concurențial al fundului mării, mama își poate hrăni puii printr-un sistem digestiv comun, asigurându-și astfel accesul la resursele limitate.

Tema care unește toate aceste mame care trăiesc în ocean este dedicarea. Fie că asigură o fundație solidă sau își îngrijesc puii pe viață, fiecare specie investește timp și energie – uneori cu costuri personale mari. Dacă sunteți în căutarea celor mai rezistente creaturi marine, mama este cuvântul potrivit, potrivit bbcearth.com.