Sari la conținut
Home » Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 7: Mituri false cu rechini

Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 7: Mituri false cu rechini

Rechinii nu se tem de delfini, dar s-ar putea ca invers să fie adevărat. Delfinii sunt unul dintre puținele animale din mare care pot răni un rechin suficient de mult încât acesta să sângereze până la moarte sau să facă o infecție și să moară. Orca sau balena ucigașă este unul dintre puținele animale din mare care uneori poate mânca un mare rechin alb.

Rechinii și delfinii trăiesc de obicei la o distanță suficient de mare pentru a nu fi confundați unul cu celălalt.
Delfinii sunt adesea văzuți ca niște creaturi pașnice; totuși, dacă ați fost vreodată pe o barcă și ați văzut un delfin în timp ce în zonă se afla un rechin, probabil că ați vedea o altă față a delfinului. Rechinii și delfinii sunt prădători și se vor duce după tot ceea ce pare a fi o pradă, dar pentru că delfinii și rechinii nu se văd des, de obicei nu există conflicte.

Cum a apărut această concepție greșită cum că rechinii se tem de delfini

Singurul mod în care delfinii se pot lupta cu rechinii pentru pește sau calmar este cu dinții, așa că unii delfini au cicatrici pe ei care par a fi de la mușcături de rechin. Ideea greșită că rechinii se tem de delfini poate proveni de la un videoclip în care un delfin urmărea un rechin. Însă acest lucru nu este deloc adevărat.
Rechinii nu se tem de delfini. Delfinii vor vâna în haite pentru a ucide prada mai mare, cum ar fi focile sau tonul, în timp ce rechinii preferă să fie vânători solitari care își pândesc prada dedesubt înainte de a o mânca de vie.

Dacă delfinii s-ar întâlni vreodată cu rechinii în largul mării, nu ar avea de ce să se teamă, deoarece majoritatea rechinilor nu sunt cunoscuți pentru viteza sau agilitatea lor. Singurul lucru pe care l-ar putea face ar fi să înoate departe de ei înainte de a deveni următoarea lor masă. Capacitatea de a vâna rechini în grupuri a făcut ca delfinii să aibă mult mai mult succes la vânătoare.

Ei pot chiar să inducă rechinii în eroare folosind buretele de mare ca momeală pentru a evita mușcătura. Rechinii își folosesc doar gura pentru a vâna pentru hrană, în timp ce delfinii își folosesc gura și coada.
Ideea că delfinilor le este frică de rechini este doar un mit, iar aceștia nu se deranjează între ei decât dacă se simt amenințați.

Pot delfinii să influențeze comportamentul rechinilor?

Rechinii sunt conștienți de prezența delfinilor, dar nu le pasă. Ei nu au niciun impuls evolutiv sau instinctiv de a se teme de ei. Într-adevăr, se știe că delfinii au alungat rechinii de lângă hrana lor. Totuși, acest lucru nu pare să afecteze prea mult apetitul rechinilor.

Mulți oameni de știință cred că acest obicei s-a dezvoltat atunci când delfinii erau ei înșiși vânați. Acum îl folosesc atunci când se află în competiție cu rechinii pentru hrană.

Le este frică delfinilor de rechini?

Delfinii nu se tem de rechini, dar au un respect sănătos. Se știe, de asemenea, că delfinii se comportă agresiv față de rechini, astfel încât, dacă un rechin se apropie prea mult, delfinul îl poate lovi cu botul sau se poate izbi de partea sa pentru a încerca să îl îndepărteze.

Imaginați-vă cum v-ați simți dacă un rechin uriaș ar înota spre dumneavoastră și ar începe să facă cercuri în jurul dumneavoastră. Probabil că și tu te-ai speria destul de tare!

Rechinii atacă delfinii pentru hrană. Cea mai mare amenințare la adresa delfinilor este reprezentată de oameni, nu de rechini.  Se știe că oamenii îi vânează pentru carne și piele, ca să nu mai vorbim de morțile accidentale cauzate de pescarii care nu îi văd la timp.

Rechinii mănâncă delfini?

Da, dar Orcas (balenele ucigașe) mănâncă mai mulți delfini decât rechini. Există unele relatări despre grupuri mici de delfini care lucrează împreună, precum lupii (balene și delfini), pentru a încerca să rănească ochii sau branhiile rechinului pentru a-l speria.
Delfinii se tem, de asemenea, de orci, care îi vânează la fel ca pe rechini. Orcile sunt balene mari care mănâncă delfini la micul dejun!

Există alte animale de care rechinii se tem mai mult decât delfinii

Delfinii sunt unul dintre singurele animale de care rechinii se „tem”. Deși există multe teorii, nu este complet clar de ce delfinii sunt atât de terifianți pentru rechini. O teorie sugerează că, atunci când un delfin iese la suprafață, acesta suflă aerul prin fantă, ceea ce trimite un sunet inconfortabil în apă și sperie orice prădător din apropiere.

O altă teorie spune că, deoarece delfinii au dinți ascuțiți, pot sfâșia cu ușurință carnea rechinilor, în timp ce se deplasează rapid pentru a evita să fie mâncați.

Și o altă teorie sugerează că, deoarece delfinii trăiesc în ape adânci, unde lumina soarelui nu pătrunde foarte mult sub suprafață, ei folosesc ecolocația ca principală formă de navigație, ceea ce derutează rechinii care se bazează pe vedere pentru a vâna.
Este adevărat că unii rechini pot mânca oameni, dar nu o fac pentru că au un gust dăunător?

Unii rechini pot într-adevăr să mănânce oameni, dar nu o fac pentru că avem un gust dăunător pentru ei.
Există multe tipuri diferite de rechini și nu toți rechinii atacă oamenii. Motivul pentru acest lucru este că nu avem un gust bun pentru ei. Rechinii au ampulă, care detectează prada prin simpla detectare a curenților electrici ai acesteia și apoi trimit, potrivi