Sari la conținut
Home » Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 3: Rechinul bască, un colos de 10 tone

Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 3: Rechinul bască, un colos de 10 tone

discoverwildlife.com

Rechinii basking sau sunt a doua specie ca mărime din lume și cea mai mare specie de rechin din apele britanice. Se hrănesc cu animale microscopice numite zooplancton.

Depășit doar rechinul balenă ca mărime, rechinul bască este cel mai mare pește din Marea Britanie cu o lungime egală cu cea a unui autobuz de două etaje și o greutate de aproximativ șapte tone, aceste dimensiuni gargantuesce pot da impresia unui monstru înfricoșător.

Cu toate acestea, înfățișarea lor ascunde adevărata lor natură: rechinii basking se încadrează cu siguranță în categoria „giganților blânzi”. În ciuda dimensiunilor lor imense, rechinii basking nu sunt periculoși pentru oameni.

Unde se găsesc rechinii basking?

Rechinii basking pot fi găsiți în apele reci și temperate din întreaga lume și sunt în mod normal văzuți în apele din Marea Britanie între aprilie și octombrie în fiecare an.

Cele mai frecvente puncte sunt în sud-vestul Cornwall, în jurul Insulei Man și în sus și în josul coastei de vest a Scoției. Cu toate acestea, Marine Conservation Society a primit rapoarte de observare din toată Marea Britanie în cadrul proiectului științific cetățenesc Basking Shark Watch.

Denumirea științifică a rechinului pelerin este Cetorhinus maximus și face parte din ordinul Lamniformes, cunoscut sub numele de rechin macrou. Din acest ordin fac parte și alți rechini faimoși, cum ar fi marele alb și rechinul megamouth.

Cum se identifică rechinii basking

Sunt al doilea cel mai mare pește din mare și pot ajunge la peste 10 m lungime. Singurul alt rechin care este mai mare este rechinul balenă. Aceștia au nasuri mari, bulboase, care ies din apă atunci când se hrănesc aproape de suprafață, urmate de o înotătoare dorsală mare și de o înotătoare coadă la capăt.

De cele mai multe ori îi veți vedea cu gurile lor uriașe larg deschise înotând în curent pentru a se hrăni. Deși fac parte din același ordin, rechinii basking nu au același regim alimentar ca și verișorii lor mari albi, care mănâncă foci.

În ciuda faptului că sunt al doilea cel mai mare pește din mare, ajungând să aibă o lungime de peste 10 m, ei mănâncă unele dintre cele mai mici creaturi din ocean: plancton, mai exact, zooplancton.

Aceste animale microscopice trăiesc în apa mării și sunt capturate de rechinii care înoată prin apă cu gura larg deschisă, filtrând planctonul din apă pe măsură ce înaintează.

Sunt rechinii bască periculoși pentru oameni?

Nu în mod direct, deoarece aceștia se hrănesc ușor cu plancton, ci doar dacă o ambarcațiune mică s-ar afla în calea unui rechin mare care se hrănește la suprafață, motiv pentru care este important ca, atunci când vă aflați pe mare, să respectați întotdeauna recomandările sistemului WiSE și să mergeți la observarea faunei sălbatice doar cu ambarcațiuni acreditate în cadrul acestui sistem, potrivit discoverwildlife.com.