Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 7: Piguinii împărat, păsările emblematice ale Antarcticii

Animale pe cale de dispariție. Episodul 7: Piguinii împărat, păsările emblematice ale Antarcticii

sursă foto: birdfact

Pinguinul împărat este cea mai mare specie de pinguin în viață, cu o înălțime de aproximativ 115 cm. Odată ce și-au găsit un partener, de obicei se împerechează pe viață și lucrează împreună pentru a-și hrăni și proteja puii.

Deși pot părea puțin neîndemânatici pe uscat, pinguinii sunt niște înotători extraordinari. Pinguinii împărat se scufundă cel mai adânc și mai mult decât orice altă specie de pasări, ajungând adesea la adâncimi de peste 200 de metri. Un exemplar a fost suprins la o adâncime de 565 de metri.

Populațiile de pinguinii împărat au scăzut cu 50%

Pinguinii împărat sunt bine adaptați pentru a prospera în condițiile de îngheț din Antarctica. Pentru a păstra căldura, au un strat dublu dens de pene, aproximativ 70 de pene pe centimetru pătrat. Dețin rezerve mari de grăsime și, proporțional, ciocuri și înotătoare mai mici în comparație cu alți pinguini.

Toate acestea ajută la prevenirea pierderilor de căldură. De asemenea, ei lucrează împreună pentru a se încălzi, înghesuindu-se în grupuri mari, amestecând rândurile, astfel încât fiecare să primească un rând în centrul cald. Însă în pofida inteligenșei lor sunt animale pe cale de dispariție.

Populațiile au scăzut cu până la 50% în unele locuri, iar o colonie din largul Peninsulei Antarctice a dispărut complet. Cea mai mare amenințare la adresa lor în prezent este reprezentată de schimbările climatice, din cauza modificărilor în gheața de mare de care depind.

Unde trăiesc pinguinii împărat

Dintre cele 18 specii diferite de pinguini, doar două (împăratul și Adélie) sunt de fapt adevărați rezidenți ai Antarcticii. Coloniile de reproducere ale pinguinilor împărat se găsesc în jurul coastelor întregului continent antarctic.

Este posibil ca pinguinii împărat să fie singura pasăre care nu a pus niciodată piciorul pe uscat, deoarece coloniile lor se află pe gheața mării și chiar se înmulțesc pe marea înghețată. Gheața din Antarctica este vulnerabilă din cauza schimbărilor climatice, ceea ce face ca viitorul împăraților să fie incert.

De ce sunt atât de importanți pinguinii împărat

Pinguinii împărat sunt o parte vitală a lanțului trofic din Antarctica – mănâncă creaturi precum calmarul și peștii mici și reprezintă o sursă importantă de hrană pentru prădători precum focile leopard și rechinii mari.

Protejându-i pe pinguinii împărați, ajutăm la protejarea mediului oceanic, ceea ce este benefic pentru toate categoriile de animale sălbatice care depind de el.

„Pentru mine, pinguinii împărat sunt specia emblematică a Antarcticii. Când i-am văzut pentru prima dată pe gheață, am fost impresionat de grația lor senină și de frumusețea lor complexă. Petele aurii delicate le împodobesc pieptul ca o tușă de artist pe penajul lor alb-negru.

Nicio altă specie nu este atât de perfect adaptată pentru a supraviețui în cel mai extrem și îndepărtat loc de pe pământ. Ele mă inspiră”, a declarat Rod Downie, Manager al programului polar WWF.