Sari la conținut
Home » Sfatul experților în comportamentul animalelor! Pisicile te vor adora dacă faci acest lucru

Sfatul experților în comportamentul animalelor! Pisicile te vor adora dacă faci acest lucru

Persoanele care au grijă de animalele de companie fie că vorbim de stăpâni, medici veterinari sau ingrijitori, toți depun un efort pentru a se înțelege pe cât de bine posibil cu felinele mofturoase. 

Oamenii de știință susțin că sunt anumite cuvinte pe care micile feline le-ar înțelege foarte bine. Chiar dacă nu pot rosti, la propriu, în graiul omenesc, necuvântătoarele reușesc cumva să comunice cu stăpânii lor, prin gesturi, comportament, mieunat sau prin limbajul trupului, nu o spunem noi ci experții în comportamentul animalelor.

Pisicile înțeleg anumite cuvinte simple precum ”vino”, ”nu e voie” sau ”nu”

Pare dificil de crezut o asemenea ipoteză, însă pisicile domesticite sunt capabile să înțeleagă până la 40 de cuvinte. Altfel spus, sunt toate șansele ca motanul sau pisica să te înțeleagă atunci când îi spui să se dea jos de pe bibliotecă sau să nu mai zgârie obiectele de mobilier.

Cu toate că nu înțeleg cuvintele limbajului uman, prin învățarea asociativă, animalele pot asocia anumiți termeni cu obiecte sau evenimente, la fel de bine cum pot înțelege limbajul corporal sau tonul stăpânului.

sursă: foto-cupisici.ro

Un studiu realizat de cercetătorii japonezi a demonstrat că pisicile pot ”răspunde” comenzilor atunci când folosim o anumită intonație. De exemplu, felinele pot reacționa la comenzi precum ”vino”, ”nu” sau ”nu e voie”, potrivit playtech.ro.

”Dacă folosești des cuvintele „crochete”, „dulciuri” și „conserve”, probabil că pisica ta le va înțelege sau le va identifica, deoarece le poate corela cu ceva gustos. De asemenea, va răspunde probabil la cuvintele „vino”, „nu” și la alte comenzi pe care le folosiți frecvent. Cuvintele pe care pisicile tind să le învețe sunt cele care sunt folosite sau menționate în mod repetat și care par importante”, au concluzionat specialiștii de la Animalpath.

Felinele pot intui dacă vor fi recompensate sau nu

La fel cum câinii înțeleg atunci când îi strigăm pe nume, pisicile nu fac excepție. De asemenea, cercetătorii afirmă că felinele răspund atunci când sunt strigate de stăpâni și chiar pot intui dacă vor fi recompensate sau nu. Studiul specialiștilor nu se rezumă doar la concluziile enumerate ceva mai sus, aceștia precizează că pisicile adoră ca stăpânii lor să le vorbească. 

Marilyn Krieger, specialist în comportamentul felinelor mici, a spus că acestea sunt mult mai predispuse să răspundă și să interacționeze dacă sunt abordate cu o voce calmă și blândă.

Nu doar cercetătorii niponi au fost interesați de această interacțiune dintre pisici și oameni. O echipă condusă de Charlotte de Mouzon, etolog la Universite Paris Nanterre, a derulat o serie de înregistrări pentru 16 pisici domestice în mediul lor de acasă pentru a le testa capacitatea de distinge vocile necunoscuților de cele ale stăpânilor.  Totodată și pentru a observa dacă diferențiază diferența dintre CDS (tonul specific utilizat atunci când oamenii se adresează pisicilor) și ADS ( discursul folosit de adulți atunci când vorbesc între ei).

sursă foto: animalzoo.ro

Când au auzit propoziții rostite de necunoscuți, pisicile nu au părut că făceau diferența dintre ADS și CDS. Aceste descoperiri aduc o nouă dimensiune relației dintre om și pisică, deoarece implică dezvoltarea unei anumite comunicări bazate pe experiență. Modul cum oamenii vorbesc cu pisicile ține de tiparul de vorbire al „îngrijitorului” care este similar cu modul cum ne adresăm altor animale domestice, precum câinilor sau cailor, cât și copiilor. Există diferențe subtile între aceste tonuri de îngrijitor, dar, în general, toate implică „hiperarticulare, enunțuri mai scurte, mai multe repetiții, ton și variație crescute”, conform studiului.