Sari la conținut
Home » Rinocerii nu mai sunt pe cale de dispariție. Cu cât a crescut numărul lor?

Rinocerii nu mai sunt pe cale de dispariție. Cu cât a crescut numărul lor?

Rinocerii nu mai sunt pe cale de dispariție

Rinocerii nu mai sunt pe cale de dispariție. În cursul anului 2022, populația de rinoceri din Africa a experimentat o creștere semnificativă, conform unei declarații făcute de activiști pentru protejarea mediului.

Această veste bună aduce speranță pentru aceste animale amenințate cu dispariția din cauza braconajului intensiv.

Rinocerii nu mai sunt pe cale de dispariție

Există cinci specii de rinoceri care trăiesc pe planetă: rinocerul alb, rinocerul negru, rinocerul indian, rinocerul de Sumatra și rinocerul javanez. Toate aceste specii sunt amenințate cu dispariția din cauza braconajului și a pierderii habitatului.

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), la sfârșitul anului trecut, în Africa trăiau 23.290 de rinoceri, înregistrând o creștere de 5,2% față de anul 2021.

Michael Knight, președintele grupului dedicat rinocerilor africani din cadrul UICN, a comentat: „Cu aceste vești bune, pentru prima dată în ultimii zece ani, putem să respirăm ușurați.”

Pentru a obține numărul total de rinoceri din Africa, UICN a agregat estimările privind populația de rinoceri din diverse țări africane.

Rinocerii au fost victime ale braconajului timp de decenii

Această creștere semnificativă a fost atribuită inițiativelor de protecție și gestionării biologice. Numărul rinocerilor negri a crescut cu 4,2%, atingând un total de 6.487 de exemplare.

În cazul rinocerilor albi, populația lor a înregistrat o creștere de 5,6%. Au ajuns la 16.803 de exemplare, reprezentând astfel prima creștere din 2012.

Rinocerii au fost victime ale braconajului timp de decenii. Cu cerere susținută din țările asiatice, unde coarnele lor sunt utilizate în medicina tradițională datorită presupuselor lor proprietăți terapeutice.

UICN a raportat că peste 550 de rinoceri au căzut victimă braconajului în 2022. În principal în Africa de Sud, care găzduiește aproximativ 80% din populația globală de rinoceri.

Braconierii au început să vizeze tot mai des rezervațiile naturale private în încercarea lor de a obține coarnele de rinocer. Deoarece prețul acestora pe piața neagră rivalizează cu cel al aurului, conform gismeteo.ro.