Sari la conținut
Home » De ce pisicile zgârie? Principalele motive pentru care acestea apelează la un astfel de comportament

De ce pisicile zgârie? Principalele motive pentru care acestea apelează la un astfel de comportament

De ce pisicile zgârie? Oricine are un companion felin știe că acestea adoră să zgârie, adesea în locuri nepotrivite, cum ar fi mobila. Contrar a ceea ce ați putea crede, pisica nu zgârie doar pentru a fi obraznică.

Ea o face pentru că are nevoie să o facă. Zgâriatul este un comportament instinctiv natural al felinelor, ceea ce înseamnă că trebuie acomodat. Aflați de ce pisicile au nevoie să zgârie și cum le puteți satisface nevoile fără a vă sacrifica mobila.

Pisicile zgârie din patru motive principale

„A-i cere unei pisici să nu zgârie este ca și cum i-ai cere unui câine să nu latre niciodată sau unei păsări să nu zboare”, spune Ingrid Johnson, consultant certificat în comportamentul pisicilor. Iată care sunt cele patru motive principale pentru care pisicile au nevoie să zgârie:

Sănătatea unghiilor

Pisicile zgârie pentru a îndepărta învelișurile exterioare moarte de pe unghiile lor și pentru a lăsa loc unor gheare noi și ascuțite. „Unghia unei pisici crește în straturi, ca o ceapă, și este imperativ ca ele să îndepărteze învelișul exterior pentru a menține sănătatea unghiilor și pentru a preveni ca unghia să se înfigă în pernuța labei piciorului”, explică Ingrid.

Comunicarea teritorială și marcarea prin miros

Glandele sudoripare și olfactive situate între tălpile pisicii produc feromoni. Zgârieturile și învelișurile unghiilor aruncate reprezintă semne vizuale, în timp ce feromonii depozitați lasă un mesaj olfactiv pentru alte pisici. „Pisicile preferă să lase acest miros în zonele cu trafic intens și cu semnificație socială”, spune Ingrid.

Întindere/exercitare

Pisicile se scarpină pentru a-și întinde, antrena și flexibiliza mușchii de la picioarele din față până la coloana vertebrală. Multe pisici se apucă de zgâriat după ce se trezesc sau ca parte a procesului lor de întindere după somn.

Starea emoțională

Pisicile zgârie pentru că acest „comportament le face să se simtă bine” spune Ingrid. De asemenea, ele  zgârie în timpul jocului. Zgârieturile pot crește atunci când pisica dumneavoastră se simte stresată sau anxioasă sau când mediul ei se simte amenințat.

Zgâriatul este un comportament felin care nu poate fi „deprins”. Dar pisicile pot învăța să zgârie suprafețe adecvate. Mai întâi, faceți zona vizată neatrăgătoare, apoi oferiți o varietate de opțiuni de zgâriere mai atrăgătoare.

În timpul perioadei de dresaj, este important să împiedicați accesul la suprafețele de zgâriat nepotrivite, punându-I la dispoziție pe cele special destinate în acest sens.

Zgârierea este un comportament instinctual pentru companionii noștri felini. Este responsabilitatea noastră, ca părinți de pisici, să le oferim o modalitate adecvată de manifestare a acestui comportament natural.