Sari la conținut
Home » Cât de departe pot vedea pisicile? Lucruri uimitoare despre ochii felinelor

Cât de departe pot vedea pisicile? Lucruri uimitoare despre ochii felinelor

Pisica se odihnește

Ochii pisicilor, la fel ca ai noștri, au o pupilă și un iris (partea colorată), o lentilă în interior și o retină în partea din spate a fiecărui ochi. Au, de asemenea, bastonașe și conuri, care sunt celulele fotoreceptoare care captează stimulii luminoși și trimit un semnal către creier pentru a forma o imagine.

sursă foto: astorsens.ro.
sursă foto: astorsens.ro.

Cu toate acestea, există câteva diferențe substanțiale între ochii pisicilor și cei ai oamenilor, de exemplu, ochii pisicilor au mai mult o formă de migdală și au pupile eliptice care pot apărea ca niște fante, în funcție de starea lor de spirit și de faptul că afară este întuneric sau lumină. Dar este vederea unei pisici la fel de bună ca a unui om? Haideți să aflăm câteva date despre vederea pisicilor.

1. Pisicile nu pot vedea clar la distanțe mari

S-ar putea să te surprindă faptul că pisicile nu pot vedea de fapt la fel de departe ca oamenii, cel puțin nu în detaliu. După o distanță de aproximativ șase metri, vederea unei pisici devine încețoșată, în comparație cu oamenii, care pot vedea de obicei clar până la 60 de metri sau mai mult.

sursă foto: PetVet

S-ar putea crede că șase metri nu este o distanță suficientă pentru a fi utilă, dar vederea unei pisici este perfect potrivită pentru a vâna, a urmări și a se năpusti asupra prăzii mici și pentru a se menține în siguranță față de orice amenințare din apropiere. În plus, ele au și alte mijloace de a-și evalua împrejurimile și mediul mai larg.

2. Văd cel mai bine în lumină slabă

Vederea unei pisici este cea mai potrivită pentru lumină slabă sau întuneric, ceea ce înseamnă că pisicile pot vedea cel mai bine noaptea, în zori și la amurg. Acest lucru funcționează bine, deoarece pisicile sunt în mod natural cele mai active în zori și la amurg, făcând cea mai mare parte a vânătorii lor la adăpostul întunericului, când animalele sălbatice nocturne sunt în mișcare.

3. Pisicile au o rază de vedere îngustă

Nu doar distanțele lungi le dau bătăi de cap pisicilor, nici vederea lor de aproape nu este deosebit de bună. Acest lucru se datorează faptului că mușchii care controlează forma și dimensiunea pupilelor lor nu pot focaliza lumina pe partea din spate a ochiului la o distanță prea mică. Acest lucru înseamnă că pisicile pot vedea cele mai clare detalii la o distanță de aproximativ șase metri ceea ce este perfect pentru urmărirea șoarecilor sau pentru a urmări o jucărie.

4. Își folosesc mustățile pentru a „vedea

Deci, dacă pisica ta nu poate vedea foarte bine de aproape, de ce nu se lovește mai des de lucruri? Ți-ai văzut vreodată pisica alergând prin grădină și trecând fără ezitare printr-o gaură mică din gard? Sau poate că sunteți mereu impresionat de cât de agilă este, când se strecoară cu ușurință prin clapeta pentru pisici?

descopera.ro
descopera.ro

Cu siguranță că pisicile nu ar putea face aceste lucruri dacă vederea lor pe distanțe scurte ar fi încețoșată?
Din fericire, pisicile au mustăți care le ajută să fie pe deplin în ton și conștiente de împrejurimile lor. Aceste fire de păr speciale le vor spune cât de largă este o deschizătură și dacă sunt capabile să se strecoare prin ea, dar vor capta, de asemenea, vibrații subtile și le vor ajuta să se echilibreze.

6. Au o vedere periferică mai bună decât a oamenilor

Te-ai gândit vreodată la faptul că fața pisicii tale este diferită de a ta? Ochii unei pisici sunt ușor înclinați spre exterior, în timp ce cei ai unui om sunt în partea din față a feței. Această diferență subtilă înseamnă că pisicile au un câmp vizual mult mai larg decât noi. De fapt, câmpul vizual al unei pisici este de aproximativ 200 de grade, în timp ce cel al unui om este de până la 180 de grade.

7. Pisicile sunt foarte bune la urmărirea obiectelor în mișcare

Pisicile se pricep foarte bine la reperarea și urmărirea obiectelor care se mișcă foarte repede. Fie că este vorba de un șoarece care se furișează în grădină, de lumina care se reflectă pe ceasul tău sau de o muscă care bâzâie prin cameră, pisica ta poate rămâne concentrată asupra ei, indiferent de cât de rapidă este. Fiind vânători instinctivi de prăzi mici, este ușor de înțeles cum ar putea dezvolta această calitate pentru a le ajuta să țină pasul cu țintele lor.

8. Își folosesc celelalte simțuri pentru a-și completa vederea

Vederea unei pisici nu este perfectă există lucruri pe care le pot vedea mult mai bine decât oamenii, dar există și lucruri pe care nu le pot vedea. Din fericire, pisicile își folosesc celelalte simțuri pentru a umple golurile din informațiile despre mediul lor.

Simțurile lor olfactive și auditive sunt foarte sensibile, ceea ce înseamnă că pot detecta zgomote mai silențioase și mirosuri mai îndepărtate, în comparație cu oamenii. Aceste simțuri ajută la furnizarea unei imagini complete, astfel încât pisica dvs. să poată rămâne în siguranță și să se deplaseze cu încredere.

dcnews.com
dcnews.com

S-ar putea să observați că ochii pisicii dumneavoastră reflectă lumina atunci când este întuneric. Această strălucire a ochilor pisicii nu este generată de ochiul în sine, ci este cauzată de lumina exterioară care se reflectă în tapetum.

Ai oferit vreodată pisicii tale răsfățul preferat și ai constatat că nu l-a observat imediat, deși era chiar sub nasul ei? Pisicile nu pot vedea sub nas, la fel ca și noi, așa că sunt șanse ca atunci când au observat răsfățul să fi fost pentru că l-au mirosit și nu l-au văzut, potrivit icatcare.com.