Sari la conținut
Home » De ce miaună pisica noaptea? Experții în comportamentul animalelor descifrează codul de comunicare al felinelor

De ce miaună pisica noaptea? Experții în comportamentul animalelor descifrează codul de comunicare al felinelor

Fascinanta pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro

Prietenele noastre feline încearcă să fie misterioase, dar știu exact cum să atragă atenția. Întrebarea este: știm noi ce vor? O pisică care miaună noaptea este dornică să te trezească pentru ceva anume, așa că vom descifra codul de comunicare al pisicilor.

pisica siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com

De ce miaună pisica noaptea?

Pisicile au un limbaj corporal specific, iar dacă privești și asculți cu atenție, vei afla multe despre stările, emoțiile și dorințele lor. De exemplu, pulverizarea sau marcarea este adesea un indiciu că pisica ta se simte stresată sau amenințată, în special de alte feline sau de o schimbare în mediul lor.

Așadar, de ce miaună pisica ta noaptea? Leslie Sinn este specialist în comportamentul animalelor, proprietar al Behavior Solutions și membru al Consiliului consultativ Daily Paws. Speciliasta adaugă faptul că, pur și simplu, au nevoie de tine.

pisica vinovată; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica vinovată; sursă foto: lovetoknowpets.com

„Pisicile miaună dintr-o varietate de motive, dar, în principiu, caută atenție, mâncare sau joacă din partea stăpânilor lor”, spune specialistul în comportamentul animalelor. „O fac, de asemenea, dacă sunt neliniștite, confuze sau îngrijorate în alt mod.”

Gândiți-vă la modul în care unii oameni vorbesc nervos atunci când sunt supărați din cauza a ceva. Pisicuțele pot face și ele acest lucru și speră din tot sufletul să te prinzi. Factorii de stres comuni pentru feline includ mutarea, boala și schimbările comportamentale pe măsură ce îmbătrânesc.

Când se impune o vizită la medicul veterinar?

„Dacă acesta este un comportament nou pentru pisica dumneavoastră în special pentru una ceva mai în vârstă, vă rugăm să o duceți la medicul veterinar pentru a exclude orice problemă medicală subiacentă, în special afecțiuni dureroase, boli tiroidiene și, la pisicile mai în vârstă, declin cognitiv”, spune Sinn.

Extinderea familiei cu un pisoi, un câine sau un bebeluș ar putea, de asemenea, să vă deruteze pisica, făcând-o mai predispusă să miaune noaptea și chiar să emită urlete și alte zgomote diferite, în timp ce încearcă să înțeleagă ce se întâmplă.

Sinn spune că există, de asemenea, posibilitatea ca în cazul în care pisica nu a fost sterilizată, să strige sau să urle în timp ce caută un partener și/sau să avertizeze concurenții să se îndepărteze. Dacă bănuiți că acesta este cazul, aranjați o consultație veterinară pentru a discuta următorii pași.

Tehnici de dresaj pentru ca pisica să nu mai miaune noaptea

Este important să determinați cauza specifică a motivului pentru care pisica plânge noaptea. Cu toate acestea, există o linie fină între a regla comportamentul cu întărire pozitivă… și a-l înrăutăți.

„De exemplu, dacă motivul este căutarea atenției, atunci dacă îi veți răspunde nu va face decât să crească probabilitatea ca pisica să vă deranjeze din nou și tot noaptea”, spune Sinn. Nu doar că pisicile sunt manipulatoare, dar ele răspund la indicațiile noastre de dresaj.

Data viitoare când pisica nu se va opri din mieunat urmăriți aceste semnale

Când aprindeți lumina, se agită? Este timpul de joacă! „Aranjați o sesiune de joacă de 15 minute cu aproximativ o oră înainte de culcare”, spune Sinn. Aruncați o minge de hârtie mototolită pe podea sau să folosiți o jucărie interactivă pentru o legătură distractivă.

Dacă ghemtocul de blană pur și simplu clipește sau caută imediat spațiu în poală, s-ar putea să fie plictisit și să vrea companie. „Oferiți pisicii atenție atunci când este liniște în timpul zilei și recompensați doar comportamentul adecvat”, spune Sinn.

Sinn adaugă, ca regulă generală, un al doilea animal de companie nu este niciodată recomandat pentru a ajuta la rezolvarea problemei pisicii care miaună noaptea. „Cu toate acestea, dacă este vorba de o pisică tânără și activă, iar proprietarul pur și simplu nu îi poate satisface nevoile de exercițiu și interacțiune, un partener de joacă compatibil poate fi o opțiune”, potrivit dailypaws.com.