Sari la conținut
Home » Cum să educi un pisoi sau o pisică să fie fericită și prietenoasă. Câteva sfaturi utile

Cum să educi un pisoi sau o pisică să fie fericită și prietenoasă. Câteva sfaturi utile

De ce îi cad mustățile pisicii mele? sursă foto: pawtracks.com

Experții sunt de acord că personalitatea unei pisici poate fi influențată nu numai de genele sale („natura”), ci și de socializarea și modul în care este crescută („educația”). De aceea, este atât de important să vă socializați pisica în mod corespunzător și să o ajutați să devină un companion iubitor și prietenos.

Deși cel mai bine este să începeți cât mai curând posibil (de preferat când pisica este încă un pisoi), chiar și pisicile adulte pot beneficia de unele dintre aceste recomandări.

Pisica are personalitate unică

Nu uitați că fiecare pisică are o personalitate unică, iar unele sunt în mod natural mai sociabile decât altele. Este foarte puțin probabil ca o pisică extrem de timidă sau agresivă să se transforme peste noapte (sau poate vreodată) într-o pisică gingașă, dar aceste recomandări pot ajuta pisica dumneavoastră să devină un companion mai prietenos, mai afectuos și mai fericit.

Cum să crești o pisică fericită, sănătoasă și prietenoasă

Pieptănați-vă și periați-vă pisoiul des și cu blândețe. Începeți prin a-i peria ușor spatele sau partea laterală, ajungând până la zonele din jurul cozii și lăbuțelor.

Faceți din acest proces o experiență plăcută, vorbindu-i cu blândețe pe tot parcursul lui, oferindu-i mici bunătăți în timpul procesului și permițându-i să oprească toaletarea ori de câte ori se simte inconfortabil. Nu o forțați să fie periată dacă nu dorește acest lucru; acest lucru poate duce la timiditate și agresivitate.

Oferiți-i multă atenție și afecțiune atunci când se comportă într-un mod pe care doriți să îl încurajați. Acest lucru include să stea calm lângă dumneavoastră și să se joace cu o jucărie sau cu un punct de zgâriere. Faptul că vă ajutați pisica să se obișnuiască cu contactul o poate ajuta să reacționeze bine atunci când întâlnește străini sau vizitatori.

Nu uitați că pisica are o personalitate unică

Țineți și masați picioarele pisicii dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta pisica să rămână calmă atunci când dumneavoastră sau medicul veterinar îi tăiați unghiile. Multe pisici se simt inconfortabil când le sunt atinse picioarele, iar pernuțele lor pot fi extrem de sensibile.

Începeți încet, punându-vă ușor mâna peste laba pisicii sau prinzând-o în palmă. Ajungeți până la a le mângâia ușor partea superioară a labei cu degetul și la a le extinde ușor ghearele prin mișcarea degetelor.

Tăiați unghiile pisicii dumneavoastră foarte 2 săptămâni, dacă este posibil. Acest lucru previne deteriorarea mobilierului, precum și zgârierea accidentală sau deliberată a oamenilor sau a altor animale. Dacă pisica nu va tolera să i se taie unghiile, puneți-i la dispoziție un punct de zgâriere de calitate, suficient de înalt pentru a-i permite să se întindă, și lăudați-o că îl folosește.

Jucăriile sunt o sursă bună pentru a corecta anxietatea

Oferiți o mulțime de jucării diferite pentru pisici pentru a le ține ocupate și pentru a-și folosi creierul. Pisicile plictisite se comportă adesea greșit și pot dezvolta anxietate, depresie și comportamente nedorite. Înțelegeți cum se joacă pisica și distrați-o cel puțin 15 minute pe zi.

Dacă paisica va permite acest lucru (și s-ar putea să nu o facă), frecați-i ușor burtica și picioarele. Acest contact liniștitor nu numai că va calma animalul de companie, dar poate contribui și la creșterea legăturii.

Asigurați-vă că hrăniți pisoiul sau pisica cu o hrană potrivită pentru stadiul lor de viață. Deficiențele nutriționale pot duce la probleme de sănătate, care, la rândul lor, pot duce la simptome inconfortabile sau probleme de comportament.

Hrăniți animalul de companie cu o hrană pentru pisici aprobată de veterinar, completă din punct de vedere nutrițional, până la vârsta de 9 luni. După aceea, consultați-vă cu medicul veterinar și discutați cu acesta când ar trebui să le schimbați hrana (nu uitați să schimbați formulele treptat pentru a evita tulburările de stomac).
Oferiți multă hrană și apă proaspătă.

Aveți grijă de igiena recipientelor pentru pisici

Un număr surprinzător de proprietari lasă farfuriile afară zile întregi, lăsând mâncarea să se strice și apa să fie contaminată cu germeni, praf și altele. Spălați vasele pisicii cel puțin o dată pe săptămână și schimbați-i mâncarea și apa cel puțin o dată pe zi.

Multe pisici și pisoi beau mult mai puțină apă decât ar trebui, ceea ce poate duce la infecții și probleme urinare. Pentru a asigura cea mai bună apă cu gust și miros, puneți la dispoziția pisicii dumneavoastră o fântână de băut sigură pentru animale de companie, care să asigure un flux constant de apă potabilă proaspătă.

Asigurați pisicii dumneavoastră suficiente cutii de nisip și păstrați-le curate. Numărul minim de cutii ar trebui să fie egal cu numărul de pisici plus una, sau o cutie pentru litieră pe fiecare etaj al casei dumneavoastră, oricare dintre acestea este mai mare.

Luați-vă timp în fiecare zi pentru a vă concentra asupra pisicii dumneavoastră. Fie că este vorba de o oră sau chiar și de doar 5 minute, petreceți cu adevărat timp concentrându-vă pe a o face fericită și ajutând-o să se simtă iubită, potriivt petplace.com.