Sari la conținut
Home » Dacă călătorești în Irlanda, nu o să vezi șerpi. De ce?

Dacă călătorești în Irlanda, nu o să vezi șerpi. De ce?

Dacă călătorești în Irlanda, nu o să vezi șerpi

Dacă călătorești în Irlanda, nu o să vezi șerpi. În Irlanda, contrar așteptărilor, șerpii sunt absenți. În opoziție cu vecina Marea Britanie, care găzduiește cel puțin trei specii de șerpi, Irlanda nu are niciun șarpe în habitatul său.

Originea absenței șerpilor în Irlanda are legătură cu istoria și geografia insulei. Conform folclorului irlandez, Sfântul Patrick a fost creditat cu eliminarea tuturor șerpilor din țară, presupus că i-a aruncat în ocean cu sute de ani în urmă. Cu toate acestea, cercetările paleontologice nu au descoperit dovezi că șerpii au trăit vreodată în Irlanda.

Dacă călătorești în Irlanda, nu o să vezi șerpi

Această insulă a fost odinioară acoperită de gheață și conectată la restul Europei. Când gheața s-a topit în ultima eră glacială și nivelul mării a crescut, Irlanda a dobândit o caracteristică distinctivă: absența șerpilor. Clima rece și neprielnica a făcut ca Irlanda să fie un loc inospitalier pentru aceste reptile.

Conform surselor, în Irlanda se pot găsi animale caracteristice Europei, cum ar fi mistreții, râșii și urșii bruni, dar singura reptilă care trăiește aici este șopârla comună.

Pentru ca șerpii să supraviețuiască într-o zonă, au nevoie de anumite condiții, cum ar fi lumină și căldură. Deoarece șerpii sunt ectoterme (reptile cu sânge rece), ei nu își pot menține temperatura corpului și depind de soare pentru a-și menține temperatura adecvată.

În Irlanda, temperaturile nu ajung niciodată la nivelurile necesare pentru a susține o populație de șerpi. Așadar, chiar dacă șerpii ar ajunge accidental pe insulă, nu ar putea supraviețui independent pentru o perioadă lungă.

Șerpii nu sunt interziși

Irlanda și Noua Zeelandă sunt două dintre puținele locuri de pe glob unde nu există șerpi. Cu toate acestea, există diferențe semnificative în abordarea lor cu privire la accesul cu șerpi în țară. În Noua Zeelandă, șerpii sunt strict reglementați din cauza condițiilor climatice favorabile pentru aceste animale.

Astfel încât introducerea unei specii invazive ar putea perturba ecosistemul. Șerpii nu sunt total interziși, dar guvernul impune responsabilitate proprietarilor de șerpi.

Atunci când șerpii de companie evadează sau sunt abandonați de către proprietari. Ei se confruntă cu un mediu ostil, ceea ce îi împiedică să trăiască și să se reproducă.

Această diferență de abordare subliniază importanța luării în considerare a condițiilor climatice și ecologice. Mai ales atunci când vine vorba de permisiunea sau interdicția anumitor specii.

Noua Zeelandă impune reguli stricte pentru a-și proteja ecosistemul unic. În timp ce Irlanda caută să protejeze speciile care nu ar putea supraviețui independent pe teritoriul său.

Merită menționat că mai există și alte locuri pe planetă unde nu se găsesc șerpi, cum ar fi Hawaii, Islanda, Groenlanda sau Antarctica, potrivit atlas-geografic.net.