Sari la conținut
Home » De ce sunt pisicile persane atât de scumpe?

De ce sunt pisicile persane atât de scumpe?

motann persan care lenevește; sursă foto: iheartcats.com

Pisicile persane sunt iubite în întreaga lume pentru fețele lor drăguțe și stufoase, pentru blana pufoasă și pentru natura lor afectuoasă. Dar aceste feline nu sunt pentru toată lumea! După cum probabil știți, a avea o pisică persană nu este deloc ieftin.

Aceste rase de pisici este una dintre cele mai scumpe, și există câteva motive întemeiate pentru care sunt atât de căutate de către fanii pisicilor. Așadar, de ce sunt pisicile persane atât de scumpe?

De ce sunt pisicile persane atât de speciale?

Pisicile persane sunt, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase rase din lume. Cu obrajii dolofani, blana lungă și moale ca mătasea și trăsături de personalitate încântătoare, aceste feline uimitoare pot cuceri rapid inima aproape oricui.

Ele pot fi chiar niște pisici de poală perfecte, deoarece sunt perfect fericite doar îmbrățișându-se și lenevind în timp ce tu citești cartea ta preferată.

2. Vârsta și sexul

Cu cât pisica este mai tânără, cu atât prețul va fi mai mare. De aceea, dacă achiziționați un pui de pisică persan, va trebui să vă pregătiți buzunarul pentru un mic șoc.

Sexul pisicii contează, de asemenea, și el. În general, femelele de persan sunt mai scumpe decât masculii, deoarece sunt capabile să producă un pui. În schimbul costului suplimentar, puii de pisică persană femelă pot fi vânduți la un preț mai mare. Cu toate acestea, dacă pisica este sterilizată sau castrată, veți plăti probabil un preț mai mic.

Așadar, în general, o pisicuță persană femelă neepilată va avea un preț mai mare decât cel al omologului ei mascul.

3. Locația geografică

Costul pisoiului persan poate varia, de asemenea, în funcție de locul în care locuiți. Persanii pot fi mai solicitați în anumite orașe și, prin urmare, vor fi mai scumpi în acele zone. Cu toate acestea, în alte orașe sau zone rurale s-ar putea să nu existe o astfel de cerere pentru această rasă, așa că, dacă se întâmplă să locuiți într-una dintre aceste zone, s-ar putea să găsiți un pisoi persan mai puțin scump, chiar dacă sunt de aceeași stirpe, sex sau vârstă.

4. Culoarea blănii

Dacă ești pretențios când vine vorba de culoarea pisoiului tău, atunci fii pregătit să plătești câțiva dolari în plus dacă preferi culorile solide, cum ar fi maro sau negru. Cu toate acestea, dacă vrei ca felina ta să iasă în evidență față de persanii de culoare clasică, poți alege un pisoi cu un model tabby amuzant sau cu alte modele de blană. Acestea din urmă vă pot economisi câțiva dolari, deoarece sunt în general mai ieftine decât pisicile de culoare solidă.

Istoria arată că pisicile persane sunt una dintre cele mai vechi rase cu pedigree din lume. Originară din Persia, care este Iranul de astăzi, această pisică din Orientul Mijlociu a fost dusă în străinătate de către exploratorii europeni în jurul secolului al XVII-lea. De atunci, rasa a fost preferata unor personalități istorice, printre care Florence Nightingale și Regina Victoria.

Trăsăturile lor rafinate, cererea mare și raritatea sunt câteva dintre motivele pentru care pisicile persane sunt considerate o rasă specială. Ne putem îndrăgosti atât de ușor de blana lor luxoasă, de ochii strălucitori și de comportamentul lor dulce, ceea ce face ca pisica persană să rămână una dintre favoritele de top an de an.

5. Tipul de față

Cei mai mulți dintre noi vedem o pisică persană tipică ca având o față rotundă cu un bot scurt. Dar știați că persanii de rasă pură pot avea, de fapt, două tipuri de față?

Primul tip este un persan cu fața de păpușă. Caracteristicile sale cele mai proeminente includ urechi mai mari, o față de formă rotundă și un bot mai lung. Al doilea tip este persanul cu fața de pumn, iar aspectul său este exact opusul pisicii cu fața de păpușă. Nasul și urechile sale sunt mai mici, ochii săi strălucitori sunt mai mari, iar obrajii sunt dolofani.

Când vine vorba de preț, pisicile persane cu fața plată sunt, în general, mai dezirabile și sunt adesea prezentate la expozițiile de pisici. Ca atare, felinele cu fața pumnată sunt de obicei vândute la un preț mai mare decât cele cu fața de păpușă.
În general, este foarte recomandat să vă luați pisoiul persan de la un crescător de renume. Acest lucru va garanta că ambii părinți ai pisicii sunt sănătoși și au fost supuși unor teste adecvate. Deși acest lucru ar putea însemna să plătiți un preț mai mare, în schimb veți avea mai multe șanse să obțineți un pisoi sănătos, de rasă pură, care va fi tovarășul dumneavoastră pe viață.

Cât costă o pisică persană?
Acum că aveți o idee despre motivul pentru care pisicile persane sunt foarte scumpe, poate vă întrebați cât costă de fapt.

Dacă sunteți în căutarea unui persan de rasă pură, fiți pregătiți să scoateți din buzunar între 1500 și 3000 de dolari. Nu uitați că prețul poate fi influențat de factori precum crescătorul, moștenirea pisicii, vârsta și sexul, tipul de față a pisicii și culoarea blănii. Persanii albi sunt mai mult râvniți decât majoritatea variantelor de culoare a blănii și, ca atare, s-ar putea să vă pară că sunt cei mai scumpi.

Costurile suportate de crescătorii de persani

După cum spune vechea zicală, primești ceea ce plătești. Crescătorii de top investesc, de obicei, mult timp și bani pentru a se asigura că pisicile și pisoii lor sunt în cea mai bună formă și păstrează cele mai bune trăsături.

Iată câteva dintre motivele mai puțin cunoscute pentru care crescătorii de renume își vând pisoii persani la un preț mai mare:
Crescătorii de renume își supun pisicile la teste genetice pentru a asigura o descendență sănătoasă. Acest lucru va reduce, de asemenea, riscul de boli dobândite genetic care sunt frecvente în rândul raselor brahicefalice, inclusiv boli dentare și oculare, sindromul brahicefalic al căilor respiratorii (BAS) și infecții respiratorii.