Sari la conținut
Home » Ciudățenii din lumea animalelor. Exemple de mamifere cu denumiri ieșite din comun

Ciudățenii din lumea animalelor. Exemple de mamifere cu denumiri ieșite din comun

porcușor de Guineea; sursă foto: E-vet.ro

Denumirile științifice oficiale, deși uneori sunt umoristice sau pur și simplu prostești, oferă informații despre specia în cauză. Prima parte vă spune genul (un grup taxonomic) din care face parte specia, iar a doua parte vă spune numele specific care distinge animalul în cadrul genului.

În schimb, denumirile comune – din cauza confuziei, a ignoranței sau a asemănării fizice între specii înrudite doar la distanță pot fi orice altceva decât utile și precise. Ele pot sfârși prin a fi destul de înșelătoare. Iată zece dintre denumirile noastre preferate de animale.

Ursul de miere (Potos flavus)

Ursul de miere sau „kinkajou” este de două ori înșelător. Nu numai că este de fapt un membru al familiei ratonilor, din categoria mamifere, dar nici măcar nu mănâncă miere!

sursă foto: Getty Images
Ursul de miere; sursă foto: Getty Images

Se crede că a primit acest nume pentru că, ocazional, jefuiește cuiburile de albine și își poate folosi limba lungă și extensibilă pentru a linge mierea, dar, de fapt, urșii de miere sunt în principal frugivori (mâncători de fructe), până la 90% din dieta lor fiind compusă din fructe coapte. De ce au fost numiți urși este mai greu de știut, pentru că nu există prea multe asemănări!

Panda roșu (Ailurus fulgens)

Un alt „urs” confundat este panda roșu (celebru pentru Maestrul Shifu din filmele Kung-Fu Panda). Panda roșu nu este deloc un panda sau, cel puțin, nu este înrudit îndeaproape cu panda uriaș (care face parte din familia urșilor).

sursă foto: Getty Images
urs panda roșu; sursă foto: Getty Images

În schimb, sunt singurii membri în viață ai propriei lor familii taxonomice, Ailuridae, și sunt mai apropiați de ratoni, sconcși și bursuci. Totuși, se crede că numele „panda” provine de la cuvântul nepalez „ponya”, care înseamnă bambus sau animal care mănâncă plante, ceea ce este perfect corect.

Rechinul balenă (Rhincodon typus)

Numele pot duce adesea la confuzii atunci când sunt date în legătură cu o caracteristică fizică, cum ar fi mărimea, mai degrabă decât cu referire la o relație de familie. Acest lucru este valabil în cazul rechinul balenă, care nu este o balenă, ci doar la fel de mare ca unele.

 

sursă foto: Getty Images
rechinul balenă; sursăfoto: Getty Images

Se știe că această specie de rechin (și, prin urmare, un pește) poate ajunge până la 18,8 m în lungime, comparabil cu un cașalot, și este cel mai mare animal non-cetaceu (grupul balenelor și delfinilor) din lume. Pe lângă mărime, se aseamănă cu balenele și din alt punct de vedere, fiind un animal care se hrănește prin filtrare într-un mod similar cu balenele.

Porcușor de Guineea (Cavia porcellus)

Nefiind nici din Guineea, nici porc, este greu de înțeles cum au primit aceste mici mamifere numele lor înșelător. O teorie este că au fost aduși în Anglia prin Guineea, ceea ce i-a făcut pe oameni să creadă că provin de acolo. O altă variantă este că au fost vânduți la prețul unei guinee deși această ipoteză nu se confirmă, deoarece denumirea este anterioară utilizării monedei.

porcuțor de Guineea; sursă foto: E-vet.ro
porcuțor de Guineea; sursă foto: E-vet.ro

În ceea ce privește porcul, nu există nici măcar o asemănare fizică pentru a fi atribuită, deși zgomotele pe care le fac sunt poate puțin asemănătoare? Cu toate acestea, nu doar englezii au găsit o asemănare cu porcii, fiind făcute referiri în mai multe limbi. În germană, sunt cunoscuți sub numele de Meerschweinchen („porcușorul de mare”), iar în poloneză świnka morska („porcul de mare”).

Pisica ursului (Arctictis binturong)

După cum probabil puteți ghici, acest animal nu este nici urs, nici pisică și nici înrudit îndeaproape cu vreunul dintre ele. La fel ca și panda roșu, este de sine stătător, fiind singura specie în viață din genul său Arctictis. Totuși, fața asemănătoare cu cea a pisicii și corpul asemănător cu cel al ursului îi dezmint poate numele.

sursă foto: Getty Images
bearcat sursă foto: Getty Images

Cunoscute în mod obișnuit și sub numele de Binturong, aceste mamifere din Asia de Sud și de Sud-Est sunt doar una dintre cele două carnivore care au o coadă prehensilă – o coadă care a evoluat pentru a putea apuca sau ține obiecte (cealaltă fiind ursul de miere).

