Sari la conținut
Home » Credeați că doar oamenii au grijă de copii toată viața lor? Orcile ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți

Credeați că doar oamenii au grijă de copii toată viața lor? Orcile ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți

americanoceans.org

La un moment dat, toate proaspetele mămici își doresc să aibă o pereche de mâini în plus care să le ajute să jongleze cu hrănirea, scutecele, jucăriile și lacrimile. În ocean, animalele cu opt membre se numără printre cele mai devotate mame din natură – dar nu este vorba de multitasking, ci mai degrabă de o singură minte.

Cea mai lungă perioadă de clocire cunoscută a unui animale sălbatice a fost raportată în 2014, când oamenii de știință au dezvăluit detalii despre o caracatiță de mare adâncime. La speciile care trăiesc în ape mai puțin adânci și mai calde, octo-mamele au grijă de ouăle lor fertilizate până când acestea eclozează între 1-3 luni mai târziu.

Dar în adâncurile mai reci, procesele metabolice sunt drastic încetinite, ceea ce determină G. boreopacifica să aibă grijă de ouăle sale mult mai mult timp.

Animale sălbatice și instinct matern

Perioada de incubație este brutală pentru o mamă caracatiță. În timp ce își îngrijește ouăle, le protejează de prădători și se asigură că primesc suficient oxigen, ea nu se hrănește. În cele din urmă, ea va muri de foame.

Cercetătorii care au studiat caracatița de mare adâncime au văzut cum starea ei s-a deteriorat pe parcursul vizitelor pe submarin: culoarea ei s-a estompat și ochii au devenit tulburi. Nu există nicio îndoială că a fost o mamă dură, perioada ei de 4,5 ani de reproducere este o performanță de rezistență de neegalat.

Motivul pentru care a trecut prin această perioadă este acela de a le oferi puii ei cel mai bun start în viață. Aceștia sunt cei mai mari și mai dezvoltați dintre toate caracatițele, ceea ce le oferă un avantaj semnificativ în ceea ce privește supraviețuirea.

Polipidele nu sunt singurele specii oceanice care investesc mult timp în puii lor embrionari. Printre cele mai lungi sarcini de pe Pământ se numără cea a câinelui de mare (Squalus acanthias), o specie comună de rechin care se găsește în apele temperate din întreaga lume. Gestația poate dura până la 2 ani, în timp ce puii se dezvoltă de la ouă la pui, cu o jumătate de duzină în medie de pui.

Populația globală de rechini a scăzut cu peste 30% în ultimii 75 de ani

Din păcate, această abordare fără grabă a reproducerii pune rechinul cu țepi în pericol. Conservatorii clasifică această specie ca fiind vulnerabilă, deoarece se află sub o presiune enormă din cauza pescuitului. Rechinii se adună în grupuri mari și sunt adesea victime ale capturilor accidentale.

sursă foto: bbcearth.com; Perioada lungă de gestație a câinelui cu țeastă a pus specia în pericol
sursă foto: bbcearth.com; Perioada lungă de gestație a  rechinului a pus specia în pericol

Rata scăzută de reproducere înseamnă că populațiile își revin greu. IUCN estimează un declin de peste 30% al populației globale de S. acanthias în ultimii 75 de ani.

Un alt rechin ar putea fi cel care va doborî recordul general pentru cea mai lungă gestație la vertebrate. Pentru a-l găsi, trebuie să cercetăm din nou adâncurile. Având aspectul primitiv al unui șarpe de mare și trăind de obicei la 500-1000 de metri sub suprafață, nu este de mirare că abia acum începem să cunoaștem rechinul cu zimți (Chlamydoselachus anguineus).

sursă foto: bbcearth.com; Trăind în mod obișnuit la 500-1000 de metri sub suprafață, nu e de mirare că abia acum începem să cunoaștem rechinul cu boruri
sursă foto: bbcearth.com; Trăind în mod obișnuit la 500-1000 de metri sub suprafață, nu e de mirare că abia acum începem să cunoaștem rechinul cu boruri

În 1990, oamenii de știință japonezi au publicat cercetări asupra rechinilor cu gheare capturați în Golful Suruga, inclusiv asupra femelelor gravide. Pe baza ratelor de dezvoltare a embrionilor pe care i-au colectat și a datelor de la alte specii, aceștia au estimat perioada de gestație a rechinului cu boruri la până la 3,5 ani.

În timp ce, pentru unele specii, îndatoririle materne se termină odată ce ouăle sunt eclozate sau puii se nasc, există câteva exemple oceanice de legături mai durabile. S-ar putea să vă surprindă să vedeți balene ucigașe pe lista scurtă pentru mămica anului. Orcile sunt cunoscute cel mai bine pentru comportamentul lor prădător, dar nu sunt pur și simplu ucigașe în alb și negru.

