Sari la conținut
Home » Leul Simba a fost adus în România din Ucraina. Asociația Casa lui Patrocle salvează animalele de la zoo

Leul Simba a fost adus în România din Ucraina. Asociația Casa lui Patrocle salvează animalele de la zoo

Leul Simba a fost adus în România din Ucraina. Asociația Casa lui Patrocle salvează animalele de la zoo. Grădinile zoologice din Ucraina nu mai pot asigura traiul animalelor găzduite, din acest motiv se fac eforturi pentru ca acestea să fie relocate.

În doar o lună de război, peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina, mulți luându-și cu ei animalele de companie și căutând refugiu în vestul Europei. În urma lor rămân nu doar oameni prinși în mijlocul conflictului, ci și animale, cărora foametea și bombele le pun viața în pericol.

Asociația internațională PETA pentru protecția animalelor a transmis pe data de 21 martie că filialele organizației au reușit să scoată aproape 740 de animale – majoritatea câini și pisici – din Ucraina.

Țările din Uniunea Europeană au renunțat la condițiile de intrare pentru animalele de companie ale oamenilor, oferindu-le hrană, cuști și posibilitatea de a le microcipa.

Leul Simba a fost adus în România din Ucraina

Însă pentru animalele aflate în grădinile zoologice din Ucraina, situația este gravă. În România, oamenii se mobilizează – fiecare cum poate – pentru a le oferi ajutor animalelor captive în grădinile zoologice ucrainene.

Leul Simba a fost adus în România din Ucraina la grădina zoologică din Rădăuți, Suceava. Oamenii au adus aici leul salvat din Zaporojie. În multe din grădinile zoo ucrainene, animalele rămân vulnerabile în fața bombelor și gloanțelor.

Împreună cu leul Simba  aajuns și lupul Akelei, tot din Zaporojie. Călătoria lor a fost anevoioasă, ambele animale plecând din zone active de conflict.


Roxana Ciornei, președinta Asociației Casa lui Patrocle, spune că efortul depus de membrii echipei sale este cu totul diferit față de ce erau obișnuiți în trecut. Să aduci animale dintr-o țară afectată de conflict „pare imposibil de realizat, dar putem face asta”, spune Ciornei.

„Noi activăm în acest domeniu al protecției animalelor de șapte ani și jumătate, avem un adăpost cu 300 de câini, avem cai salvați, avem vite, am salvat din Ucraina azi doi cai, săptămâna viitoare vom merge după niște măgari, deci sunt lucruri noi pe care le facem din cauza acestui conflict. Însă, dacă ai voință să ajuți, găsești toate resursele necesare să o faci”, a adăugat aceasta.

Echipa este formată în prezent din trei femei (inclusiv Roxana) care se ocupă de munca pe teritoriul României, dar și de colaborarea cu alte ONG-uri și asociații pentru protecția animalelor din Ucraina.

Împreună, au reușit să mobilizeze un întreg efort logistic pe teritoriul României: de la escortă din partea poliției până la medic veterinar și aprobarea adăpostului din partea primăriei și grădinii zoologice din Rădăuți. Alături de acestea, alți 40 de voluntari s-au oferit să ajute cu formalitățile de la vama Siret spune Europa Liberă.

„Inițial, trebuia să trimitem noi un camion din România după aceste animale, dar nimeni nu s-a încumetat să meargă, așadar ei au găsit acolo doi șoferi din Marea Britanie, doi oameni super în regulă care s-au pornit înspre România. În tot acest timp, eu am păstrat legătura cu autoritățile pentru că leii nu aveau decât pașaport și cip”, explică Ciornei.

Ambele animale se află în perioada de carantinare. Trei sanctuare s-au oferit să-l preia pe Simba – două din ele în Africa de Sud și Spania. Lupul va fi preluat de sanctuarul de la Zărnești din țară. Până să părăsească grădina zoologică, însă, Simba și Akelei trebuie să aștepte aproape o lună după ce și-au făcut vaccinul antirabic, iar Roxana estimează că va mai dura apoi aproape încă o lună pentru organizarea transportului.

„Am înțeles că leul va pleca cu avionul din Ungaria, dar momentan nu s-a hotărât în ce direcție pleacă. Ceea ce este sigur este că va pleca, pentru că noi nu populăm grădinile zoologice”, a notat Ciornei pentru Europa Liberă.

Alături de leul Simba, Asociația Casa lui Patrocle a mai salvat un lup pe nume Akelei. Animalul ar urma să fie preluat de sanctuarul din Zărnești, România.
Un alt leu se află în drum spre România. Acesta va fi preluat cu ajutorul altor asociații și strămutat în Africa de Sud.

„Pentru noi este foarte frustrant ca asociație de protecție a animalelor să mutăm niște animale de pe un beton din Ucraina pe un beton din România, de aceea ne străduim să închidem grădinile zoologice. Însă le-am adus aici pentru a fi în siguranță și pentru a sta pentru perioada de carantină”, spune președinta Asociației Casa lui Patrocle.

Când vine vorba de animalele de companie, Roxana îi îndeamnă pe oameni să nu le abandoneze în Ucraina întrucât echipa sa se poate ocupa de tot ce e nevoie pentru a le oferi sprijin. Asociația Casa lui Patrocle îi ajută pe refugiați cu găsirea unui loc de cazare ce îi primește alături de animale, le oferă acestora hrană pentru animale și le face documente pentru a putea călători mai departe.

„Am avut câini, pisici, chiar iguane”, a declarat Ciornei pentru Europa Liberă.

Cumpărarea de bilete la grădinile zoologice din Ucraina poate salva animalele

Alți oameni au cumpărat bilete pentru grădina zoologică din Nikolaiev, unde animalele riscă să moară de foame. Nimeni nu are intenția de a merge să o viziteze. Banii cheltuiți, în schimb, se duc către angajații grădinii ce vor putea astfel să le cumpere animalelor hrană.

„De ziua mea, pe 10 aprilie merg în Ucraina la Grădina Zoologică din Nikolaiev. Animalele de acolo sunt în riscul de a muri de foame, așa că achiziționarea de bilete ‘virtuale’ e cam singura lor salvare. Pe lângă oprirea războiului”, se arată în postarea unei utilizatoare de Facebook.

Potrivit agenției media non-profit The Conversation, trei grădini zoologice mari se află la momentul de față în calea ofensivei Rusiei: grădina zoologică din Kiev, cea din Nikolaiev și o alta din Harkiv. Evacuarea lor nu este doar dificilă, ci și riscantă, întrucât stresul cauzat de sunetele războiului, alături de șansa de a fi rănite pe drum, le pun viața în pericol.