Sari la conținut
Home » Descoperire inedită în Africa. Cel mai vechi dinozaur de pe tărâm african a fost găsit în Zimbabwe

Descoperire inedită în Africa. Cel mai vechi dinozaur de pe tărâm african a fost găsit în Zimbabwe

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi schelet de dinozaur din Africa, care a trăit acum 230 de milioane de ani. El se numește Mbiresaurus raathi și avea o înălțime de un metru, mergea pe două picioare, avea un gât lung și dinți zimțați.

Oamenii de știință au spus că era o specie de sauropodomorfă, o rudă a sauropodului, care mergea pe patru picioare, conform bbc.com.

Scheletul a fost descoperit în timpul a două expediții, în 2017 și 2019, în Valea Zambezi

„Când vorbim despre evoluția dinozaurilor timpurii, fosilele din epoca triasică sunt rare”, a declarat pentru BBC Darlington Munyikwa, director adjunct al Muzeelor și Monumentelor Naționale din Zimbabwe, care a făcut parte din expediții.

El a precizat că fosile din acea eră, care s-a încheiat în urmă cu peste 200 de milioane de ani, au fost dezgropate în America de Sud, India și acum în Zimbabwe.

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi schelet de dinozaur din Africa și „se așteaptă ca această descoperire să aducă mai multă lumină asupra evoluției și migrației dinozaurilor timpurii, pe vremea când lumea era un continent imens, iar Zimbabwe se afla la aceeași latitudine cu aceste țări”, a spus directorul adjunct al Muzeelor și Monumentelor Naționale din Zimbabwe.

Există și alte fosile în zonă, iar dl Munyikwa a declarat că mai sunt și alte situri care trebuie explorate în continuare în zonă, în funcție de disponibilitatea fondurilor.

„Arată că dinozaurii nu au apărut la nivel mondial, conducând lumea de la bun început”, a declarat pentru BBC Christopher Griffin, un alt om de știință implicat în expediție.

„Ei, și animalele cu care trăiau, par să fi fost constrânși într-un anumit mediu din sudul îndepărtat – ceea ce este astăzi America de Sud, Africa de Sud și India”.

El a adăugat că descoperirea este „cel mai vechi dinozaur descoperit vreodată în Africa”.

Prof. Anusuya Chinsamy-Turan, paleontolog la Universitatea din Cape Town, a declarat pentru BBC că descoperirea este importantă, deoarece face parte din linia care a dat naștere dinozaurilor sauropode, care include diplodocus și brontosaurus.

Dinozaurii au preferat un mediu cald și umed, în detrimentul celui uscat

„Ne spune că, atunci când dinozaurii evoluau, au fost găsiți pe diferite continente, dar se pare că au urmat un mediu cald și umed, mai degrabă decât unul uscat și neospitalier”, a declarat ea pentru BBC. „Sperăm că se vor descoperi mai multe din acea zonă”.

Paleontologul a mai afirmat că în zona în care a avut loc descoperirea au avut loc recent explorări miniere de gaze.

„Sper că există o politică strictă pentru a se asigura că, dacă întâlnesc fosile, le predau muzeelor, astfel încât să nu pierdem acest material”, a spus ea.

Scheletul aproape complet al speciei Mbiresaurus raathi este depozitat într-o cameră dintr-un muzeu din orașul Bulawayo din sudul Zimbabwe.

Se crede că acesta datează din stadiul Carnian al perioadei Triasice, când actualul Zimbabwe făcea parte din masivul supercontinent Pangeea.

Se crede că dinozaurii erau bine adaptați la latitudinile înalte unde se află actualul Zimbabwe, care erau umede și aveau o vegetație abundentă.