Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 4: Ursul polar, prădătorul de gheață al Arcticii

Animale pe cale de dispariție. Episodul 4: Ursul polar, prădătorul de gheață al Arcticii

foto: Encyclopedia Britannica

Urșii polari sunt cele mai mari carnivore terestre de pe planetă, deși își petrec cea mai mare parte a vieții în apropierea apei și a gheții (numele lor latin înseamnă „urs de mare”) sunt deosebit de amenințați de încălzirea globală, care topește gheața arctică de care depind.

sursă foto: wwf.org.uk
urs polar; sursă foto: wwf.org.uk

În general, urșii polari trăiesc și vânează singuri, deși pot fi și foarte sociabili. Se hrănesc în principal cu foci folosindu-și remarcabilul simț al mirosului, pot detecta o focă în apă, sub un metru de zăpadă compactă și de la aproape un kilometru distanță.

Ursul polar este un înotător puternic și se poate deplasa timp de mai multe ore în apă pentru a ajunge de la o bucată de gheață la alta. Blana lor albă și groasă și un strat de grăsime le mențin căldura și le permit să se camufleze în mediul lor arctic dur.

ursul polar; sursă foto: The Scientist
ursul polar; sursă foto: The Scientist

În prezent, urșii polari nu sunt clasificați ca fiind pe animale cale de dispariție, dar asta nu înseamnă că populațiile lor nu sunt vulnerabile. Au mai rămas în jur de 22.000 de urși polari în sălbăticie, dar schimbările climatice provocate de om și încălzirea globală fac viața grea pentru acești prădători impresionanți și puternici astfel încât salvarea urșilor polari ar putea fi în mâinile noastre. Nu trebuie să-i dezamăgim.

Unde trăiește ursul polar

Urșii polari trăiesc în peisajul înghețat al Arcticii, cel mai nordic punct al planetei. Ei nu se găsesc în Antarctica, deși polul Nord și polul Sud sunt ambele medii acoperite de zăpadă și înghețate.

Urșii polari se găsesc în Oceanul Arctic, în părți din Canada, Alaska, Rusia, Groenlanda și Norvegia (Svalbard). Aceștia pot merge pe gheață sau pot înota pe distanțe lungi pentru a găsi hrană sau pentru a se reproduce – uneori cutreierând zone vaste de până la 600.000 km².

sursă foto: wwf.org.uk
urs polar și banchiza polară; sursă foto: wwf.org.uk

Urșii polari au o semnificație culturală puternică pentru populația arctică și, dincolo de aceasta, urșii polari sunt prădători de top în rețeaua lor alimentară. Ceea ce înseamnă că joacă un rol vital în echilibrul ecosistemului lor, potrivit wwf.org.uk.

De ce este ursul polar important

Ajutând la protejarea ursului polar, contribuim la asigurarea faptului că lanțul trofic arctic rămâne sănătos, în beneficiul faunei sălbatice și al oamenilor din Arctica și din afara ei. Arctica furnizează pește pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Marea Britanie.

sursă foto: wwf.org.uk
urs polar și banchiza polară; sursă foto: wwf.org.uk

„Nu voi uita niciodată „primul” meu urs polar. Astăzi, încă mă motivează să fac tot ce putem pentru a asigura un viitor pentru aceste adevărate icoane pe gheață. Lucrul pentru WWF mi-a oferit ocazia extraordinară de a lucra alături de cercetători de top în domeniul urșilor polari și de inuiți care au împărtășit cu generozitate bogăția lor de cunoștințe tradiționale”, a precizat Rod Downie Polar program manager.