Sari la conținut
Home » Câți câini fără stăpân sunt în Țările de Jos potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

Câți câini fără stăpân sunt în Țările de Jos potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

Câți câini fără stăpân sunt în Țările de Jos din aproximativ cei 200 de milioane din întreaga lume, raportați de Organizația Mondiala a Sănătății?

Trebuie să spunem încă de la început că istoria protecției animalelor în Țările de Jos (Olanda) este una lungă. La începutul secolului 19 au introdus o taxă pe câinii abandonați, măsură care nu a funcționat, fiindcă oamenii nu voiau să plătească. Treptat însă, prin organizații de protecția animalelor – prima înființată în 1864 – au schimbat mentalitatea cu privire la animale. Din 1960, au introdus sterilizarea pe cale largă, măsură ce și-a arătat în timp rezultatele, după cum arată un raport din 2012 al Animal Foundation Platform.

Astfel, în urma monitorizării fenomenului și legislației impuse, Tările de Jos raportează zero câini fără stăpân.

Cum au controlat fenomenul animalelor fără stăpân Țările de Jos

Astăzi, olandezii sunt obligați să-și microcipeze animalele, altfel riscă amenzi până la 20.000 de euro. La fel, trebuie să le și sterilizeze, acest serviciu fiind gratuit în clinicile veterinare.  Actele de cruzime împotriva animalelor se pedepsesc cu amenzi până la 17.000 de euro sau cu închisoarea. În comparație, în România, pedepsele sunt amenzi sau închisoarea între trei luni și 7 ani, în funcție de gravitate.

În Țările de Jos, un pachet de acțiuni coerente a dus la o politică de succes și umană privind câinii fără stăpân. Unul dintre primii pași în Țările de Jos a fost introducerea unor programe de castrare și sterilizare. S-a dovedit că sterilizarea este singura metodă eficientă de reducere a populației de câini vagabonzi. Spre deosebire de îndepărtarea și uciderea câinilor, sterilizarea este un instrument eficient de reducere a populațiilor. În plus, identificarea și înregistrarea obligatorie a câinilor sunt cerințe esențiale.

Din 2013, în Țările de Jos, proprietarul este responsabil pentru actualizarea informațiilor de pe cip, ceea ce facilitează depistarea proprietarilor câinilor pierduți.

Introducerea unei politici de succes privind câinii vagabonzi trebuie să meargă întotdeauna mână în mână cu schimbarea comportamentului uman. Promovarea deținerii responsabile a câinilor și, de asemenea, promovarea adopției de câini din adăposturi au contribuit la reducerea numărului de câini vagabonzi.

„Guvernul român să oprească uciderea câinilor fără stăpân” -Ce sfat ați avea pentru autoritățile române în rezolvarea acestei probleme? -În primul rând, aș îndemna guvernul român să oprească uciderea câinilor fără stăpân. Această practică nemiloasă s-a dovedit a fi ineficientă în ceea ce privește scăderea populației de câini vagabonzi, deoarece câinii eliminați sunt înlocuiți rapid cu alții noi. Avizele științifice arată clar că identificarea și înregistrarea, în combinație cu programele de sterilizare și cu promovarea deținerii responsabile a animalelor de companie sunt esențiale pentru o politică de succes privind câinii fără stăpân.” a declarat pentru Libertatea, Anja Hazekamp (55 de ani), membră a Parlamentului European și a Partidului pentru Animale (Partij voor de Dieren), din Țările de Jos.

In secolul al XIX-lea, maltratarea animalelor a fost transformată în infracțiune penală

În Țările de Jos, maltratarea animalelor a fost transformată în infracțiune penală încă din 1886. În 1962, protecția legislativă a câinilor a fost îmbunătățită și mai mult. Astfel, măsurile au identificarea și înregistrarea obligatorie, care au fost introduse pentru câini în 2013, iar anul acesta și pentru pisici.

Cu ajutorul politicilor de identificare și înregistrare, în combinație cu programele de sterilizare și cu promovarea deținerii responsabile a animalelor de companie, am reușit ca în Țările de Jos să nu mai existe aproape niciun câine vagabond.

România, precum și alte câteva țări, ucide câini vagabonzi de zeci de ani, fără niciun rezultat pozitiv. Asta spune totul. Identificarea și înregistrarea, în combinație cu programele de sterilizare sunt esențiale pentru o politică de succes privind câinii fără stăpân.

In Țările de Jos, deținătorul responsabil de animale de companie învață, de asemenea, cum să se poarte cu câinele. Mulți proprietari merg cu câinii lor la cursuri și programe de formare a comportamentului.

Pentru persoanele care intenționează să-și ia un câine, un sfat bun este, de asemenea, „adoptă, nu cumpăra!”

Totodată, Țările de Jos au introdus, de asemenea, o interdicție privind reproducerea și deținerea de câini cu caracteristici care le afectează negativ sănătatea și bunăstarea. De exemplu, câinii care se confruntă cu dureri de cap cronice sau cu probleme de respirație din cauza nasului scurt. Acesta este un alt pas care îmbunătățește bunăstarea câinilor.