Sari la conținut
Home » Comportamentul pisicii: de la drăgălășenie la agresivitate. Trei explicații

Comportamentul pisicii: de la drăgălășenie la agresivitate. Trei explicații

sursă foto: FELIWAY BLOG

În mod natural, pisicile petrec mult timp în timpul zilei, urmărind prada sau evitând pericolul în stilul lor de viață plin de adrenalină, de vânătoare și explorare.

O zi din viața unei pisici de casă obișnuite nu include cu adevărat nimic foarte periculos și este posibil ca energia să nu se consume. Dintr-o dată, de multe ori fără avertisment, această energie va izbucni și pisica dumneavoastră va juca un mic joc de rol fantezist, alternând între vânător și vânat, alergând prin casă cu coada fluturând și pupilele larg dilatate.

Comportamentul pisicii: explicații

Acest lucru se întâmplă adesea în momentele din zi și din noapte în care pisicile sunt în mod natural mai active, de exemplu la apus, și poate fi declanșat de un zgomot puternic, de o vizită la litieră sau de ceva destul de lipsit de importanță.

Este posibil ca pisica să se holbeze în colțul de sus al camerei înainte de a se lansa pe covor, dar nu vă faceți griji; ea doar își consumă excesul de energie. Atunci când se nasc, pisicuțele sunt total dependente de mama lor pentru a se hrăni. Atunci când sug de la sânii mamei, ei calcă cu labele din față alternativ pe corpul ei pentru a stimula fluxul de lapte.

Dacă pisica se frământă în poala sau pe pieptul dumneavoastră atunci când vă îmbrățișați, acest lucru arată că asociază natura intensă și sigură a relației cu cea a mamei sale când era un mic pisoi. Unele pisici vor duce procesul cu un pas mai departe și vor dribla necontrolat, deoarece anticipează alimentarea cu lapte pe care frământarea o prezice de obicei.

Pisicile renunță la acest comportament atunci când încetează să mai fie necesar, dar câteva îl vor păstra până la vârsta adultă, în special atunci când se află în prezența cuiva cu care se simt în siguranță sau când se urcă pe o pernă sau o pătură deosebit de pufoasă.

De ce își acopera pisica bolul cu mâncare

Unele pisici vor zgâria în jurul bolurilor de mâncare și apă folosind aceeași acțiune care este în mod normal asociată cu obiceiurile de toaletă în litieră.

Există o serie de teorii cu privire la comportamentul pisicii. Una dintre ele sugerează că pisica, care nu dorește să consume întregul conținut al bolului său, încearcă să îl acopere pentru a se întoarce la el mai târziu. O altă teorie sugerează că pisica nu găsește mirosul mâncării deosebit de atrăgător, iar acoperirea este o încercare de a curăța zona și de a elimina conținutul ofensator.

Dacă această răzuire devine o problemă pentru dumneavoastră, poate că ar fi bine să îi dați pisicii mese mai mici și mai frecvente sau să îi oferiți hrană uscată, iar atunci „resturile” nu vor mai reprezenta o problemă.

O pisică are capacitatea de a-și pufni coada și blana de-a lungul spatelui să stea dreaptă, la un unghi drept față de piele, ceea ce se numește piloerecție.

Acest lucru îi conferă pisicii o siluetă mult mai mare și este folosit, împreună cu un spate arcuit și o poziție laterală, pentru a semnala agresivitatea defensivă față de alte pisici. Unele pisici care se sperie brusc își vor umfla instinctiv coada înainte de a investiga puțin mai mult pericolul perceput, potrivit icatcare.com.