Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 6: Leopardul de Amur, mai sunt aproximativ 100 de exemplare

Animale pe cale de dispariție. Episodul 6: Leopardul de Amur, mai sunt aproximativ 100 de exemplare

sursă foto: b1

Puțini oameni văd un leopard Amur în sălbăticie. Nu este surprinzător, deoarece sunt atât de puțini, dar este păcat, având în vedere cât de frumoși sunt. Blănuri groase, luxuriante, cu inele negre și o coadă uriașă de pe care o pot înfășura în jurul lor pentru a se încălzi.

leopardul amur; sursă foto: wwf.org.uk
leopardul amur; sursă foto: wwf.org.uk

Vestea bună este că, deși sunt animale pe cale de dispariție ce au fost împinși în pragul extincției, numărul lor pare să crească datorită eforturilor de conservare, de asemenea, pot fi supravegheate mai multe zone decât până acum și folosim capcane cu cameră pentru a estima modificările populației.

Unde trăiește  leopardul de amur

Leopardul de Amur este un animal nocturn care trăiește și vânează singur, în principal în pădurile vaste din Rusia și China. În timpul iernii aspre, firele de păr ale acestei blănuri unice pot crește până la 7 cm lungime.

Leoparzii Amur preferă să trăiască în zone cu păduri mixte de pin coreean și de foioase, evitând în același timp pajiștile deschise sau zonele populate. În prezent, se găsesc doar în zonele de frontieră dintre Orientul Îndepărtat al Rusiei și nord-estul Chinei și, posibil, în Coreea de Nord.

Cei mai mulți leoparzi Amur se află în Rusia, iar câțiva în China. Aria lor de răspândire este mai mică de 2.500 de km pătrați – adică o suprafață mai mică decât Dorset.

De ce este leopardul de Amur atât de important

Leoparzii Amur sunt prădători de top în peisajul lor, așa că au un rol crucial pentru menținerea unui echilibru corect al speciilor din zona lor. Acest lucru afectează, de asemenea, sănătatea pădurilor și a mediului înconjurător în general, care asigură hrană, apă și alte resurse pentru animalele sălbatice și oamenii din zonă.

Protejând leopardul de Amur ajutăm la îngrijirea mediului său în beneficiul altor animale sălbatice și al oamenilor care îl împart. „Leoparzii Amur sunt animale atât de frumoase și, din păcate, sunt pe cale de dispariție critică. Am fost foarte norocoasă să merg în habitatele lor forestiere din Rusia și China și să văd câteva videoclipuri fantastice și imagini cu camere de luat vederi, care oferă o perspectivă asupra lumii lor.

foto: Jennersten, WWF.org Suedia
Leopardul de Amur; sutsă foto Ola Jennersten, WWF.org Suedia

Următorii câțiva ani sunt cu adevărat critici pentru ele. Împreună cu guvernele și alte organizații, am speranța că vom ajuta populațiile să crească, în timp ce privim spre viitor”, a declarat Becci May
Senior Programme Advisor (Asia Programmes).

De-a lungul anilor, leopardul de Amur nu a fost doar vânat fără milă, ci și ținuturile sale natale au fost distruse treptat de tăierile nesustenabile, incendiile de pădure, construcția de drumuri, agricultura și dezvoltarea industrială.

Însă cercetările recente arată că eforturile de conservare au un efect pozitiv, iar numărul leoparzilor Amur sălbatici se crede că a crescut la cel puțin 120 de adulți în Rusia și în nord-estul Chinei. Cu toate acestea, leopardul Amur rămâne în continuare una dintre cele mai rare și mai periclitate subspecii de leopard din lume, potrivit wwf.org.uk.