Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 8: Broasca țestoasă, șase din șapte specii sunt în pericol de extincție

Animale pe cale de dispariție. Episodul 8: Broasca țestoasă, șase din șapte specii sunt în pericol de extincție

Broaștele țestoase marine se află în oceanele noastre de peste 100 de milioane de ani. Sunt navigatori străluciți și înoată sute sau mii de kilometri între zonele de hrănire și cele de cuibărit. Dar ele se confruntă cu numeroase amenințări pe drum.

Estimările privind populația de broaște țestoase marine se bazează pe numărul de femele care depun ouă nu putem fi siguri de numărul de masculi care trăiesc în mare sau de femele care nu se reproduc. Dar știm că cel puțin șase din cele șapte specii sunt în momentul de față animale pe cale de de dispariție.

Unde trăiesc broaștele țestoase marine

Țestoasele marine se găsesc în majoritatea oceanelor lumii, cu excepția mărilor polare reci. Tind să își petreacă viața în apele relativ puțin adânci ale platoului continental. Odată ajunși la maturitate, țestoasele masculi nu părăsesc niciodată marea, dar femelele vin la țărm pentru a depune ouăle, de obicei pe aceeași plajă de nisip unde au eclozat.

De ce sunt importante? Poate că nu arată ca niște ucigași vorace, dar unele specii de broaște țestoase sunt, de fapt, prădători importanți care contribuie la menținerea sănătății lanțurilor trofice din oceane.

De exemplu, broaștele țestoase cu cioc mănâncă o mulțime de bureți de mare, care altfel ar putea concura coralii care construiesc recifuri. Astfel, broaștele țestoase ajută la protejarea recifurilor de corali, care sunt esențiale pentru supraviețuirea multor alte creaturi.

Broasca țestoasă cu piele este un mare mâncător de meduze

„Broasca țestoasă cu piele este un mare mâncător de meduze, ceea ce ajută la stoparea epuizării stocurilor de pește de către meduze ceea ce este benefic pentru alte animale din lanțul trofic, precum și pentru oameni.
Chiar și în condiții „naturale”, relativ puține broaște țestoase marine tinere supraviețuiesc primului an de viață. Prădătorii, cum ar fi crabii, câinii și păsările, ucid adesea puii de broască țestoasă în timp ce aceștia se deplasează din cuib spre mare.

Iar atunci când ajung în larg, multe alte broaște țestoase mici sunt capturate de pești. Viața de broască țestoasă marină este grea încă din prima zi! Dar dedicarea și determinarea monitorilor de broaște țestoase din comunitatea pe care o sprijinim în Fiji ne ajută să ne asigurăm că oferim fiecărui pui de broască țestoasă cea mai bună șansă posibilă”, a declarat Laitia Tamata, Fiji Marine Turtle Project Officer.

Pierderea sau deteriorarea mediilor naturale poate avea mai multe cauze, dar, de obicei, se datorează oamenilor și modului în care aceștia folosesc și exploatează mediul înconjurător. Dezvoltarea drumurilor, distrugerea pădurilor, agricultura, expansiunea urbană și creșterea barajelor hidroenergetice, a minelor și a puțurilor de petrol, toate acestea au un impact asupra lumii noastre naturale.

Aceste dezvoltări pot fi necesare din motive de creștere economică, dar, dacă sunt prost planificate sau gestionate, pot provoca daune grave mediului.