Sari la conținut
Home » Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 2: Peștele ferestrău, mai mare decât Rechinul Alb

Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 2: Peștele ferestrău, mai mare decât Rechinul Alb

sursă foto: Florida Museum

Cu rostrul lor remarcabil și aplatizat și cu dinții transversali distinctivi, peștii ferăstrău sunt extrem de fascinanți. Fac parte din familia razelor și se numără printre cei mai mari pești din lume.

Câte specii de pești-ferestrău există?

Există doar cinci specii de pești ferestrău, care se găsesc în întreaga lume în apele tropicale și subtropicale, dar Florida și nordul Australiei par a fi ultimele bastioane pentru aceste specii.

Peștele fierăstrău cu dinți mari (de apă dulce) Pristis pristis, cel din imagina de mai jos,

sursă foto: discoverwildlife.com
pește ferăstrăuPristis pristis; sursă foto: discoverwildlife.com

Circumtropical (se găsește în apele tropicale și subtropicale din întreaga lume).
Peștele fierăstrău cu dinți mari trăiește ani de zile în râuri, ca puiet, și se mută în ocean pe măsură ce se maturizează.
Peștele fierăstrău cu dinți mici P. pecinata se întâlnește în Oceanul Atlantic.
Peștele ferăstrău verde P. zijsron (mai jos); Se întâlnește în Oceanul Pacific Indo-Vest și este una dintre cele mai mari specii de peștișori ferăstrău.

sursă foto: discoverwildlife.com
pește ferestrău verde; sursă foto: discoverwildlife.com

Peștele ferăstrău pitic P. calvata. Se întâlnește în Pacificul Indo-Vest, dar cel mai frecvent în nordul Australiei.
Una dintre cele două specii mici de peștișori ferăstrău, peștele ferăstrău pitic crește totuși peste 3 m  în lungime.
Peștele ferăstrău îngust Anoxypristis cuspidata se întâlnește în Pacificul Indo-Vest și este singura specie care nu are dinți rostrali pe sfertul inferior (adică în apropierea capului).

Sunt peștii-sârmă pe cale de dispariție?

Peștele ferăstrău este cel mai amenințat rechin sau rază din lume, trei specii sunt incluse în lista roșie a UICN ca animale pe cale de dispariție și 2 specii fiind incluse în lista roșie a UICN ca fiind în pericol de dispariție, iar în prezent este pe deplin protejat în multe țări din întreaga lume.

Peștele-sârmă este amenințat în mare parte din cauza pescuitului (ferăstrăul lor se încurcă adesea în plase și undițe de pescuit) și a modificării habitatului (peștii-sârmă trăiesc adesea în zonele de coastă și folosesc ca pepiniere sistemele de mangrove, care sunt dezvoltate pentru case etc.).

sursă foto: discoverwildlife
Peștii ferăstru sunt pe cale de dispariție sursă foto: discoverwildlife.com

Unele specii de peștișori-ferestrău pot crește până la 7 metri lungime, ceea ce înseamnă că sunt mai mari decât un marele alb. Peștii-sârmă sunt un tip de rază, nu un rechin. Există rechini cu un aspect foarte asemănător, numiți rechini-șoim, dar, la fel ca toți rechinii, rechinii-șoim au branhiile pe partea laterală a capului, în timp ce peștii-șoim și alte raze au branhiile sub cap.

De unde provine denumirea de „pește-ferăstrău”?

Peștele ferăstrău este denumit astfel după rostrul sau „ferăstrăul” lung din partea din față a capului, care este căptușit cu o serie de dinți rostrali. Spre deosebire de dinții de rechin, acești dinți rostrali (care nu sunt dinți adevărați) cresc continuu, ca unghiile noastre, dar nu cresc la loc dacă sunt rupți la bază, informează discoverwildlife.com.

Peștele ferăstrău își folosește rostrul pentru a simți și a ameți prada care înoată pe lângă el. Acest lucru le permite să vâneze chiar și pe întuneric. De asemenea, peștii-ferestrău își folosesc rostrul pentru a se apăra de prădători precum crocodilii și rechinii taur.

Dacă prindeți un peștișor-sârmă, păstrați-l în apă și eliberați-l rapid, îndepărtând în siguranță cârligul din gură sau tăind firul cât mai aproape de cârlig.