Sari la conținut
Home » Olanda vrea să interzică animalele de companie ”draguțe” care prezintă mutații genetice

Olanda vrea să interzică animalele de companie ”draguțe” care prezintă mutații genetice

Olanda vrea să interzică animalele de companie ”draguțe” care prezintă mutații genetice. O decizie care sigur va stârni reacții pro si contra în rândul iubitorilor și deținătorilor de animale de companie. Ce animale sunt vizate a explicat Ministerul Agriculturii din Țările de Jos.

„Când este ales un animal de companie, oamenii aleg adeseori caracteristici pe care ei le consideră drăguţe, de exemplu câini cu botul scurt sau pisici cu urechile pliate”, se afirmă într-un comunicat publicat de Ministerul Agriculturii din Ţările de Jos, relatează Agerpres, citând AFP.

Guvernul olandez a anunţat de curând că doreşte să interzică deţinerea animalelor de companie ce prezintă mutaţii genetice care le fac să pară „drăguţe”, inclusiv a câinilor cu bot scurt şi a pisicilor cu urechi pliate, informează AFP.

Lista cu animalele de companie vizate de interdicţia Guvernului olandez urmează să fie stabilită. O listă a caracteristicilor fizice despre care se poate stabili în mod obiectiv că ar cauza suferinţe permanente este studiată în această perioadă. Animalele modificate genetic prezintă caracteristici obţinute în urma unei mutaţii genetice – care sunt pe placul multor persoane -, dar care provoacă în special probleme respiratorii şi artrită.

„Stăpânii lor sunt animaţi de cele mai bune intenţii, dar ignoră adeseori povestea sumbră” a acestor animale şi suferinţa lor din cauza acestor caracteristici, precizează comunicatul publicat de Ministerul olandez al Agriculturii.

„Câinii cu botul prea scurt suferă, de exemplu, în mod constant din cauza unei respiraţii deficitare”, se afirmă în acelaşi comunicat. Potrivit unor studii recente, aceste probleme respiratorii vizează mai multe animale de companie, precum, pug, buldogul francez şi cel englez.

Reamintim ca Olanda a fost una dintre tarile care au adus din China rasa de câini Pug.

Olanda are, deja, un istoric de măsuri de acest gen ce sunt menite să protejeze animalele de companieDin iunie 2014, creşterea animalelor de companie care sunt afectate din cauza aspectului lor fizic a fost interzisă în Ţările de Jos. Din martie 2019, există şi reguli clare privind creşterea câinilor cu bot scurt: câinii al căror bot este mai mic decât jumătate din craniul lor nu mai pot fi crescuţi în această ţară. Însă există în continuare un comerţ ilegal cu astfel de animale.

Ministrul olandez al Agriculturii, Piet Adema, doreşte să interzică deţinerea de animale care suferă din cauza aspectului lor fizic, precum şi publicarea fotografiilor lor în reclame sau pe reţelele de socializare.

„Le facem viaţa mizerabilă unor animale nevinovate, doar pentru că noi credem că sunt ‘frumoase’ şi ‘drăguţe'”, a declarat ministrul Piet Adema, membru al partidului Uniunea Creştină. „Este un subiect care mă afectează nu doar ca ministru, ci şi ca om”, a adăugat politicianul olandez, citat în comunicat.

Decretarea unei interdicţii oficiale va fi urmată de o perioadă de tranziţie: persoanele care au deja acasă un animal vizat de o astfel de lege vor putea să îl păstreze până la moartea acestuia.