Experții în comportamentul animalelor explică procesul de împerechere al balenelor ucigașe

În jurul oceanelor lumii există mai multe ecotipuri diferite, fiecare dintre ele trăind într-un anumit habitat, cu comportamente și structuri sociale distincte. Printre acestea se numără orcile rezidente în sud, o familie extinsă care se hrănește exclusiv cu somon și trăiește în Marea Salish, în largul sud-vestului Canadei / nord-vestului SUA.

sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață
sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață

Grupurile rezidente din sud sunt matrilineale conduse de femele și formate din rudele acestora. În cadrul acestor grupuri, masculii rămân cu mamele lor pe viață, plecând doar pentru scurte perioade de timp pentru a se împerechea cu alte femele. Bărbații trăiesc până la 30 de ani, așa că rămân băieții mamei timp de zeci de ani.

Oamenii de știință au descoperit că acești masculi de orcă se bazează foarte mult pe mamele lor pentru hrană, arătându-le unde să găsească somon și chiar hrănindu-i direct până la vârsta adultă. Masculii sunt cu aproximativ 25% mai mari decât femelele, deci au nevoie de mai multă hrană, însă femelele sunt cele care cunosc locurile de hrănire și mișcările somonilor.

„La orcile rezidente cu care lucrăm, fiii și fiicele nu se dispersează niciodată de la mamele lor. Astfel, acestea sunt cu adevărat dedicate pe întreaga durată de viață a puiului, în special fiilor lor”, explică profesorul Darren Croft, expert în comportamentul animalelor de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Balenele ucigașe nu se despart de mamele lor, niciodată

„Fiii se împerechează cu femele din grupuri diferite, dar se întorc la mama lor pentru a trăi. Din punct de vedere al teoriei evoluționiste, dacă ai o fiică care se reproduce este o altă gură de hrănit, dar dacă ai un fiu care se reproduce în timp ce un alt grup suportă acest cost, din punct de vedere genetic obții același beneficiu”,completează Darren Croft.

”De aceea credem că aceste mame se dedică cu devotament îngrijirii fiilor lor, pentru că astfel pot crește condiția fizică de-a lungul vieții și pot transfera mai multe gene la următoarea generație.”

Asigurarea sănătății generațiilor viitoare este imperativă pentru aceste orci. Populația rezidentă din sud este considerată în pericol critic de dispariție, numărând doar 77 de indivizi.

Hrana este insuficientă din cauza presiunilor exercitate de pescuit, iar balenele încă nu și-au revenit după ce multe dintre ele au fost capturate pentru industria de divertisment în anii 1960 și 1970.

”La balenele ucigașe rezidente cu care lucrăm, fiii și fiicele nu se despart niciodată de mamele lor.” a mai precizat Profesorul Darren Croft, expert în comportamentul animalelor.

Asemănările dintre balenele ucigașe și rozătoarele Ectopleura larynx

Devotamentul de o viață demonstrat de aceste orci este egalat de o specie mult mai mică, dar care, cu toate acestea, duce legătura mamă, copil la extrem. Oamenii de știință de la Universitatea din Kansas, SUA, au identificat modul în care o specie de hidrozoare își ține copiii cât mai aproape posibil.

Cunoscută uneori sub numele de tubularia inelată, Ectopleura larynx este o specie mică, prădătoare, răspândită în Atlanticul de Nord, care seamănă cu un buchet în miniatură (deși este unul acoperit cu tentacule roz).

În timp ce multe hidrozoare se reproduc asexuat pentru a construi colonii de clone, E. larynx are o abordare diferită. După ce femela a interceptat spermatozoizii, ea se reproduce pe cale sexuală și își clocește puii în interiorul unor organe numite gonocofori.

Când polipii tineri sunt eliberați, aceștia se stabilesc pe un substrat adecvat, care poate include și mama lor. Dacă se întâmplă acest lucru, aceasta își unește fizic puii cu ea însăși. În mediul concurențial al fundului mării, mama își poate hrăni puii printr-un sistem digestiv comun, asigurându-și astfel accesul la resursele limitate.

Tema care unește toate aceste mame care trăiesc în ocean este dedicarea. Fie că asigură o fundație solidă sau că își îngrijesc puii pe viață, fiecare specie investește timp și energie – uneori cu costuri personale mari. Dacă sunteți în căutarea celor mai rezistente creaturi marine, mama este cuvântul potrivit bbcearth.com.