Sari la conținut
Home » Muzica îmbunătățește comportamentul pisicii! Anumite genuri muzicale diminuează stresul felinelor, spun experții

Muzica îmbunătățește comportamentul pisicii! Anumite genuri muzicale diminuează stresul felinelor, spun experții

Prietenele noastre feline sunt foarte atente la mediul înconjurător, motiv pentru care ascunzătorile lor sunt zone de tipul  „nu deranjați”. Unele pisicuțe se confruntă, de asemenea, cu anxietate, deseori ca urmare a unei boli, a faptului că se află într-o casă nouă, fiind recent salvate, sau a separării de oamenii lor preferați.

În calitate de iubitori de pisici, am încerca orice pentru a ne ajuta să ne liniștim mingile de blană, de la planificarea unor activități suplimentare de apropiere, până la a-i lăsa să doarmă pe capul nostru (dacă asta își doresc) și până la a lăsa un playlist pornit atunci când suntem plecați. Dar pisicilor le place muzica? Depinde.

sursă foto: Purina
sursă foto: Purina

Ce fel de muzică prefera pisica?

„Deși nu avem nicio modalitate de a determina dacă pisicilor chiar le „place” muzica, studiile au arătat că anumite tipuri de muzică scad stresul pisicilor (muzica clasică), în timp ce anumite tipuri îl cresc (heavy metal)”, spune Samantha Bell, expert în comportamentul pisicilor la Best Friends Animal Society. „Așadar, putem spune că muzica clasică … face ca pisicile să se simtă mai fericite”.

Unii muzicologi explorează și mai mult acest concept. De exemplu, compozitorul David Teie a creat Muzica pentru pisici, o serie de „selecții specifice” care prezintă o bază de muzică clasică la care se adaugă un strat de sunete plăcute, familiare felinelor, cum ar fi toarcerea și suptul, pentru a stimula relaxarea. Alte piese includ o sumedenie de ciripituri de păsări, zgomote de vâjâit și tonuri euforice care ar putea ajuta la energizarea chiar și a celei mai culcate feline.

sursă foto: FELIWAY BLOG
pisica pe pian; sursă foto: FELIWAY BLOG

Pentru urechea umană, o astfel de coloană sonoră ar putea să nu pară atât de rafinată, dar se pare că pisicile știu să facă diferența. Teie, violoncelist în cadrul Orchestrei Simfonice Naționale, a colaborat cu cercetători de la Universitatea din Wisconsin-Madison pentru a lua în considerare modul în care auzul pisicilor diferă de al nostru – și de ce contează acest lucru – înainte de a dezvolta muzică pentru pisici.

Cum vă poate ajuta muzica pisica

În 2015, rezultatele unui studiu independent realizat împreună cu universitatea au indicat că „pisicile au arătat o preferință și un interes semnificativ pentru muzica adecvată speciei”. În 2019, un alt studiu realizat de Louisiana State University School of Veterinary Medicine a concluzionat că „muzica specifică pisicilor poate fi benefică pentru pisici prin scăderea nivelului de stres și creșterea calității îngrijirii în mediile clinice veterinare”.

Bell spune că, atunci când lucrează cu pisici timide într-un adăpost, folosește selecții din Music for Cats ca un indiciu pentru a indica faptul că interacțiunea care urmează să aibă loc nu va fi una înfricoșătoare, potrivit dailypaws.com.

„Pisicile din adăposturi sunt adesea abordate doar pentru curățarea cuștii și administrarea de medicamente, ceea ce provoacă neîncredere și teamă față de oameni. Cânt „Music for Cats” pentru a le ajuta să își consolideze încrederea în oameni”, adaugă ea. „Ele aud această muzică specială și știu că urmează să se întâmple doar lucruri bune, ceea ce le ajută să aibă încredere.”

O modalitate de a determina dacă pisicii îi place muzica

O modalitate de a determina dacă pisica este un fan al muzicii este să puneți melodii clasice ca un indiciu pentru a le crea starea de spirit pentru o activitate viitoare. De exemplu, puneți un număr de muzică clasică luminos și săltăreț atunci când este timpul de joacă sau în timpul observării păsărilor pe fereastră. Mai târziu, porniți melodii clasice lente și blânde înainte de a vă așeza seara.

Dar pentru a vă adapta cu adevărat la preferințele și la natura curioasă a pisicii dumneavoastră, încercați și selecțiile specifice speciilor. Pe lângă Music for Cats, Teie a colaborat și cu serviciul de streaming de muzică Spotify pentru a crea o listă de redare pentru pisicuțe care cuprinde unele dintre principiile sale, numită Mellow Meowsic.

O altă organizație, Relax My Cat, concepe și ea diverse liste de redare cu muzică pentru pisici. Unele se adresează felinelor cu anxietate, altele sunt pentru pisicuțele nou-născute sau pentru a oferi o atmosferă mai calmă în timpul furtunilor.