Sari la conținut
Home » Pisica și alergiile de piele. Cauze și tratament

Pisica și alergiile de piele. Cauze și tratament

sursă foto: FELIWAY BLOG

Deși patogeneza reacțiilor dermatologice la alimente nu este pe deplin înțeleasă, se crede că reacțiile imediate și cele întârziate la alimente se datorează unui răspuns imunitar hipersensibil. Reacțiile dermatologice alimentare sunt reacții nestaționare care apar în urma ingerării uneia sau mai multor substanțe care provoacă alergii în hrana unui animal. Reacția fizică este frecvent o mâncărime excesivă, care are ca rezultat scărpinarea excesivă a pielii.

Pe de altă parte, intoleranța alimentară este o reacție idiosincratică neimunologică datorată efectelor metabolice, toxice sau farmacologice ale ingredientelor incriminate. Deoarece nu este ușor de distins între reacțiile imunologice și cele idiosincratice, orice răspuns negativ la alimente este denumit în general reacție alimentară adversă.

Cauze

Reacții imunomediate sunt rezultat al ingerării și prezentării ulterioare a uneia sau mai multor glicoproteine (alergeni) înainte sau după digestie; sensibilizarea poate avea loc la trecerea alimentelor în intestin, după ce substanța este absorbită sau ambele situații.

Reacții neimune (intoleranță alimentară) – rezultate în urma ingerării de alimente cu niveluri ridicate de histamină (un antigen cunoscut ca fiind cauza hipersensibilității imune) sau de substanțe care induc histamina fie direct, fie prin intermediul factorilor care eliberează histamina

Se speculează că la animalele tinere paraziții intestinali sau infecțiile intestinale pot provoca leziuni ale mucoasei intestinale, ceea ce duce la absorbția anormală a alergenilor și la sensibilizarea ulterioară la anumite ingrediente

Diagnostic

Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet al pisicii dumneavoastră, inclusiv un examen dermatologic. Trebuie excluse cauzele nealimentare ale bolii dermatologice. Medicul veterinar va solicita un profil chimic al sângelui, o hemogramă completă, un sumar de urină și un panel de electroliți pentru a exclude alte cauze de boală.

Va trebui să prezentați un istoric amănunțit al stării de sănătate a pisicii dumneavoastră, al debutului simptomelor și al eventualelor incidente care ar fi putut preceda această afecțiune, în special în ceea ce privește orice modificări ale regimului alimentar și orice alimente noi adăugate în dieta pisicii dumneavoastră, chiar dacă sunt temporare.

Dietele de eliminare a alimentelor sunt recomandate pentru pisicile despre care se crede că suferă de reacții alimentare adverse. Aceste diete includ, de obicei, o sursă de proteine și o sursă de carbohidrați la care pisica a avut o expunere limitată sau nu a avut nicio expunere anterioară.

O ameliorare clinică poate fi observată încă de la patru săptămâni de la începerea noii diete, iar ameliorarea maximă a semnelor clinice poate fi observată până la treisprezece săptămâni de la începerea dietei de eliminare a alimentelor.

Ce trebuie avut în vedere

Există două lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când întreprindeți dieta de eliminare cu pisica dumneavoastră: pisicile au nevoie de o sursă de taurină în dieta lor, altfel se vor îmbolnăvi rapid și extrem de rău și vor muri.

Pisica dumneavoastră va ingera cantități suficiente de taurină atâta timp cât este hrănită cu carne; și, pisicile nu au în mod natural capacitățile digestive pentru a gestiona o cantitate mare de carbohidrați, astfel încât proteinele din dieta lor ar trebui să depășească carbohidrații cu aproximativ 90%.

Alegeți o sursă de proteine cu un conținut ridicat de taurină, cum ar fi carnea, puiul sau peștele. Evitați carnea crudă, deoarece poate fi o sursă de alte bacterii, cum ar fi salmonela. Unele dintre cărnurile de animale sugerate care pot fi date pisicii dumneavoastră sunt organele, cum ar fi ficatul, inima etc.

Ce a declanșat reacția

În cazul în care pisica dumneavoastră se ameliorează cu dieta de eliminare, trebuie efectuată o provocarea pentru a confirma că dieta inițială a fost cauza bolii și pentru a determina ce ingredient din dieta inițială a declanșat reacția adversă.

Provocare: hrăniți-vă pisica cu dieta originală. O revenire a semnelor confirmă faptul că ceva din dietă provoacă semnele. Perioada de provocare trebuie să dureze până la revenirea semnelor, dar nu mai mult de zece zile.

În cazul în care provocarea confirmă prezența unei reacții alimentare adverse, următorul pas este efectuarea unei încercări de provocare a dietei: revenind la dieta de eliminare, începeți prin adăugarea unui singur ingredient la un moment dat în dietă, potrivit petmd.com.