Sari la conținut
Home » Pisica se joacă sau îți mestecă părul? De unde provine acest comportament

Pisica se joacă sau îți mestecă părul? De unde provine acest comportament

Ce înseamnă atunci când pisica se joacă sau îți mestecă părul? Pisica manifestă diferitele stări pe care le traversează prin acțiuni de cele mai multe ori surprinzătoare pentru oameni.

În momentul în care pisica se joacă sau îți mestecă părul, probabil, instinctiv nu este ceva care să te deranjeze, întrucât acestă acțiune a felinei este un comportament pozitiv.

Pisicile manifestă adesea acest comportament atunci când stăpânii sunt liniștiți și le acordă atenție felinelor sau în unele cazuri, acesta poate fi rezultatul unor stări de frică sau de stres prin care trec animalele.

Deși felinele care trăiesc în sălbăticie sunt creaturi solitare, pisicile care trăiesc în grupuri manifestă frecvent o toaletare (îngrijire) reciprocă. Pisicile aflate într-un grup se masează, se ling și se mușcă cu delicatețe între ele.

Astfel că, ajung să adopte acest tip de comportament și cu oamenii

Felinele sunt văzute cel mai des interacționând în acest mod cu acei indivizi cu care au cele mai strânse legături, adesea frați și stăpâni. Prin aceste momente de îngrijire și afecțiune, legăturile se consolidează și tensiunile sunt reduse. Interacțiunile tind, de asemenea, să confirme ierarhia socială.

În cadrul acestor grupuri, pisicile formează parteneriate speciale sau preferințe cu alte pisici. Aceste feline interacționează unele cu altele într-un mod special, petrecând împreună și schimbând mai frecvent îngrijirea reciprocă.

Înțărcarea timpurie ar putea fi una dintre cauze

Atunci când pisica ta se joacă sau îți mestecă părul, se crede că înțărcarea timpurie îi forțează pe unii pui de pisică să dezvolte astfel de comportamente. Unii oameni cred că poate fi legat de un comportament de auto-calmare, precum suptul degetului la copii și poate fi asociat cu perioadele de stres.  Dar nu toate pisicile care mestecă părul omului lor sunt stresate sau au avut parte de înțărcare timpurie.

Tu îți cunoști cel mai bine pisica. Dacă se angajează în acest comportament atunci când o mângâi, probabil că nu este un comportament legat de stres sau de auto-calmare. Atunci când face acest lucru, ea ar putea să îți demonstreze că ești un asociat preferat sau cineva care este favoritul ei.

Dacă nu îți place această acțiune, încearcă să redirecționezi felina să facă altceva sau chiar să pui capăt sesiunii de joacă și de mestecat de păr. Întrucât probabil că se bucură de timpul petrecut cu tine, va putea să învețe că nu îți place și să îți acorde afecțiune și atenție în alt mod.

De fiecare dată când te apucă de păr, asigură-te că îl redirecționezi, astfel încât să știe exact ce nu vrei să facă, dar să nu o pedepsești. La urma urmei, pisica nu vrea să fie un „asociat preferat” cu oricine. Ai fost inclus într-un grup de elită de către o creatură foarte exigentă. Ia-o ca pe un compliment.