Sari la conținut
Home » ”HAMtrenament pentru viață”! Proiect de amploare anunțat de Asociația Zi de Bine pentru antrenarea câinilor salvatori

”HAMtrenament pentru viață”! Proiect de amploare anunțat de Asociația Zi de Bine pentru antrenarea câinilor salvatori

”HAMtrenament pentru viață”! Proiect de amploare anunțat de Asociația Zi de Bine pentru antrenarea câinilor salvatori.

Un câine salvator este la fel de eficient într-o misiune, precum o echipă formată din 50 de persoane!

Luna aprilie aduce în discuție un proiect de amploare propus de „Asociația Zi de Bine” în colaborare cu „Asociația Clubului Câinilor Utilitari”. Conform statisticilor enunțate de asociație, într-un singur an, în România dispar 400 de copii, dintre care 70 sunt dispăruți la ora actuală, iar în cazul unui cutremur, 2500 de clădiri riscă să cadă doar în București.

Pentru a putea preveni și combate statisticile îngrijorătoare, cele două asociații încep demararea unui proiect care vizează amenajarea unui teren de antrenamente, cu toate dotările necesare, pe o suprafață totală de 7000 mp.

Spațiul ce urmează a fi amenajat se află în zona de nord a Bucureștiului și va fi dotat cu obstacole și aparate specifice pentru câinii de căutare și salvare. De asemenea, echipele de intervenție vor primi echipamente de comunicații moderne de care au nevoie în misiunile de căutare. Suma necesară pentru întregul proiect este de 35.000 Euro.

Proiectul „HAMtrenament pentru viață, este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank!

Având simțul olfactiv extrem de dezvoltat, un câine poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță, asigurând o rată de succes a unei misiuni de cel puțin 70%.

„În situații critice, precum un cutremur sau în cazul unui accident montan, câinele utilitar este cel pe care echipele de salvare se bazează pentru a rezolva misiunea. Pentru tot binele pe care ni-l oferă necodiționat, cei 20 de câini care au participat până acum la peste 40 misiuni de salvare, dintre care o intervenție internațională (Albania 2019), dar și prietenii lor care le calcă pe urme, merită să le oferim un spațiu amenajat special pentru ei, cu toate dotările necesare, unde vor putea fi instruiți corespunzător. Luna aceasta spunem, Hai SUS! pentru câinii salvatori”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Asociația Clubului Câinilor Utilitari (CCU) a apărut în urmă cu zece ani, cu scopul concret de oferi ajutor persoanelor aflate în pericol iminent dar și persoanelor cu dizabilități, utilizând câini special antrenați. Între timp, una dintre echipe s-a specializat pe Terapia Asistată de Animale, iar cealaltă pe Căutare și Salvare a persoanelor dispărute. Voluntarii asociației sunt pregătiți ca în orice moment de criză să renunțe la orice activitate și să participe în mod gratuit, alături de MAI, IGSU, ISU, DSU și alte asociații, pentru a veni în sprijinul persoanelor dispărute în situații de forță majoră: inundații, alunecări de teren, clădiri prăbușite sau explozii.

În echipa asociației noastre sunt 30 de voluntari cu experiențe și locuri de muncă diverse, însă cu același scop comun, acela de a contribui la schimbarea în bine a societății. Săptămânal, au loc 3 antrenamente alături de cei 20 de câini pe care îi avem. În timpul instruirii, voluntarii simulează situații cât mai reale de căutare și salvare, pentru a fi în permanență pregătiți de intervenție alături de autorități. În anul 2018 am atestat 6 câini la Centrul Chinologic al MAI, iar în 2019 am ajuns la un număr de 14 câini atestați. În prezent, avem 20 de câini gata pregătiți de atestare. Odată cu amenajarea acestui spațiu sperăm să ajungem la o echipă formată din 50 de câini pe care să îi antrenăm pentru astfel de situații dificile. Fiecare misiune alături de acești câini ne mai învață încă o dată lecția curajului dar și cea a empatiei față de cei din jurul nostru”, a declarat Vlad Popescu, fondator, Asociația Clubului Câinilor Utilitari.

Dacă consideri utilă munca asociației și îți dorești să te implici, accesează link-ul de mai jos și ajută în mod activ!

https://www.zidebine.ro/doneaza

HAMtrenament pentru viață!