De 1848 Vizualizari

Mituri adevarate sau false legate de sterilizarea animalelor de companie

Femelele (catele si pisicile) trebuie să aiba cel putin un rand de pui

Este, potrivit hemopet.ro, un mit fals. Pentru ca, nu exista dovezi medicale care sa justifice aceasta teorie. Dimpotriva, specialistii spun ca sterilizarea reduce semnificativ riscul de aparitie a cancerului mamar, mai ales in situatia in care cateaua/pisica este sterilizata inainte de primul ciclu de calduri si, de asemenea, elimina posibilitatea aparitiei problemelor medicale precum piometrul, cancerul uterin sau ovarian, perioade de calduri lungi si dese, gestatii false sau nedorite, lactatii nervoase. Cu cat aceasta procedura este facuta mai devreme, cu atat riscurile de aparitie a acestor probleme medicale este mai mic.

Animalutul meu se va ingrasa dupa operatie

Asigurati-va ca animalutul vostru va primi mese regulate in portii corespunzatoare fiecarui tip de hrana si asigurati-va ca face suficienta activitate fizica. Astfel veti demonta, cu usurinta, si acest mit. O dieta necorespunzatoare si sedentarismul – acestea sunt adevaratele cauze ale supraponderalitatii animalelor de companie.

Castrarea/sterilizarea ii va schimba personalitatea

Singurele schimbari care vor aparea sunt schimbari pozitive. Veti observa un comportament mai putin dominant sau agresiv. Si, de asemena, astfel sunt prevenite vagabondajul si riscul batailor intre masculi sau marcarea nedorita a teritoriului prin urinat. Aceste schimbari de comportament nu inseamna si schimbari ale personalitatii. El/ea va ramane in continuare acelasi animalut jucaus si iubitor ca si pana la momentul castrarii/sterilizarii.

Nu vreau sa-i rapesc “masculinitatea” cainelui/motanului meu

Ei bine, beneficiile pentru masculii castrati includ scaderea riscului de a dezvolta cancer testicular sau de prostata. Animalele nu au concept de identitate sexuala. Castrarea nu va schimba personalitatea de baza a animalului tau. El nu va suferi nici un fel de reactie emotionala sau criza de identitate dupa castrare.

Vreau sa aiba parte de placerea actului sexual

Cum este mentionat anterior, animalele nu au concept de identitate sexuala. „Animalele actioneaza din instinct. Instinctul de inmultire este unul puternic, mai ales in preajma perioadelor de imperechere. Nu exista notiunea de placere. Totul este dictat de catre hormonii secretati in timpul acestor perioade. In plus, la pisica, actul sexual este unul dureros din cauza muscaturilor masculului, dar si din cauza anatomiei penisului de motan (prezinta papile care lezioneaza mucoasa vaginala si au scop in inducerea ovulatiei la aceasta specie)”, spun specialistii blogului.

Sterilizarea/castrarea sunt proceduri dureroase si nu vreau ca animalutul meu sa sufere

Procedura chirurgicala este facuta sub efectul unei anestezii generale, astfel incat durerea nu va fi simtita de catre pacient. De asemenea, inaintea inceperii procedurii, sunt administrate analgezice (medicatie impotriva durerii) astfel incat acesta sa nu simta nici un discomfort in timpul operatiei. Post operator, animalul primeste medicatie antiinflamatorie si antibiotice pentru a sprijini vindecarea. Poate exista un usor discomfort dupa operatie, dar de cele mai multe ori se revine la starea obisnuita in 24-48h.

 Este prea scumpa o astfel de operatie

Grija pentru un animal de companie poate sa fie scumpa. Costul unei astfel de interventii variaza in functie de cabinet, dar si de procedura si metodele folosite. Cel mai bine este sa discutati cu medicul veterinar legat de costurile unei astfel de interventii. De retinut este insa faptul ca, acest cost al unei sterilizari/castrari este considerabil mai mic fata de costul ingrijirii unor pui nedoriti sau aparitia altor probleme medicale.

 Vreau ca familia mea sa fie martora la miracolul nasterii

Majoritatea femelelor care nasc prefera sa o faca noaptea in locuri linistite si intunecate, departe de vazul cuiva. Este un moment stresant pentru ele si cel mai bine este sa le asiguri atat comfortul fizic, cat si psihic. Daca pe perioada fatarii ai impresia ca ceva nu este in regula, cel mai bine apelezi la un medic veterinar. De asemenea, este important sa te informezi din timp legat de ce inseamna perioada de gestatie si fatare ca sa eviti eventualele surprize neplacute.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X