Sari la conținut
Home » Pisicile au boala geloziei? Răspunsul s-ar putea să te surprindă

Pisicile au boala geloziei? Răspunsul s-ar putea să te surprindă

Dacă credeți toate poveștile de groază despre pisici, s-ar putea să aveți o bănuială că pisicile sunt animale geloase. Studiile au descoperit că pisicile experimentează un spectru de emoții, inclusiv empatie și durere. Cu toate acestea, pot simți și pisicile gelozie? Nu. Gelozia este o emoție complexă, iar pisicile nu o experimentează așa cum o definim noi.

Potrivit Laurei Cassiday, Certified Cat Behavior Consultant și fondator al Pawsitive Vibes Cat Behavior & Training, comportamentele adesea confundate cu gelozia umană sunt comportamente induse de stres și de pază a resurselor.

De ce pare că pisicile devin geloase

Cassiday spune că, deoarece pisicile prosperă în funcție de rutină și predictibilitate, schimbările semnificative, cum ar fi un nou pisoi, un bebeluș sau un coleg de cameră, pot declanșa comportamente induse de stres. Spre deosebire de gelozia umană, defensiva pisicilor în jurul resurselor lor preferate este modul în care acestea avertizează alte animale și oameni.

Ceea ce este perceput ca fiind gelozie este adesea doar un comportament normal pentru pisici. Dr. Mikel Delgado, Certified Cat Behavior Consultant spune că, prin natura lor, pisicile vor să aibă acces ușor la resurse esențiale, cum ar fi hrana și atenția oamenilor. Conflictul și stresul care se confundă cu gelozia izbucnesc atunci când pisicile sunt forțate să concureze pentru accesul la aceste resurse.

În plus, ea spune că, uneori, noii sosiți și noile rutine activează simțul de autoconservare al pisicii dumneavoastră; ele le văd ca pe niște amenințări la adresa siguranței lor. Acești noi colegi de casă înseamnă, de asemenea, de multe ori că tu (și ceilalți îngrijitori umani ai pisicii tale) le puteți acorda mai puțină atenție și îngrijire decât de obicei.

Comportamente ale pisicii confundate cu gelozia

În cele din urmă, Delagado spune că una dintre cele mai bune modalități prin care părinții de pisici își pot ajuta pisica să accepte schimbările este să mențină rutina stabilită a meselor, a jocurilor și a toaletajului în jurul aceleiași ore în fiecare zi.

Ceea ce este adesea confundat cu gelozia pisicii sunt comportamentele de stres. Cassiday și Delgado spun că aceste comportamente de stres se manifestă diferit în funcție de personalitatea și circumstanțele pisicii dumneavoastră și includ următoarele.
Ascunderea; Supraîngrijirea; Urinarea în afara litierei; Pulverizarea; Modificări ale apetitului și ale obiceiurilor alimentare; Vocalizare crescută, inclusiv mieunatul; Șuierat și Probleme gastrointestinale
Agresivitate fizică;

Pisicile devin geloase pe alte animale de companie?

În gospodăriile cu mai multe pisici, Cassiday spune că stropesc și urinează ca răspuns la conflictul cu ceilalți, atunci când se simt nesigure și în defensivă. Un alt comportament stresat asemănător geloziei este atunci când pisicile se luptă fizic pentru resursele pe care le aleg – un loc însorit pe pervazul lor de la fereastră, un scărpinător de carton sau bolurile lor de mâncare.

Pentru pisicile de interior, plimbarea afară poate declanșa, de asemenea, un comportament asemănător geloziei. De exemplu, dacă pisicile de stradă din cartier aleg curtea dumneavoastră ca bază de reședință, pisica se poate simți teritorială și posesivă.

În cele din urmă, în mintea pisicii dumneavoastră, noile animale de companie, cum ar fi câinii, pun în pericol stilul de viață mai solitar și lipsit de competiție al pisicii dumneavoastră. Oferiți mai multe resurse, cum ar fi boluri de mâncare, cutii pentru litieră, turnuri pentru pisici și alte lucruri pe care pisica dvs. le apreciază foarte mult pentru a ajuta la atenuarea situațiilor tensionate.

Ce poți face în legătură cu gelozia pisicii?

Cu multă planificare, pregătire și răbdare, un nou bebeluș va fi mai puțin un factor de stres și mai mult o curiozitate pentru pisica dumneavoastră. Viitorii părinți ar trebui să își pregătească pisica pentru sosirea bebelușului cu câteva luni înainte.

Cel mai puternic mod de a combate comportamentele care par a fi gelozia pisicii este de a avea resurse suplimentare la îndemână. Printre acestea se numără litierele, jucăriile și mobilierul pentru pisici. În plus, respectați rutinele și distribuiți-vă atenția între pisici cât mai uniform posibil.

Una dintre cele mai bune modalități de a lucra cu pisica pentru a o ajuta să își gestioneze stresul este să vă rezervați 10-15 minute dimineața și seara pentru a petrece timp individual cu ea. „Joaca îmbunătățește încrederea și reduce stresul la pisici, la fel ca și rutina și predictibilitatea”, spune Cassiday,citată de rover.com.