Vulpea zburătoare (genul Pteropus)

Este destul de ușor de înțeles cum și-a dobândit acest liliac roșcat numele înșelător. Fața și coloritul său amintesc într-adevăr de o vulpe. Cu toate acestea, aripile masive nu seamănă atât de mult.

vulpea zburatoare sursă foto: Getty Images
vulpea zburatoare; sursă foto: Getty Images

Există de fapt aproximativ 60 de specii în acest gen de „megabat”, de dimensiuni diferite. Cea mai mare este bine numită „vulpea zburătoare mare”, care poate avea o anvergură a aripilor de până la 1,5 metri, cea mai mare dintre toate speciile de lilieci! Vulpile zburătoare se hrănesc cu fructe și mănâncă foarte multe, ajungând să consume zilnic până la 35% din greutatea lor corporală.

Balenele ucigașe (Orcinus orca)

Bine, aceasta nu este nici pe departe atât de înșelătoare ca altele, deoarece balenele ucigașe (sau orcile) sunt într-adevăr foarte apropiate de balene și aparțin aceluiași ordin, Cetacee. Dar, din punct de vedere tehnic, ele sunt delfini, nu balene, fiind cei mai mari membri ai familiei Delphinidae.

Forma și mărimea dau oarecum de gol această relație, deoarece orcile seamănă fizic mai mult cu alți delfini decât cu balenele, cu gurile lor în formă de cioc și corpurile compacte și curbate.

sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață
sursă foto: bbcearth.com; Masculii de orcă rămân cu mamele lor pe viață

Deși sunt mari pentru delfini, ele se află, de asemenea, la capătul mic al scalei în comparație cu balenele. De exemplu, cea mai mare balenă, balena albastră, poate ajunge la aproape 30 de metri lungime, ceea ce face ca și cea mai mare orcă, de 7 metri, să pară neînsemnată în comparație!

Lemur zburător

Un mare indiciu că acest nume nu este tocmai demn de încredere este faptul că lemurii zburători nu se găsesc pe insula Madagascar.

sursă foto: Getty Images
lemurul zburător; sursă foto: Getty Images

După cum probabil știți sau nu, adevărații lemuri se găsesc doar în Madagascar. Ei nu sunt nici măcar primate, ceea ce sunt lemurii (și maimuțele și maimuțele, inclusiv noi) deși sunt cei mai apropiați veri evolutivi ai primatelor. Și ghiciți ce? Nici ei nu zboară.

Ei alunecă în mod impresionant printre copaci folosind membrane mari de piele între membrele anterioare și posterioare – nu aripi.

Pui de munte (Leptodactylus fallax)

Pun pariu că nu ați putea ghici ce fel de animal ar fi acesta doar după nume. S-ar putea să vă gândiți că această broască nu seamănă deloc cu un pui! Și ați avea dreptate, nu seamănă deloc. Totuși, se pare că are un gust asemănător, fiind deosebit de mare și cărnoasă.

sursă foto: Getty Images
puiul de munte; sursă foto: Getty Images

Puiul de munte este un amfibian care se găsește doar pe insulele Dominica și Montserrat din Caraibe și, din cauza faptului că până de curând a fost mâncarea națională a insulelor, precum și din cauza pierderii habitatului și a bolilor, este pe cale de dispariție. Vânătoarea de pui de munte este în prezent interzisă, în încercarea de a salva specia de la dispariție.

Steaua de mare

Stelele de mare sunt doar unul dintre multele tipuri de animale care au fost etichetate în mod eronat ca fiind pești, de la meduze (care sunt cnidare) la sepie (care sunt moluște). Acest lucru se datorează în parte faptului că, în trecut, cuvântul „pește” avea o definiție mult mai largă decât în prezent, fiind folosit pentru a descrie aproape orice animal acvatic.

sursă foto: Getty Images
steaua de mare; sursă foto: Getty Images

Au existat unele încercări de a aborda și de a corecta această confuzie, de exemplu prin schimbarea stelelor de mare în stele de mare. Cu toate acestea, vechea denumire a rămas persistentă în uzul comun. Stelele de mare în sine fac parte din phylum Echinodermata, alături de aricii de mare și castraveții de mare, informează discoverwildlife.com.