Sari la conținut
Home » Ce am învățat din cazul Anei Oroș? Primăriile din țară impun măsuri pentru evitarea situațiilor tragice precum cel din Capitală

Ce am învățat din cazul Anei Oroș? Primăriile din țară impun măsuri pentru evitarea situațiilor tragice precum cel din Capitală

stiridecluj.ro

După cazul Anei Oroș care a avut parte de un sfârșit tragic din cauza indolenței autorităților, mai multe administrații au decis adoptarea unor măsuri care să prevină asemenea tragedii.

Este și cazul orașului Cluj, unde Maria Forna, președintele ATOP ( Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) a vorbit la un ziar local despre măsurile pe care le va lua administrația pentru evitarea situațiilor tragice, precum cel petrecut în Capitală.

În primul rând, spune Maria Forna, instituția pe care o conduce a derulat o campanie de conștientizare adresată proprietarilor de animale. Forna a precizat cu subiect și predicat faptul că această activitate de informare vine ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în București în zona Lacului Morii, când o femeie a fost victimă câinilor comunitari.

Sterilizarea animalelor, primul pas

 ”Un proiect important pe care îl avem în desfășurare este campania de informare a cetățenilor cu privire la cât de importantă este sterilizarea animalelor de companie. Spun asta mai ales în contextul în care am văzut ce s-a întâmplat la București cu acea femeie care a decedat fiind atacată de câinii comunitari”, a precizat Maria Forna, directoarea ATOP pentru Ziua de Cluj.

Deși cazul din București s-a petrecut în luna ianuarie, Consiliul Județean Cluj împreună cu asociațiile care se ocupă de protecția animalelor, s-au deplasat într-o comunele din proximitatea Clujului, unde au fost depistate  cazuri multiple de animale nesterilizate și foarte mulți câini fără stăpân.

”Consiliului Județean Cluj, prin ATOP, împreună cu IPJ și o serie de asociații care se ocupă de protecția animalelor, am început încă din luna decembrie a anului trecut să participăm punctual în comunele din apropierea municipiului Cluj-Napoca, deoarece aici am identificat mai multe cazuri de animale nesterilizate și foarte mulți câini comunitari”, a completat Maria Forna.

Una dintre localitățile unde s-au depistat autoritățile clujene este comuna Apahida, unde, reprezentanții Primăriei au dialogat cu cetățenii despre importanța sterilizării. Legislația în vigoare impune sterilizarea animalelor pentru a se evita creșterea nedorită a populației de câini și pisici.

Obligațiile celor care au animale de companie

”Colegii mei s-au deplasat în comuna Florești, în comuna Apahida, au discutat cu cetățenii legat de obligativitatea sterilizării. Există și o lege care obligă proprietarii de animale să sterilizeze acele animale de companie astfel încât să se preîntâmpine o populare excesivă a câinilor, pisicilor”, completează președintelele ATOP.

Localnicii au fost foarte receptivi în privința campaniei. Însă, aceștia aveau mult prea puține informații legate de legislația în vigoare și de obligațiile care le revin în cazul în care dețin un animal de companie. 

Cetățenii au răspuns foarte deschis la această campanie. Ne-am dat seama că foarte mulți dintre cei care dețin animale de companie nu au informații legate de legislația în vigoare și de ce anume trebuie să facă. Vor exista și bugetări la primării pentru programul de sterilizare”, a declarat, la ZIUA LIVE, Maria Forna.