Sari la conținut
Home » Câinii comunitari din România salvează vieți în Europa! Cinste lor și celor care îi educă

Câinii comunitari din România salvează vieți în Europa! Cinste lor și celor care îi educă

gandul.ro; Raed Arafat și câinii trimiși în Turcia (cutremul 2023)

Seismele din Turcia și Siria au pus în funcțiune mecanismele pe care le are la dispoziție orice țară. ”Ordinea de zi” a întregului mapamond are nevoie de ajutor, empatie și speranță. Cea din urmă apare când echipele de salvare scot de sub ruine sufletele supraviețuitorilor. 

Cine sunt salvatorii zilei și cine îi salvează pe ei? Răspunsul îl aflăm de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

Misiunile câinilor de salvare

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia”. 

adevarul.ro
adevarul.ro

Brigada ”canină” are în componență un patruped pe nume Cialapa în vârstă de opt ani, specializat în salvarea persoanelor aflate sub clădirile prăbușite.

Lucrează cu noi de când s-a născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă.” avertizează Vlad Popescu, președintele Clubului Câinilor Comunitari.

 

24iasi.ro
24iasi.ro.

Garda de elită

Toți câinii trimiși în misiune în Turcia fac parte din garda de elită a salvatorilor. Una din asociațiile care colaborează cu departamentul pentru situații de urgență a precizat că patrupezii au participat la zeci de misiuni de salvare a persoanelor dispărute.

Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni în dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, completează Vlad Popescu, președinte al Clubului Câinilor Utilitari.

Istoria consemnează că animalele de companie au reprezentat o armă folosită de oameni pentru a câștiga. Termenii victoriei erau calculați în fucție de obiective. De pildă,  în cele două războaie mondiale, ciobănescul german avea montat în loc de zgardă, mine anti-tanc. Loialitatea celui mai bun prieten al omului a fost exploatată la maxim! Minele respective erau detonate atunci când patrupedul ajungea în apropierea șenilatei.

Misiunile care au picat asupra câinilor salvatori a diferențiat de la caz la țară. De exemplu, armata belgiană și-a educat câinii să care pe un mic cărucior și o mitralieră.

historyprospectors.com